CONCURS FRAUDAT LA MINISTERUL PENTRU RELATIA CU PARLAMENTUL – Rechizitoriul DNA din 21.12.2017 privind trimiterea in judecata a Elenei Pop, directoarea de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul: “Scopul urmarit fiind obtinerea unor foloase necuvenite constand in obtinerea unui rezultat bun la concurs si angajarea in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul”

Data: 11 July 2018, 14:23 | autor: L.J. | 1 comentarii | 539 afisari

Prin rechizitoriul intocmit la data de 21.12.2017 in dosarul 314/P/2017, DNA - Sectia de combatere a coruptiei, a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:

POP FELICIA-ELENA, cercetata in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000;

ZAHARIA MIHAI-CORNEL, cercetat in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (M.R.P.) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat date si probe ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.
Proba scrisa a fost stabilita pentru data de 31 iulie 2017.
In acest context, in perioada 20 – 31 iulie 2017, inculpata Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, la cererea demnitarului, a solicitat membrilor comisiei de concurs inculpatii Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel, subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, inculpatii Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, directoarea de cabinet, inculpata Pop Felicia-Elena a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor. Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca, potrivit intelegerii, ei au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati.
Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. in acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora
”.

Solutia

“Dispun:

Trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatilor:

- POP FELICIA ELENA, (...) pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000;

- ZAHARIA MIHAI CORNEL, (...) , inginer diplomat in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000.

II. (...).

In temeiul art. 329 din Codul de procedura penala, prezentul rechizitoriu, insotit de trei copii certificate si de dosarul cauzei, se transmite Tribunalului Bucuresti, instanta competenta sa judece cauza in fond, potrivit art. 36 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala, urmand a fi citate urmatoarele persoane fizice:

Inculpati:

POP FELICIA ELENA: (...).

ZAHARIA MIHAI CORNEL: (...).

Martorii:

(…)

Conform prevederilor art. 274, alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala solicitam obligarea inculpatilor, in masura in care au provocat cheltuielile judiciare, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cuantum de 3.500 lei”.

Extras din rechizitoriu:

“In data de 28.07.2017, inculpatul Zaharia Mihai – Cornel, in calitate de membru al comisiei concursului organizat in perioada 31.07.2017 – 08.08.2017 (...), a pus la dispozitia inculpatei Pop Felicia-Elena, in baza solicitarilor acesteia formulate in perioada 20 - 28.07.2017, informatii ce nu erau destinate publicitatii, respectiv subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise din data 31.07.2017 in scopul divulgarii acestor informatii catre candidatii (...) si (...), iar ulterior inculpata Pop Felicia Elena, la randul ei, a permis efectiv accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii nedestinate publicitatii, prin remiterea la data de 28.07.2017 a subiectelor de concurs si a baremelor de corectare candidatilor (...) si (...), persoane ce urmau a sustine proba scrisa din data de 31.07.2017, scopul urmarit fiind obtinerea de catre acesti doi candidati a unor foloase necuvenite constand in obtinerea unui rezultat bun la concurs si implicit angajarea in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul pe perioade nedeterminate.Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# gica70 date 12 July 2018 09:25 0

Personal sunt pentru o pedeapsa maxima pentru aceste incalcari ale legii, ale moralitatii si normalitatii, chiar si un bonus. Asta pentru ca persoanele cu functii mari sa aiba pedeapsa si mai mare, adica sa fie direct proportionala cu functia. Dar tare mi-e teama ca este un alt "vanat", nu mai am incredere in acesti procurori..Sa vedem ce zic judecatorii.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.