Completele de 5 judecatori ICCJ, contestate la CAB si CCR (Document)

Data: 08 October 2018, 17:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 745 afisari

Prim-ministrul Viorica Dancila a trimis marti, 2 octombrie 2018, o sesizare catre Curtea Constitutionala a Romaniei, privind existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlamentul Romaniei si Inalta Curte de Casatie si Justitie, condusa de Cristina Tarcea (foto).


Sesizarea vizeaza refuzul ICCJ de a pune in aplicare modificarile la Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, in legatura cu componenta completelor de 5 judecatori.

Prin Hotararea 89 din 4 septembrie 2018, Colegiul de conducere al ICCJ s-a intrunit pentru a dezbate asupra activitatii instantei supreme, ca urmare a modificarilor Legii 304/2004 si, printre altele, pentru a stabili ce se va in intampla cu Completele de 5 judecatori ale Inaltei Curti. Necesitatea modificarii componentei Completelor de 5 ale ICCJ era intemeiata pe faptul ca in noua Lege 304 se prevede la art. 32 ca din componenta Completelor de 5 judecatori ale ICCJ fac parte judecatori desemnati prin tragere la sorti, fiind prezidate de presedinte sau de catre unul dintre cei doi vicepresedinti ai instantei supreme doar atunci cand si acestia sunt desemnati prin tragere la sorti sa faca parte din Completele de 5. Practic, odata cu intrarea in vigoare la Legii nr. 304/2004 care stabilea modalitatea in care trebuie sa fie alcatuite Completele de 5 ale ICCJ, era necesara de indata organizarea unei trageri la sorti pentru modificarea actualelor complete in care sefii instantei supreme erau membri de drept, avand calitatea de presedinti ai completelor, fara sa fi fost trasi la sorti. Cu 12 voturi “pentru” si unul “impotriva” (cel al judecatoarei Simona Nenita), Colegiul de conducere al ICCJ a decis sa pastreze componenta Completelor de 5 astfel cum a fost aleasa, urmand ca de la 1 ianuarie 2019 sa devina aplicabile noile norme ale Legii 304 si abia de atunci sa se formeze Completele de 5 astfel cum spune legea in vigoare.

In sesizarea catre CCR, Guvernul arata ca alcatuirea completelor de 5 judecatori s-a facut cu incalcarea legii, fiind pusa in discutie inclusiv o posibila lipsa de impartialitate. Totodata, Executivul subliniaza ca la ICCJ completele 5 judecatori au fost compuse cu incalcarea legii inca din 2014.

De asemenea, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus vineri, 5 octombrie 2018, o actiune in contencios administrativ, la Curtea de Apel Bucuresti, in care solicita anularea hotararii sus-mentionate.

Cele mai importante pasaje din sesizarea Executivului adresata CCR (documentul este atasat la finalul articolului):

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.