ccf

Alina Bica, achitata definitiv pentru luare de mita (Minuta)

Data: 26 June 2018, 15:05 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2220 afisari

Completul de 5 judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, marti 26 iunie 2018, decizia definitiva in dosarul in care Alina Bica (foto), ex-procuror sef al DIICOT, a fost trimisa in judecata de DNA pentru luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu.


Este vorba despre dosarul in care Alina Bica a fost acuzata ca ar fi primit 17.500 de euro de la omul de afaceri Horia Simu, astfel incat sa solutioneze favorabil un dosar al acestuia de la DIICOT. DNA a acuzat ca banii ar fi fost primiti de Bica prin intermediul consilierului sau Ionut Mihailescu, cel care a facut denuntul, acesta din urma luand suma de bani de la fostul sef al ANAF Serban Pop, care ii primise de la omul de afaceri Horia Simu.

In 26 ianuarie 2017, Alina Bica a fost condamnata in prima instanta la 3 ani si 6 luni inchisoare cu executare, dupa ce judecatorii au decis schimbarea incadrarii juridice din luare de mita si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu, in favorizarea faptuitorului.

Astfel, Completul de 5 judecatori al ICCJ a decis definitiv, inlaturarea schimbarii incadrarii juridice, si achitarea Alinei Bica pentru luare de mita in temeiul art. 16 alin. 1 lit. c) din Codul de procedura penala - “nu exista probe ca a savarsit infractiunea”, iar pentru participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu in temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penala - “fapta nu este prevazuta de legea penala”.

In schimb, Completul de 5 judecatori al ICCJ a mentinut condamnarea omului de afaceri Horia Simu la 4 ani inchisoare cu executare, pentru cumparare de influenta, si a fostului sef al ANAF Serban Pop la 5 ani inchisoare cu executare, pentru trafic de influenta.

Trebuie precizat ca tot marti, 26 iunie 2018, Completul de 5 judecatori a pronuntat decizia definitiva intr-un alt dosar al Alinei Bica. Aceasta a fost condamnata la 4 ani inchisoare cu executare, pentru favorizarea faptuitorului, pe motiv ca ar fi incercat sa-l favorizeze pe omul de afaceri Ovidiu Tender. (click aici pentru a citi)

 

Minuta ICCJ:

“2138/1/2017- d.p.116/I. Admite apelurile formulate de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Directia Nationala Anticoruptie si de apelanta intimata inculpata Bica Alina Mihaela impotriva sentintei penale nr.42 din data de 26 ianuarie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.3503/1/2015. Desfiinteaza sentinta penala apelata in ceea ce o priveste pe aceasta inculpata, retine cauza spre rejudecare si in fond: Inlatura din dispozitivul sentintei apelate dispozitia de schimbare a incadrarii juridice in ceea ce o priveste pe aceasta inculpata din infractiunea de luare de mita prevazuta de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000 si participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art.52 alin.3 raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal cu aplicarea dispozitiilor art.38 alin.1 Cod penal in infractiunea de favorizarea faptuitorului prevazuta de art.269 alin.1 Cod penal.

In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit. c Cod penal achita inculpata Bica Alina Mihaela pentru infractiunea de luare de mita prevazuta de art. 289 Cod penal rap. la art. 6 din Legea nr.78/2000 cu aplic. art. 7 lit. b din Legea nr.78/2000, intrucat nu exista probe ca a savarsit infractiunea. In temeiul art.396 alin.5 raportat la art.16 lit. b teza I Cod penal achita inculpata Bica Alina Mihaela pentru infractiunea de participatie improprie sub forma determinarii cu intentie la savarsirea fara vinovatie a infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art.52 alin.3 raportat la art.13/2 din Legea nr. 78/2000 rap. la art. 297 alin. 1 Cod penal, intrucat fapta nu este prevazuta de legea penala. Constata ca inculpata Bica Alina Mihaela a fost retinuta, arestata preventiv si arestata la domiciliu, incepand cu data de 01 septembrie 2015 pana la data de 24 noiembrie 2015, inclusiv.

Mentine celelalte dispozitii ale sentintei apelate care nu contravin prezentei hotarari. Cheltuielile judiciare avansate de stat raman in sarcina statului.

II. Respinge, ca nefondate, apelurile formulate de inculpatii Simu Horia si Pop Serban impotriva sentintei penale nr.42 din data de 26 ianuarie 2017 pronuntata de Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia penala, in dosarul nr.3503/1/2015.

Obliga inculpatii Simu Horia si Pop Serban la plata sumei de cate 300 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. In baza art.275 alin. (6) Cod procedura penala onorariile cuvenite aparatorilor desemnati din oficiu pana la prezentarea aparatorilor alesi pentru apelantii intimati inculpati, in suma de cate 90 lei, raman in sarcina statului. Definitiva. Pronuntata, in sedinta publica, astazi 26 iunie 2018”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.