CV-UL CA INFORMATIE DE INTERES PUBLIC - CA Cluj, decizia nr. 7377/01.10.2014, cauza jurnalistul Mihai Soica vs. Ministerul Sanatatii: „Art. 2 lit. d) din Legea nr. 544/2001 exclude de la comunicare informatiile referitoare la datele personale, insa art. 14 alin. (1) din acelasi act normativ prevede ca 'informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public (...)'. Directorul paratei (...) exercita o functie publica”

Data: 14 April 2016, 14:07 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1541 afisari

Prin decizia civila nr. 7377/01.10.2014 pronuntata in dosarul nr. 10042/117/2013, Curtea de Apel Cluj-Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal a respins recursul paratului Ministerul Sanatatii impotriva sentintei civile nr. 2478/14.03.2014 a Tribunalului Cluj, pe care a mentinut-o in intregime. Prin sentinta recurata, Tribunalul Cluj a admis in parte actiunea formulata de reclamantul Mihai Soica (jurnalist) si a obligat paratul Ministerul Sanatatii sa-i furnizeze acestuia informatiile de interes public referitoare la datele cu caracter profesional cuprinse in CV-ul depus de medicul legist Costel Siserman la dosarul de concurs pentru ocuparea postului de director al Institutului de Medicina Legala Cluj.


Decizia nr. 7377/01.10.2014. Curtea de Apel Cluj-Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal

pres. Floarea TAMAS

jud. Maria HRUDEI

jud. Delia MARUSCIAC

Obiectul dosarului: comunicare informatii de interes public (Legea nr. 544/2001).

Solutia: "Respinge recursul declarat de paratul Ministerul Sanatatii, (...), impotriva sentintei civile nr. 2478 din 14.03.2014 pronuntate in dosarul nr. 10042/117/2013 al Tribunalului Cluj, pe care o mentine in intregime. Decizia este definitiva".

Minuta sentintei nr. 2478/14.03.2014 pronuntate de Tribunalului Cluj-Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale (judecator Maria Francesca BUJOR): "Admite in parte cererea".

>>Decizia nr. 7377/01.10.2014 pronuntata de Curtea de Apel Cluj-Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 10042/117/2013

Extras din decizie:

"Analizand recursul formulat din perspectiva motivelor invocate, Curtea l-a apreciat ca fiind nefondat din urmatoarele considerente:

Speta dedusa judecatii pune in discutie admisibilitatea unei cereri de comunicare, in considerarea dispozitiilor Legii nr. 544/2001 a informatiilor cuprinse in curriculum vitae al unei persoane ce ocupa postul de director al unei institutii publice, in speta al Institutului de Medicina Legala.

Aspectul referitor la forma de organizare a paratului chemat in judecata, de institutie publica, a fost corect surprins de catre instanta de fond.

S-au avut in vedere, in mod judicios, dispozitiile art. 5 alin. 1 lit. b din O.G. nr. 1/2000 precum si Anexa nr. 2 pct. III la H.G. nr. 144/2010.

De asemenea, alaturi de elementele deja enumerate, in mod corect a fost retinut de catre instanta de fond si aspectul referitor la sursa veniturilor necesare desfasurarii activitatii de catre parat, respectiv alaturi de venituri proprii si cele provenind de la bugetul de stat.

Din aceasta perspectiva, nu prezinta relevanta aspectele invocate in recurs referitoare la faptul ca paratul nu ar fi un serviciu public descentralizat al Ministerului Sanatatii.

Important de retinut este faptul ca paratul se incadreaza in dispozitiile art. 2 lit. a) din Legea nr. 554/2004, respectiv faptul ca paratul nu este o persoana juridica privata (constituita din initiativa particulara) precum si faptul ca o parte a veniturilor paratului au ca sursa bugetul de stat, respectiv utilizeaza si resurse financiare publice.

Cu privire la o eventuala excludere a celor solicitate de reclamant din categoria informatiilor publice, Curtea are in vedere faptul ca art. 2 lit. d) din Legea nr. 544/2001 exclude de la comunicare informatiile referitoare la datele personale, insa art. 14 alin. 1 din acelasi act normativ prevede: 'informatiile cu privire la datele personale ale cetateanului pot deveni informatii de interes public numai in masura in care afecteaza capacitatea de exercitiu a unei functii publice.'

Din aceasta perspectiva, in mod corect s-a stabilit de catre instanta de fond faptul ca directorul paratei ce conduce activitatea unei institutii publice, supusa regimului mentionat in Legea nr. 544/2001, exercita o functie publica.

Cerintele profesionale de ocupare a unei anumite functii publice, specifice, reprezinta un aspect al 'capacitatii de exercitare' a unei anumite functii publice, astfel incat acel aspect face parte din categoria informatiilor publice ce pot fi comunicate tertilor.

Cu privire la statutul persoanei fizice in privinta careia s-a solicitat comunicarea, respectiv directorul institutului, Curtea retine incidenta art. 7 al. 2 din Regulamentul aprobat prin H.G. nr. 774/2000, unde se prevede: '(2) Institutele de medicina legala sunt conduse de un director, numit prin ordin al ministrului sanatatii, pe baza de concurs, conform legii. Pe langa director functioneaza un consiliu consultativ, din care fac parte sefii de laboratoare, de servicii sau de birouri.'

Mai mult, asa cum a aratat si instanta de fond, functia de conducere, respectiv exercitarea acesteia, reprezinta un aspect al activitatii institutiei publice, in privinta careia opereaza obligatia de comunicare, prin aceasta intelegandu-se conform art. 2 lit. b din Legea nr. 544/2001 'orice informatie care priveste activitatile sau rezulta din activitatile unei autoritati publice sau institutii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informatiei'."

sursa: http://dialogcivic.gov.ro/

In aceeasi materie:

>>COMUNICARE INFORMATII DE INTERES PUBLIC - CA Cluj, decizia nr. 5886/01.10.2015, cauza H.M.A. vs. Baroul Cluj

>>EXCEPTIA LIPSEI DE INTERES - CA Cluj, decizia nr. 38/04.11.2015, cauza A.U.E. vs. primarul municipiului Turda

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.