ccf

VOICU vs. ROMANIA – Scurgerea in presa a stenogramelor interceptarilor din dosare, in faza de urmarire penala, incalca dreptul la respectarea vietii private si de familie (Art. 8 din Conventie)

Data: 02 July 2015, 10:11 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2705 afisari

In cauza Catalin Voicu contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca au existat doua incalcari ale Conventiei: Art. 8 - privind dreptul la respectarea vietii private si de familie, pentru scurgerea in mass-media, in faza de urmarire penala, a unor informatii din dosarul penal deschis impotriva reclamantului; Art. 3 - interzicerea torturii, pentru conditiile de detentie indurate de reclamant in timpul arestului preventiv.


Curtea a constatat ca parchetul – in speta, Directia Nationala Anticoruptie – i-a incalcat lui Catalin Voicu dreptul la respectarea vietii private si de familie prin faptul ca a furnizat presei, in perioada 18-22 martie 2010, stenograme ale interceptarilor din dosarul penal deschis impotriva acestuia, inainte de a sesiza instanta cu rechizitoriul cauzei (mai 2010).

>>Hotararea CEDO in cauza Catalin Voicu contra Romaniei (cererea nr. 22015/10; Sectia a III-a, 10 iunie 2014)

Extras din hotarare:

"Din momentul in care DNA a informat opinia publica cu privire la procedurile demarate impotriva reclamantului, mass-media a manifestat un mare interes pentru caz. Au fost transmise la televizor numeroase discutii, jurnalisti si politicieni comentand evenimentele in spatiul public.

Fragmente din conversatii purtate intre acuzati care au fost obtinute prin interceptarea telefoanelor in timpul operatiunii de supraveghere penala au ajuns in ziare inainte ca reclamantul si ceilalti acuzati sa fie trimisi in judecata. Aceste fragmente au indus impresia ca reclamantul si judecatorul F.C. (n.r. - Florin Costiniu) ar fi incercat sa manevreze unii judecatori ai unui Complet care judeca o cauza comerciala in care era implicat C.C. (n.r. - Costel Casuneanu) si i-ar fi raportat acestuia din urma rezultatul acestor presupuse manevre. In conversatiile dintre ei, reclamantul si ceilalti acuzati si-au exprimat in mod profund dezamagirea ca hotararea nu a fost favorabila lui C.C. si au facut presupuneri cu privire la posibilitatea ca ceilalti judecatori din Complet sa fi fost influentati de altcineva.

Transcrierile conversatiilor telefonice interceptate in timpul operatiunii de urmarire au aparut pentru prima oara in presa intre 18 si 22 martie 2010. Alte fragmente de probe din dosarul de urmarire penala au fost in acelasi mod publicate si comentate in presa".

Cititi si:

>>CASUNEANU vs. ROMANIA

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.