Toni Neacsu, amicus curiae la CCR in favoarea Vioricai Dancila (Document)

Data: 12 October 2018, 15:02 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1292 afisari

Avocatul Adrian Toni Neacsu (foto), din Baroul Bucuresti, a trimis in nume personal joi, 11 octombrie 2018, o serie de note scrise – sub forma de amicus curiae – catre Curtea Constitutionala a Romaniei, in legatura cu sesizarea prim-ministrului Viorica Dancila privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (click aici pentru a citi). Gasiti la finalul articolului documentul integral semnat de Toni Neacsu.


Demersul premierului vine dupa ce ICCJ a refuzat sa organizeze alegeri pentru noile completuri de 5 judecatori, care sa respecte noua forma a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara, potrivit careia presedintele si vicepresedintii instantei supreme fac parte si prezideaza aceste completuri doar daca sunt trasi la sorti.

In sesizarea amicus curiae, fostul judecator si membru CSM Toni Neacsu sustine cererea Vioricai Dancila, argumentand ca Inalta Curte si-a arogat o competenta constitutionala apartinand in exclusivitate Parlamentului, ca functionarea completurilor de 5 alcatuite nealeatoriu incalca articolul 126, alineatul 5 din Constitutie (care interzice infiintarea de instante extraordinare) si ca mentionatele completuri „aveau posibilitatea si obligatia de a refuza sa functioneze intr-o compunere neprevazuta de legea adoptata de Parlament, ci doar prin acte administrative de vointa proprie a autoritatii publice”.

Cele mai importante pasaje din sesizarea lui Adrian Toni Neacsu:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.