ccf

DOSARUL REFERENDUMULUI - Rechizitoriul procurorului DNA Lucian Papici pentru trimiterea in judecata a viceprim-ministrului Liviu Dragnea si a altor 74 de inculpati, in dosarul nr. 280/P/2012, privind fraudarea votului la referendumul pentru demiterea presedintelui Romaniei. Folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite – art. 13 din Legea nr. 78/2000

Data: 14 August 2015, 10:18 | autor: C.G. | 1 comentarii | 3599 afisari

Prin rechizitoriul din 27 septembrie 2013, Directia Nationala Anticoruptie – Sectia de combatere a coruptiei a dispus trimiterea in judecata a deputatului Liviu-Nicolae Dragnea, vicepremier al Guvernului Romaniei, si a altor 74 de persoane - printre care presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati ale judetelor Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt, in dosarul „Referendumului” (nr. 280/P/2012). Cauza a fost trimisa spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


proc. Lucian PAPICI

proc. sef Laura Codruta KOVESI (verif.)

Infractiunile retinute: folosirea influentei si autoritatii, de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii pentru sine de foloase necuvenite – art. 13 din Legea nr. 78/2000; falsificarea, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori – art. 55 pct. (1) din Legea nr. 3/2000; luarea de mita – art. 254 pct. 1 CP 1969 rap. la art. 6 din Legea nr. 78/2000; purtarea abuziva – art. 250 alin. (1) si (2) CP 1969.

>>Rechizitoriul din 27.09.2013 intocmit de procurorul DNA Lucian Papici, in dosarul nr. 280/P/2012

Extras din rechizitoriu:

La momentul organizarii si desfasurarii referendumului, inv. Nicolae-Liviu Dragnea indeplinea functia publica de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, dar si, incepand cu anul 2004, de presedinte al Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene din Romania, fiind, in mod indiscutabil, o persoana care detinea autoritate si influenta in cadrul PSD.

In acest sens, asa cum vom demonstra in continuare, inv. Nicolae-Liviu Dragnea si-a folosit autoritatea si influenta, in scopul obtinerii pentru USL a unui folos nepatrimonial necuvenit, constand in asigurarea, prin mijloace ilicite, a unei prezente a alegatorilor de 50%+1 la votul din cadrul referendumului, conditie formala care ar fi permis validarea referendumului de catre Curtea Constitutionala.

(...) Invinuitul si-a folosit influenta si autoritatea asupra persoanelor implicate in mecanismul pe care il coordona, pentru a-i determina sa savarseasca fapte interzise in mod expres de prevederile legale referitoare la desfasurarea campaniei electorale, protectia datelor cu caracter personal si a confidentialitatii votului, exercitarea libera a votului sau modul de desfasurare a procesului de votare, cu scopul de a obtine cresterea participarii la vot.

Astfel, folosirea caravanelor electorale pentru a indemna cetatenii sa iasa la vot (...), prin folosirea imnului Romaniei si a unui mesaj mobilizator, reprezinta o forma clara a propagandei electorale, prohibita de art. 4 alin. (2) din Hotararea Parlamentului nr. 34/20012 dupa momentul oficial al incheierii campaniei electorale.

Solicitarea repetata ca activistii de partid sa se deplaseze la locuintele persoanelor care nu s-au prezentat la vot pentru a-i aduce la sectiile de votare (...) reprezinta, la randul lor, incalcari vadite ale dispozitiilor art. 4 alin. (4) din Legea nr. 35/2008 privind interdictia oricaror presiuni sau constrangeri pentru a determina alegatorii sa participe la alegeri”.

Cititi si:

>>DOSARUL DGASPC TELEORMAN. INSTIGAREA LA ABUZ IN SERVICIU - Rechizitoriul DNA din 15 iulie 2016 pentru trimiterea in judecata a presedintelui CJ Teleorman Liviu Dragnea si a altor 10 inculpati functionari publici, in dosarul nr. 152/P/2014. Abuzul in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 248 CP 1969) si falsul intelectual (art. 289 CP 1969)

Comentarii

# Marcel Tudose date 26 November 2015 15:15 0

Milcovel Prin grija dlui Preşedinte Oprişan prezenta la vot cu ocazia Referendumului; Sectia 254 RACOASA 103,99% ; cu primar PSD. Domnilor Procurori, Faceţi publice pe internet şi prin presă, listele electorale SCANATE cu cei care au votat la referendum,defalcate.Să vedeţi ce surprize plăcute pot apărea şi ce uşurare ar veni în spijin prin atitudinea celor corecţi pe care nu va trebui să-i mai căutaţi Dumneavoastră.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.