Inspectia Judiciara a publicat Raportul de activitate pe 2016 (raportul)

Data: 10 March 2017, 17:28 | autor: L.J. | 0 comentarii | 605 afisari

 

Reprezentantii Inspectiei Judiciare, condusa de Lucian Netejoru (foto) au publicat vineri, 10 martie 2017, Raportul de activitate pe anul 2016. Potrivit raportului, in 2016 au fost inregistrate 6823 sesizari privind activitatea si conduita judecatorilor sau procurorilor, 6034 fiind sesizari noi iar 694 reveniri la sesizari anterioare. Documentul mentioneaza ca au fost efectuate 107 cercetari disciplinare, reprezentand 1,56 % din numarul total de sesizari (6823); la finalizarea acestora au fost exercitate actiuni disciplinare in 50 de cazuri, adica numai 0,73% dintre sesizari au fost admise. crarilor, precum si redactarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti.


Iata fragmente din Raportul Inspectiei Judiciare pe anul 2016:

”In 2016, prin cele 6 controale efectuate, 4 de inspectorii judecatori si 2 de inspectorii procurori, Inspectia Judiciara a verificat eficienta manageriala si modul de indeplinire a atributiilor ce decurg din legi si regulamente pentru asigurarea bunei functionari a instantelor si parchetelor, precum si a calitatii corespunzatoare a serviciului la 30 de instante si 42 de parchete, prezentate in tabelul anterior, ceea ce reprezinta un salt semnificativ fata de anul 2015 cand au fost verificate numai 18 instante si 13 parchete.

Controalele DIJ au fost validate de CSM in totalitate iar cele DIP numai in parte, in sensul ca unul dintre rapoartele de control a fost admis in parte.

Aceste controale au evidentiat, in general, organizarea corespunzatoare a cvasitotalitatii instantelor si parchetelor verificate, precum si asigurarea bunei functionari a justitiei ca serviciu public.

Desi inspectorii au identificat, la unele dintre instantele si parchetele verificate, existenta unor dificultati sau, dupa caz, deficiente, s-a apreciat ca acestea nu sunt sistemice, putand fi inlaturate prin masuri adecvate. in acest sens au fost formulate propuneri care au fost supuse aprobarii sectiilor corespunzatoare ale Consiliului Superior al Magistraturii.

In 2016 au fost inregistrate 6823 sesizari privind activitatea si conduita judecatorilor sau procurorilor, 6034 fiind sesizari noi iar 694 reveniri la sesizari anterioare, aceasta ultima categorie incluzandu-le si pe acelea care contin si unele aspecte noi, pentru care au fost efectuate verificari suplimentare fata de lucrarea initiala. Desi obiectul sesizarilor a fost divers, o pondere ridicata au detinut-o cele privind incalcarea normelor de procedura, instrumentarea si solutionarea cauzelor, tergiversarea solutionarii cauzelor sau a lucrarilor, precum si redactarea cu intarziere a hotararilor judecatoresti.

Din totalul sesizarilor adresate Inspectiei Judiciare in anul 2016, 218 au fost sesizari din oficiu ceea ce reprezinta o scadere totala la aproape jumatate fata de anul 2015. Scaderea releva o atentie sporita in examinarea cazurilor de care Inspectia Judiciara ia cunostinta prin diverse surse (sesizari scrise informe, relatari mass media s.a.). in selectarea cazurilor pentru care se dispune sesizarea din oficiu se realizeaza o evaluare a posibilei tangente cu domeniul de competenta al Inspectiei Judiciar

In 2016, Directiei de inspectie judiciara pentru judecatori i-au fost repartizate 4762 de sesizari, 4315 vizand exclusiv aspecte noi iar 477 fiind reveniri la sesizari anterioare. Au fost efectuate 107 cercetari disciplinare, reprezentand 1,56 % din numarul total de sesizari (6823); la finalizarea acestora au fost exercitate actiuni disciplinare in 50 de cazuri, adica numai 0,73% dintre sesizari au fost admise. Actiunile disciplinare au vizat 36 de judecatori si 60 de abateri disciplinare, 3 dintre judecatori fiind subiecti a cate doua actiuni.15 (65%) dintre abaterile disciplinare asupra carora s-a pronuntat Sectia au fost sanctionate, pentru restul de 35% actiunile disciplinare fiind respinse. in 2016, Directiei de inspectie judiciara pentru procurori i-au fost repartizate 2061 de lucrari, 1814 fiind lucrari noi iar 247 reveniri la sesizari anterioare, unele dintre acestea continand fata de lucrarea initiala si aspecte noi care au fost supuse verificarii.

in 2016, inspectorii Directiei de inspectie judiciara pentru procurori au dispus inceperea cercetarii disciplinare in 15 lucrari, pentru 13 sesizari fiind dispusa promovarea actiunii disciplinare, vizand 14 procurori, 5 femei si 9 barbati, si 22 de abateri disciplinare (dintre care un procuror DNA, un procuror DIICOT DNA, cate un procuror de la PCA Timisoara, PCA Craiova, PCA Alba Iulia, cate doi procurori de la PCA Iasi si PCA Cluj, respectiv 4 procurori de la PCA Bucuresti)”.

Raportul de activitate al Inspectiei Judiciare pentru anul 2016

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.