DOSARUL ROMANIA THE LAND OF CHOICE – Ordonanta din 18.12.2009 a procurorului PICCJ-SUPC Gabriela Zlata, de neincepere a urmaririi penale fata de Elena Udrea, ministru interimar al Turismului: „Promovarea campaniei publicitare pe cele doua canale poate fi apreciata ca o oportuna materializare a intentiei Ministerului Turismului de a promova potentialul turistic al Romaniei in plan international”. Abuzul in serviciu contra intereselor publice (art. 248 CP 1969)

Data: 21 October 2015, 13:48 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1027 afisari

Prin ordonanta intocmita in data de 18 decembrie 2009, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie-Sectia de urmarire penala si criminalistica a dispus neinceperea urmaririi penale fata de ministrul interimar al Turismului, Elena Udrea, si fata de angajatii Ministerului Turismului care au participat la derularea procedurilor de achizitie privind campania de promovare „Romania the Land of choice” si la promovarea evenimentelor „Lumina la malul marii” si „Paste in Bucovina”.


proc. Gabriela ZLATA

Infractiunile retinute: abuzul in serviciu contra intereselor publice – art. 248 CP 1969 si art. 248 rap. la art. 248/1 CP 1969; instigarea la abuz in serviciu contra intereselor publice – art. 25 rap. la art. 248 CP 1969; neglijenta in serviciu – art. 249 CP 1969; deturnarea de fonduri – art. 302/1 CP 1969; conflictul de interese – art. 253/1 CP 1969; prezentarea de date inexacte Parlamentului – art. 8 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 115/1999 rep. si modif.; refuzul nejustificat de a prezenta Parlamentului informatii si documente – art. 8 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 115/1999 rep. si modif.; uzurparea de calitati oficiale – art. 240 CP 1969; modificarea fara drept de date informatice – art. 48 din Legea nr. 161/2003.

Solutia: "In baza prevederilor art. 228 alin. (4) CPP 1968 si art. 10 lit. a) si d) CPP 1968, art. 38 CPP 1968, art. 45 rap. la art. 42 CPP 1968, dispun:

I) Neinceperea urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA - ministru interimar al turismului, pentru comiterea infractiunilor de:

- abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece faptele nu exista;

- abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, deoarece faptele nu exista;

- instigare la infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, intrucat fapta nu exista;

- neglijenta in serviciu, intrucat fapta nu exista;

- deturnare de fonduri, intrucat fapta nu exista;

- conflict de interese, intrucat fapta nu exista;

- prezentare de date inexacte Parlamentului, intrucat fapta nu exista;

- refuz nejustificat de a prezenta Parlamentului informatii si documente, intrucat nu sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.

II) Neinceperea urmaririi penale fata de angajatii Ministerului Turismului care au participat la derularea procedurilor de achizitie descrise la pct. B), pentru comiterea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, deoarece faptele nu exista.

III) Neinceperea urnaririi penale fata de G.N., S.M., C.P. si M.M., pentru comiterea infractiunii de uzurpare de calitati oficiale, deoarece fapta nu exista.

IV) Disjungerea cauzei privind aspectele descrise la pct. E) si declinarea competentei de solutionare a acesteia in favoarea Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in vederea efectuarii de cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de modificare de date informatice, prevazuta de art. 48 din Legea nr. 161/2003.

V) Se stabilesc cheltuieli judiciare in cuantum de 550 lei, ce raman in sarcina statului.

VI) In baza art. 228 alin. (6) CPP 1968, solutia se comunica".

>>Ordonanta din 18.12.2009 de neincepere a urmaririi penale intocmita de procurorul Gabriela Zlata, din cadrul PICCJ-SUPC

Extras din ordonanta:

"Analizand clauzele concrete ale contractelor, obiectivele vizate prin campaniile publicitare, continutul si mesajul transmise de clipurile ce urmau a fi difuzate, apar ca evidente motivele care au determinat invitarea la negocieri si ulterior incheierea contractelor cu cele doua canale de televiziune; ambele canale au fost selectate in functie de datele de audienta furnizate de E.M.A.M.S. (EMS), de nivelul de adresabilitate si aria de acoperire. Din aceasta perspectiva, promovarea campaniei publicitare pe cele doua canale poate fi apreciata ca o oportuna materializare a intentiei Ministerului Turismului de a promova potentialul turistic al Romaniei in plan international. (...)

Referitor la costurile contractelor, de retinut, ca o astfel de initiativa s-a desfasurat in premiera, neexistand deci o practica pe piata interna in domeniul respectiv; astfel, aceste cheltuieli nu pot fi considerate ca nejustificate, functionand in acest sens o prezumtie de oportunitate si de buna-credinta (...)

Singura indicatie referitoare la B.R.D. consta in aparitia pentru un interval de cateva secunde a siglei si denumirii acesteia, fara a fi insa oferite nici un fel de informatii - fie chiar si la nivel minim - asupra domeniului de activitate al B.R.D. ori a produselor si serviciilor furnizate de aceasta, aspect care in mod evident nu poate fi catalogat ca reclama comerciala in sensul celor anterior prezentate".

De acelasi procuror:

>>IMUNITATEA PREZIDENTIALA – Rezolutia din 15.10.2012 a procurorului PICCJ Gabriela Zlata, de neincepere a urmaririi penale fata de Traian Basescu, presedinte al Romaniei. Insulta (art. 205 CP 1969), lovirea sau alte violente (art. 180 alin. 1 CP 1969)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.