CONCURS FRAUDAT LA MINISTERUL PENTRU RELATIA CU PARLAMENTUL – Rechizitoriul DNA din 21.12.2017 privind trimiterea in judecata a Elenei Pop, directoarea de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul: “Scopul urmarit fiind obtinerea unor foloase necuvenite constand in obtinerea unui rezultat bun la concurs si angajarea in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul”
Data: 11 July 2018, 14:23 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1570 afisari
Prin rechizitoriul intocmit la data de 21.12.2017 in dosarul 314/P/2017, DNA - Sectia de combatere a coruptiei, a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor:
POP FELICIA-ELENA, cercetata in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000;
ZAHARIA MIHAI-CORNEL, cercetat in stare de libertate, sub aspectul savarsirii infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000.
Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul (M.R.P.) a organizat un concurs pentru angajarea de functionari publici pe functii contractuale de executie pe perioada nedeterminata. Cu referire la concurs, au rezultat date si probe ca acesta ar fi fost aranjat, astfel incat anumiti candidati agreati de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) sa ocupe functiile, in detrimentul altora, criteriul competentei devenind total nerelevant.
Proba scrisa a fost stabilita pentru data de 31 iulie 2017.
In acest context, in perioada 20 – 31 iulie 2017, inculpata Pop Felicia-Elena, directoare de cabinet a ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, la cererea demnitarului, a solicitat membrilor comisiei de concurs inculpatii Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel, subiectele si baremele de corectare pentru proba scrisa din data de 31 iulie 2017. La data de 28 iulie 2017, inculpatii Alexandrescu Maria si Zaharia Mihai-Cornel au pus la dispozitia directoarei de cabinet subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise, stiind ca respectivele informatii nu erau destinate publicitatii si ca urmeaza a fi dezvaluite anumitor candidati ce urmau sa sustina proba scrisa. In aceeasi zi, directoarea de cabinet, inculpata Pop Felicia-Elena a dat candidatilor agreati subiectele si rezolvarea lor. Pe langa faptul ca acestia au avut acces la subiectele de concurs si la rezolvarea lor, fiind vadit favorizati fata de ceilalti candidati, a reiesit ca, potrivit intelegerii, ei au si intocmit lucrarile anterior examenului, iar in ziua examenului trebuia ca lucrarile scrise in sala de examen sa fie inlocuite cu cele ce fusesera deja redactate acasa, de catre candidatii favorizati.
Mai mult, potrivit statului de functii din schema de personal a ministerului, nu toti candidatii favorizati ar fi indeplinit conditiile de vechime pentru a ocupa posturile. in acest sens, anterior organizarii concursului, ministrul a dispus modificarea statului de functii, astfel incat sa fie posibila angajarea acestora”.
Solutia
“Dispun:
Trimiterea in judecata, in stare de libertate a inculpatilor:
- POP FELICIA ELENA, (...) pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000;
- ZAHARIA MIHAI CORNEL, (...) , inginer diplomat in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul pentru savarsirea infractiunii de folosire, in orice mod, direct sau indirect, de informatii ce nu sunt destinate publicitatii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, fapta prevazuta si sanctionata de art. 12 lit. b) din Legea nr. 78/2000.
II. (...).
In temeiul art. 329 din Codul de procedura penala, prezentul rechizitoriu, insotit de trei copii certificate si de dosarul cauzei, se transmite Tribunalului Bucuresti, instanta competenta sa judece cauza in fond, potrivit art. 36 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala, urmand a fi citate urmatoarele persoane fizice:
Inculpati:
POP FELICIA ELENA: (...).
ZAHARIA MIHAI CORNEL: (...).
Martorii:
(…)
Conform prevederilor art. 274, alin. 1 si 2 din Codul de procedura penala solicitam obligarea inculpatilor, in masura in care au provocat cheltuielile judiciare, la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat in cuantum de 3.500 lei”.
Extras din rechizitoriu:
“In data de 28.07.2017, inculpatul Zaharia Mihai – Cornel, in calitate de membru al comisiei concursului organizat in perioada 31.07.2017 – 08.08.2017 (...), a pus la dispozitia inculpatei Pop Felicia-Elena, in baza solicitarilor acesteia formulate in perioada 20 - 28.07.2017, informatii ce nu erau destinate publicitatii, respectiv subiectele si baremele de corectare aferente probei scrise din data 31.07.2017 in scopul divulgarii acestor informatii catre candidatii (...) si (...), iar ulterior inculpata Pop Felicia Elena, la randul ei, a permis efectiv accesul unor persoane neautorizate la aceste informatii nedestinate publicitatii, prin remiterea la data de 28.07.2017 a subiectelor de concurs si a baremelor de corectare candidatilor (...) si (...), persoane ce urmau a sustine proba scrisa din data de 31.07.2017, scopul urmarit fiind obtinerea de catre acesti doi candidati a unor foloase necuvenite constand in obtinerea unui rezultat bun la concurs si implicit angajarea in cadrul Ministerului pentru relatia cu Parlamentul pe perioade nedeterminate.
Din mijloacele de proba administrate in cauza reiese urmatoarea situatie de fapt:
In luna februarie 2017, Departamentul pentru Relatia cu Parlamentul a fost reorganizat, ocazie cu care s-a infiintat Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul si au fost infiintate posturi si structuri noi. La momentul organizarii s-a stabilit ca toate functiile sa fie infiintate la nivelul superior la toate compartimentele, indiferent daca erau functii contractuale sau functii publice. De asemenea, conducerea ministerului din acel moment a dorit si infiintarea unui Compartiment Comunicare, IT si Registratura, unde existau trei posturi de consilier gradul I A vacante.
La jumatatea lunii iunie 2017, (...) a fost abordata de (...), ministrul pentru relatia cu Parlamentul care a intrebat-o daca doreste sa lucreze la Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, pe segmentul comunicare. Cea in cauza a acceptat propunerea ministrului intrucat postul propus era unul pe o perioada nedeterminata, corespundea cu pregatirea sa profesionala, iar la acel moment ea isi desfasura activitatea pe un post de consilier in cadrul cabinetului Secretarului General al Guvernului unde in cazul in care demnitarul pleca, era automat eliberata din functie.
In aceeasi perioada, directorul Directiei Economice si Resurse Umane din Ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, (...) a fost chemata de catre ministrul pentru relatia cu Parlamentul in biroul sau cu o situatie privind posturile vacante la acea data. Cea in cauza i-a prezentat ministrului (...), o situatie din care reiesea ca la acel moment, in cadrul Ministerului pentru Relatia cu Parlamentul, erau in jur de 19 posturi vacante dintre care trei posturi de consilier treapta I la Compartimentul Comunicare, IT si Registratura si un post de consilier treapta I la Compartimentul Administrativ Arhiva”.
>>Rechizitoriul din 21.12.2017 in dosarul 314/P/2017
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Comentarii
# gica70 12 July 2018 09:25 0