CEREREA ASOCIATIEI VICTIMELOR ABUZURILOR MAGISTRATILOR DE ACORDARE A PERSONALITATII JURIDICE - Tribunalul Bacau, decizia nr. 261/23.06.2014: "Instanta constata ca scopul asociatiei, interpretat prin raportare la denumirea asociatiei, contravine Constitutiei, deoarece rezulta ca un grup de persoane stabileste cand o hotarare este abuziva, ilegala, iar prin activitatile stipulate in statut se incita la nesupunere fata de masurile autoritatii judecatoresti"

Data: 29 July 2015, 12:28 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1383 afisari

Prin decizia nr. 261/23.06.2014, Tribunalul Bacau-Sectia a I-a civila a respins ca nefondat apelul declarat de petenta Asociatia Victimelor Abuzurilor Magistratilor din Romania impotriva incheierii nr. 104/PJ/11.04.2014 a Judecatoriei Bacau, in dosarul avand ca obiect cererea AVAMR de acordare a personalitatii juridice.


Decizia nr. 261/23.06.2014. Tribunalul Bacau-Sectia a I-a civila

pres. Greta ANTOHI

jud. Ioana Liliana POCOVNICU

Obiectul dosarului: acordare personalitate juridica

Solutia: "Respinge apelul ca nefondat. Definitiva".

>>Decizia nr. 261/23.06.2014 pronuntata de Tribunalul Bacau-Sectia a I-a civila, in dosarul nr. 5190/180/2014

Extras din decizie:

"Ministerul Justitiei a refuzat emiterea disponibilitatii denumirilor 'Asociatia Victimelor Abuzurilor Magistratilor din Romania' si 'Asociatia Victimelor Abuzurilor Magistratilor din Justitia Romana', asa cum reiese din adresa nr. 102200/19.12.2013 (fila 50), considerand ca denumirile asociatiilor propuse de petent sunt contrare dispozitiilor art. 40 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

Instanta, analizand scopul asociatiei, retine ca membrii fondatori doresc sa infiinteze o asociatie care sa reprezinte interesele unui grup de persoane care se considera victime ale abuzurilor magistratilor, asa cum rezulta din chiar denumirea propusa de membrii fondatori, urmand sa organizeze marsuri, manifestari publice in acest scop. (...)

Instanta constata ca scopul asociatiei, interpretat prin raportare la denumirea asociatiei, contravine Constitutiei - art. 40 alin. (2), deoarece rezulta ca un grup de persoane stabileste cand o hotarare este abuziva, ilegala, iar prin activitatile stipulate in statut se incita la nesupunere fata de masurile autoritatii judecatoresti. Calitatea de 'victima a abuzurilor magistratilor' nu poate fi stabilita in mod arbitrar de o persoana particulara. Potrivit art. 129 din Constitutie, impotriva hotararilor judecatoresti, partile interesate si Ministerul Public pot exercita caile de atac, in conditiile legii.

In consecinta, instanta constata ca refuzul de a acorda personalitate juridica 'Asociatiei Victimelor Abuzurilor Magistratilor' este justificat, deoarece membrii acesteia nu au si nu pot avea calitatea sa constate 'abuzurile magistratilor', doar autoritatile statului fiind abilitate sa faca verificari si sa ia masuri cu privire la eventuale ilegalitati. Masura dispusa are un scop legitim, adica apararea ordinii publice si protejarea si libertatilor celuilalt, a persoanelor care au avut calitatea de parte intr-un proces, nemultumite de solutia adoptata de magistrati. (...)

Sub acest aspect, concluzia primei instante este justa deoarece scopul asociatiei, astfel cum este precizat la articolul 7 din statut, interpretat prin raportare la denumirea asociatiei, rezulta ca realizarea obiectivului de a reprezenta interesele unor persoane care se considera victime ale abuzurilor magistratilor implica si stabilirea acestei calitati, finalitatea prezentei cereri fiind aceea de a crea cadrul necesar pentru desfasurarea in paralel cu autoritatile statului a unor activitati pentru care acestea au competente exclusive, conform principiului prevazut de art. 129 din Constitutie.

Stabilirea calitatii de victima a abuzurilor magistratilor nu se circumscrie doar protectiei opiniilor personale, astfel cum sustine apelanta, si in acest sens urmeaza a avea in vedere ca activitatile subordonate realizarii scopului asociatiei, astfel cum au fost particularizate in statut si reiterate in motivarea cererii de apel, sustin concluzia primei instante privind atribuirea unor persoane particulare a calitatii de a stabili ca o hotarare judecatoreasca este nelegala, desi doar autoritatile statului sunt abilitate sa faca verificari si sa ia masuri cu privire la eventuale nelegalitati, conform legislatiei ce reglementeaza cadrul de functionare a sistemului judiciar din Romania".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.