CSM o pune la punct pe Birchall pe tema unei propuneri legislative

Data: 09 October 2019, 18:01 | autor: L.J. | 0 comentarii | 377 afisari

Consiliul Superior al Magistraturii o pune la punct pe Ana Birchall (foto) – ministrul Justitiei – pe tema unei propuneri legislative.


Este vorba despre propunerea legata de modificarea Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor publice si a Legii nr. 144/2007 privind organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate (click aici pentru a citi).

Birchall a declarat miercuri, 9 octombrie 2019, ca in acest context CSM „uzurpa atributiile Ministerului Justitiei”, prin faptul ca a transmis direct proiectul catre Senat, fara sa solicite un punct de vedere de la MJ.

In replica, CSM ii aminteste Anei Birchall ca institutia are prerogativa de a formula propuneri legislative, prin insasi actul normativ care ii reglementeaza organizarea si functionarea (Legea nr. 317/2004).

Declaratia Anei Birchall:

Legat de multele intrebari pe care le-am primit zilele acestea privind analiza noastra pe GRECO si MCV, va pot spune ca (asa cum am comunicat, de altfel) noi am asteptat un punct de vedere de la CSM, dar se pare ca CSM era preocupat sa modifice legea ANI, uzurpand, de altfel, atributiile Ministerului Justitiei si trimitand direct la comisia din Senat. Am solicitat public si in scris aceste clarificari. (...) Este de datoria mea, in calitate de ministru al Justitiei, sa apar atributiile si reputatia Ministerului Justitiei. Revin si cu aceasta solicitare publica catre CSM. Am facut o revenire si saptamana trecuta sa ne transmita in regim de urgenta punctul de vedere al CSM cu privire la aceasta analiza. Daca nu, o sa dau publicitatii analiza pe care, repet, am intocmit-o pe baza punctelor de vedere primite de la institutiile care ne-au transmis si toate asociatiile profesionale”.

Comunicatul CSM:

Prin lege, Consiliului Superior al Magistraturii ii este conferita prerogativa de a formula propuneri legislative, de care a uzat dintotdeauna in scopul imbunatatirii cadrului normativ necesar bunei desfasurari a activitatii judecatorilor si procurorilor.

Drept urmare, afirmatiile ministrului justitiei, Ana Birchall, sunt contrazise de prevederi cuprinse in Legea nr. 317/2004, alegatia acesteia, astfel cum a fost expusa, fiind intentionat eronata cu scopul exclusiv al decredibilizarii activitatii Consiliului Superior al Magistraturii.

In ceea ce priveste intarzierea transmiterii pozitiei privind cele doua rapoarte GRECO, reamintim opiniei publice imposibilitatea dezbaterii acestei lucrari care figureaza pe ordinea de zi a Plenului CSM, aflat la a V-a sedinta la care cvorumul nu a putut fi intrunit din cauza absentei unor membri”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.