REFERAT URMARIRE PENALA DEPUTAT – Propunerea procurorului sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, adresata Camerei Deputatilor pentru declansarea procedurilor de obtinere a avizului necesar urmaririi penale fata de Ovidiu-Ioan Silaghi, fost ministru al Transporturilor: „Pentru existenta infractiunii de trafic de influenta este necesara numai precizarea actului pentru a carui indeplinire urmeaza a se exercita influenta faptuitorului, iar nu indicarea persoanei asupra careia va fi exercitata”

Data: 28 August 2015, 20:35 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1248 afisari

Prin referatul intocmit in august 2013, procurorii Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au propus sesizarea Camerei Deputatilor in vederea declansarii procedurilor pentru obtinerea avizului necesar urmaririi penale fata de deputatul Ovidiu-Ioan Silaghi, ministru al Transporturilor in perioada mai-decembrie 2012, sub aspectul savarsirii infractiunii de trafic de influenta in forma continuata, prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 257 alin. (1) CP 1969.


proc. Laura Codruta KOVESI

In referatul intocmit, procurorii sustin existenta unor indicii si date temeinice potrivit carora, „in cursul anului 2012, Silaghi Ovidiu Ioan, in calitate de ministru al Transporturilor, i-a pretins lui Iordache Nelu, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea, de catre compania de transport aerian din grupul de firme controlate de Iordache Nelu, a unor noi rute care sa lege Aeroportul Satu Mare de alte destinatii din Europa, in schimbul asigurarii derularii contractelor pe care SC Romstrade SRL le incheiase cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA (structura aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor) si pentru ca platile intermediare sa fie facute intr-un termen rezonabil. Totodata, Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la aceeasi persoana suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor cu functii de decizie din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a unui contract si pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”.

Referatul DNA a fost inaintat Procurorului General al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu propunerea de sesizare a Camerei Deputatilor in vederea formularii cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu-Ioan Silaghi, pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata.

>>Referatul cu propunere de sesizare a Camerei Deputatilor pentru formularea cererii de incepere a urmaririi penale impotriva deputatului Ovidiu-Ioan Silaghi

Extras din referat:

In concluzie, avand in vedere cele expuse rezulta ca exista indicii certe in sensul ca ministru SILAGHI OVIDIU IOAN - ministru al Transporturilor, in noaptea de 22 spre 23 noiembrie 2012, in timp ce se afla la domiciliul sau din Satu Mare, a primit de la I.N. – administratorul firmei SC R SRL, foloase necuvenite constand in suma de 200.000 de euro, pentru a-si exercita influenta asupra persoanelor decidente din cadrul CNADNR SA in vederea anularii deciziei de reziliere a contractului si pentru a nu proceda si la rezilierea celorlaltor contracte. Fapta numitului SILAGHI OVIDIU IOAN intruneste elementele constitutive ale infractiunii de trafic de influenta prev. de art. 6 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 257 alin. (1) CP 1969.

Pentru existenta infractiunii de trafic de influenta este necesara numai precizarea actului pentru a carui indeplinire urmeaza a se exercita influenta faptuitorului, iar nu indicarea persoanei asupra careia va fi exercitata.

Nu este relevant daca interventia s-a produs ori nu, precum si momentul in care aceasta s-a realizat, raportat la momentul savarsirii uneia din actiunile ce constituie elementul material al infractiunii, deoarece producerea interventiei nu este o conditie pentru existenta traficului de influenta”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.