IMUNITATEA PREZIDENTIALA – Rezolutia din 15.10.2012 a procurorului PICCJ Gabriela Zlata, de neincepere a urmaririi penale fata de Traian Basescu, presedinte al Romaniei. Insulta (art. 205 CP 1969), lovirea sau alte violente (art. 180 alin. 1 CP 1969)

Data: 05 August 2015, 10:23 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1382 afisari

Prin rezolutia intocmita in data de 15 octombrie 2012, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus neinceperea urmaririi penale fata de presedintele in functie al Romaniei, Traian Basescu, doi lucratori ai Serviciului de Protectie si Paza si patronul unui local, sub aspectul savarsirii infractiunilor de insulta si lovire sau alte violente.


proc. Gabriela ZLATA

Extras din rezolutie:

"In prezenta cauza nu pot fi efectuate cercetari penale impotriva presedintelui Basescu Traian sub aspectul comiterii infractiunii prevazute de art. 180 alin (1) CP 1969. Astfel, conform dispozitiilor art. 84, alin. (2) din Constitutia Romaniei, 'in timpul mandatului, Presedintele Romaniei se bucura de imunitate. Prevederile art. 72, alin. (1), se aplica corespunzator'; potrivit acestui din urma text 'deputatii si senatorii nu pot fi trasi la raspunderea juridica pentru voturile sau opiniile lor politice exprimate in exercitarea mandatului'. Singura situatie in care Presedintele Romaniei poate fi pus sub acuzare este reglementata de Constitutie prin art. 96 si are ca temei savarsirea de catre acesta a faptei de 'inalta tradare'. In aceste conditii, fata de prevederile legii fundamentale, rezulta ca presedintele in functie nu poate fi cercetat, dedus judecatii sau judecat pentru savarsirea de fapte penale, cu exceptia faptei de 'inalta tradare'".

>>Rezolutia de neincepere a urmaririi penale (NUP) intocmita de procurorul PICCJ Gabriela Zlata, in dosarul nr. 1169/P/2010

Dispozitivul rezolutiei:

"1. Neinceperea urmaririi penale fata de BASESCU TRAIAN sub aspectul comiterii infractiunii de insulta, prevazuta de art. 205 CP 1969, deoarece lipseste caracterul penal al acesteia.

2. Neinceperea urmaririi penale fata de BASESCU TRAIAN sub aspectul comiterii infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. (1) CP 1969, intrucat lipseste o conditie prevazuta de lege, necesara pentru punerea in miscare a actiunii penale.

3. Neinceperea urmaririi penale fata de LIXANDRU GABRIEL CATALIN si BADEA CRISTIAN, sub aspectul comiterii infractiunii de insulta, prevazuta de art. 205 CP 1969, deoarece fapta nu exista.

4. Neinceperea urmaririi penale fata de LIXANDRU GABRIEL CATALIN si BADEA CRISTIAN pentru comiterea infractiunii de lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. (1) CP 1969, deoarece nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.

5. Neinceperea urmaririi penale fata de MINCA COSTEL sub aspectul comiterii infractiunii de insulta, prevazuta de art. 205 CP 1969, si lovire sau alte violente, prevazuta de art. 180 alin. (1) CP 1969, deoarece faptele nu exista".

De acelasi procuror:

>>DOSARUL ROMANIA THE LAND OF CHOICE – Ordonanta din 18.12.2009 a procurorului PICCJ-SUPC Gabriela Zlata, de neincepere a urmaririi penale fata de Elena Udrea, ministru interimar al Turismului. Abuzul in serviciu contra intereselor publice (art. 248 CP 1969)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.