Cine este procurorul CSM care nu a semnat comunicatul de boicot

Data: 24 June 2019, 13:08 | autor: L.J. | 2 comentarii | 2147 afisari

Este scandal in Consiliul Superior al Magistraturii: aproape toti procurorii, precum si trei dintre judecatori au semnat un comunicat contondent la adresa presedintei CSM Lia Savonea.


Revolta celor sapte magistrati are loc ca urmare a faptului ca vineri, 21 iunie 2019, Savonea a emis un comunicat de presa in care o contrazicea pe Ana Birchall dupa ce ministrul Justitiei sustinuse ca absenta ei de la sedinta de joi fusese cauzata de faptul ca nu primise in timp util un raspuns de la Consiliul Superior al Magistraturii (click aici pentru a citi).

Luni, 24 iunie 2019, cei 4 procurori si 3 judecatori au semnat un comunicat in care o acuza pe Savonea ca stabileste sedintele de plen in functie de disponibilitatea sau indisponibilitatea de participare a unor membri (tocmai pentru a fi votate unele puncte de pe ordinea de zi).

Dar cel mai important aspect al comunicatului de luni este faptul ca toti cei 7 magistrati isi asuma boicotul ultimelor sedinte de plen (inclusiv al celei de luni), cerandu-i Liei Savonea sa amane discutarea oricarui aspect ce priveste Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie pana dupa publicarea rapoartelor Comisiei de la Venetia si ale GRECO (adoptate deja in saptamana 17-21 iunie 2019).

Cu toate acestea, nu toti procurorii CSM au semnat comunicatul de boicot. Singurul al carui nume nu apare este Codrut Olaru, fost vicepresedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Din informatiile noastre, Olaru a fost prezent astazi la sediul CSM – cu alte cuvinte, este exclusa ipoteza ca s-ar fi aflat in concediu si deci nu ar fi putut fi contactat de catre ceilalti 7 procurori si judecatori.

Comunicatul celor sapte magistrati:

In contextul emiterii comunicatului presedintelui CSM la data de 21 iunie 2019, prin care s-a afirmat ca programarea sedintelor s-a realizat luand in considerare disponibilitatea de participare a membrilor si asigurarea integrarii participarii la sedintele Plenului in agenda zilnica, mentionam ca nici unul dintre membrii procurori nu a fost consultat cu privire la data organizarii sedintei de plen sau la continutul ordinii de zi.

In mod repetat, atat in cadrul unor discutii informale, cat si in mod oficial, semnatarii prezentului comunicat au solicitat presedintelui CSM stabilirea unui calendar previzibil al sedintelor de Plen, intr-o zi a saptamanii care sa asigure, pe cat posibil, prezenta tuturor membrilor si folosirea unor criterii uniforme de stabilire a ordinii de zi in raport de lucrarile inregistrate pe rolul Consiliului. Discutiile mentionate au avut loc cu atat mai mult cu cat, in numeroase situatii, stabilirea datei de desfasurare a sedintei Plenului si a ordinii de zi aferente a fost de natura sa determine adoptarea uneia sau alteia din solutiile cuprinse in hotararile Consiliului, raportat la disponibilitatea sau, dimpotriva, imposibilitatea de participare a unor membri.

Mentionam ca pe ordinea de zi a sedintei mentionate au fost inscrise trei puncte care privesc activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

Solicitam in mod public amanarea discutarii tuturor aspectelor ce privesc activitatea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie la o data ulterioara aprobarii publicarii rapoartelor Comisiei de la Venetia si ale GRECO, adoptate in saptamana 17-21 iunie 2019 si organizarii unei dezbateri publice asupra activitatii Sectiei.

Potrivit informatiilor aparute in spatiul public, cele doua organisme ale Consiliului Europei au solicitat autoritatilor romane desfiintarea acestei Sectii, apreciindu-se ca aceasta este un instrument suplimentar pentru intimidarea si exercitarea unor presiuni asupra judecatorilor si procurorilor.

In acelasi sens sunt recomandarile cuprinse in raportul Comisiei Europene in cadrul MCV din data de 31 noiembrie 2018, Avizul Biroului Consiliul Consultativ al Judecătorilor Europeni din data de 25 aprilie 2019 si avizul Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni din data de 16 mai 2019.

Asadar, rezulta ca la nivel international au crescut ingrijorarile organismelor internationale referitoare la incalcarea independentei autoritatii judecatoresti si a impiedicarii luptei impotriva coruptiei, generate de existenta si activitatea acestei Sectii.

De asemenea, si pe plan intern au fost formulate in mod repetat ingrijorari de catre o parte a asociatiilor profesionale ale magistratilor cu reprezentativitate semnificativa, precum si de o parte covarsitoare a magistratilor din Romania.

In acest context, amintind ca in exercitarea mandatului nostru de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii asiguram reprezentarea colegilor magistrati, actionand in scopul garantarii independentei justitiei, mentionam ca vom utiliza toate parghiile de care dispunem pentru a sustine amanarea discutarii chestiunilor ce tin de activitatea acestei Sectii, dupa organizarea unor dezbateri publice privind respectarea de catre autoritatile romane a recomandarilor organismelor internationale.

In acest context, solicitam public urgentarea traducerii si aprobarii publicarii celor doua rapoarte.

Asumarea acestei pozitii, intarita de neparticiparea noastra la lucrarile Plenului din data de 24 iunie, este rezultatul unui proces deliberativ responsabil, subsumat necesitatii respectarii independentei justitiei, al carei garant este Consiliul Superior al Magistraturii, exigenta ce primeaza in raport cu exercitarea celorlalte atributii ale acestuia.

NICOLAE-ANDREI SOLOMON, procuror, vicepresedinte al CSM

ANDREA ANNAMARIA CHIS, judecator, membru al CSM

MIHAI BALAN, judecator, membru al CSM

BOGDAN MATEESCU, judecator, membru al CSM

CRISTIAN BAN, procuror, membru CSM

FLORIN DEAC, procuror, membru CSM

TATIANA TOADER, procuror, membru CSM”.

Comentarii

# nae girimea date 25 June 2019 10:02 +3

@ breaslă de sclavi ai serviciilor secrete Dom'le n-am vazut o caracterizare mai adecvata : mameluci . Felicitari!

# breaslă de sclavi ai serviciilor secrete date 24 June 2019 16:00 +2

Rateuri din justiție, Se agață de orice, numa să nu-și facă treaba. Rușine mamelucilor; Justiția e la picioru broaștei ca prestigiu. A ajuns o breaslă de sclavi ai serviciilor secrete, iar comportamentul CSM sprijină mult definiția asta!

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.