DECIZIA ICCJ nr. 7/2016 - Sintagma „instanta la care isi desfasoara activitatea” din cuprinsul art. 127 alin. (1) CPC trebuie interpretata restrictiv, in sensul ca se refera la situatia in care judecatorul isi desfasoara efectiv activitatea in cadrul instantei competente sa se pronunte asupra cererii de chemare in judecata in prima instanta. (...) Este aplicabil si in cazul reclamantilor care fac parte din personalul auxiliar de specialitate (grefier) la parchete

Data: 05 July 2016, 15:55 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1120 afisari

Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii in materie civila a luat in examinare recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 127 alin. (1) si (3) din Codul de procedura civila, cu privire la interpretarea sintagmei 'instanta la care isi desfasoara activitatea', in situatia in care judecatorul (procurorul/ asistentul judiciar/ grefierul) are calitatea de reclamant, precum si interpretarea notiunii de 'grefier', raportat la sintagma 'instanta la care isi desfasoara activitatea', respectiv daca aceste norme de drept sunt sau nu incidente si in cazul reclamantilor ce fac parte din personalul auxiliar de specialitate (grefier) al parchetelor de pe langa instantele judecatoresti.


pres. Iulia Cristina TARCEA

Dispozitivul deciziei:

Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie privind interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 127 alin. (1) si (3) din Codul de procedura civila si, in consecinta, stabileste ca:

I. Sintagma 'instanta la care isi desfasoara activitatea' din cuprinsul art. 127 alin. (1) din Codul de procedura civila trebuie interpretata restrictiv, in sensul ca se refera la situatia in care judecatorul isi desfasoara efectiv activitatea in cadrul instantei competente sa se pronunte asupra cererii de chemare in judecata in prima instanta.

II. Art. 127 alin. (1) si (3) din Codul de procedura civila trebuie interpretat, sub aspectul notiunii de 'grefier', in sensul ca este aplicabil si in cazul reclamantilor care fac parte din personalul auxiliar de specialitate (grefier) la parchetele de pe langa instantele judecatoresti.

Obligatorie, potrivit art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Pronuntata in sedinta publica, astazi, 16 mai 2016”.

>>Decizia nr. 7/2016 din 16 mai 2016 pronuntata de ICCJ-Completul competent sa judece recursul in interesul legii, in dosarul nr. 3/2016 (publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 461 din 22 iunie 2016)

Art. 127 alin. (1) CPC:

(1) Daca un judecator are calitatea de reclamant intr-o cerere de competenta instantei la care isi desfasoara activitatea, va sesiza una dintre instantele judecatoresti de acelasi grad aflate in circumscriptia oricareia dintre curtile de apel invecinate cu curtea de apel in a carei circumscriptie se afla instanta la care isi desfasoara activitatea”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.