ccf

A fost semnata „Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati” (Textul integral)

Data: 24 September 2015, 11:52 | autor: A.P. | 0 comentarii | 3395 afisari

Presedintele CSM, judecatorul, Marius Tudose, presedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea, si judecatorul suprem Rodica Aida Popa, reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni (CCJE), au semnat „Carta interprofesionala intre judecatori, procurori si avocati”, in cadrul Conferintei internationale cu tema „Dialogul interprofesional intre judecatori, procurori si avocati – necesitate in consolidarea Justitiei in societatea democratica in Romania”, eveniment desfasurat miercuri, 23 septembrie 2015, in Aula Institutului National al Magistraturii.


Totodata, a fost prezentat proiectul interprofesional judecatori, procurori si avocati „Justitia romana in era noii comunicari interprofesionale – punte spre era digitala” din perspectiva Avizelor nr. 4, 7, 12, 14, 16 ale Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, dezvoltat in parteneriat cu CSM, PICCJ si UNBR.

>>Discursul presedintelui CSM

>>Discursul presedintelui UNBR

La eveniment au mai participat judecatorul Nina Betteto – membru in Biroul Consiliului Consultativ al Judecatorilor Europeni, vicepresedintele Curtii Supreme din Slovenia, Tiberiu Nitu – Procurorul General al Parchetului General, judecatorul Octavia Spineanu Matei – director al Institutului National al Magistraturii, si alti invitati.

>>Carta interprofesionala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor

"Cu ocazia a 25 de ani de reforma a sistemului judiciar de la Revolutia din decembrie 1989, moment istoric crucial pentru intrarea Romaniei intr-o noua etapa, aceea a construirii unei societati democratice

Statul de drept si justitia

1. Autoritatea judecatoreasca din Romania constituie una din cele trei autoritati care asigura consolidarea statului de drept roman, prin respectarea suprematiei legii si aplicarea acesteia cu independenta, impartialitate, responsabilitate si eficienta in toate fazele procedurii.

2. Independenta si impartialitatea judecatorilor sunt principii constitutionale fundamentale ale functionarii Justitiei.

3. In statul de drept roman, procurorii se bucura de independenta, dar si de stabilitate in asigurarea atributiilor specifice ce le revin, aceste principii, reprezentand garantii pentru o justitie impartiala si efectiva, ceea ce asigura protejarea intereselor publice, dar si private ale justitiabililor in cauza.

4. Totodata, in statul de drept roman, avocatii au un rol semnificativ in asigurarea aplicarii legii, respectului drepturilor si garantiilor fundamentale ale justitiabililor.

5. Judecatorii, procurorii si avocatii romani in cadrul procedurii judiciare au atributii distincte si complementare, reprezentand o garantie necesara pentru o Justitie echitabila, impartiala si eficienta.

6. Dialogul interprofesional continuu intre judecatorii, procurorii si avocatii romani are loc pe baza unor principii si valori etice comune, ca respectul fata de lege, secretul profesional, integritatea si respectul fata de justitiabili, competenta profesionala, echitate, precum si respect reciproc.

Specificul functiilor

7. Rolurile judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani in cadrul procedurii judiciare sunt diferite, dar dialogul interprofesional al acestora in exercitarea atributiilor specifice in cadrul procedurii judiciare este necesar sa aiba loc in scopul protectiei drepturilor omului si sa asigure garantia ca sistemul judiciar roman functioneaza transparent si eficient.

8. Judecatorii, procurorii si avocatii romani isi desfasoara activitatea pentru binele comun al societatii democratice din Romania, asigurand justitiabililor garantarea drepturilor si libertatilor lor sub toate aspectele, atat prin legile nationale, cat si prin Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor si Libertatilor Fundamentale ale Omului si Tratatele Comunitare.

9. Actiunea si conduita judecatorului, procurorului si avocatului roman trebuie sa asigure, in consolidarea complementaritatii functiilor fiecaruia, incredere justitiabilului cu privire la obiectivitatea actului de justitie.

10. Judecatorii, procurorii si avocatii romani sunt independenti in activitatea exercitata de fiecare, asa incat in ochii justitiabililor si ai societatii, ca intreg nu trebuie sa existe nicio suspiciune a vreunei ingerinte intre acestia sau vreo confuzie intre cele trei profesii.

11. Statutul judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani este garantat prin lege, ceea ce creeaza exigente si garantii similare sub aspectul conditiilor de recrutare, formare si dezvoltarea carierei.

Etica si deontologia judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani

12. Judecatorii, procurorii si avocatii romani trebuie sa fie persoane cu o integritate si competenta profesionala deosebite.

13. Judecatorii, procurorii si avocatii romani trebuie sa aiba o conduita de abtinere fata de a face comunicari publice cu privire la cauzele lor, cu respectarea principiilor ce guverneaza fiecare profesie.

14. Judecatorii, procurorii si avocatii romani au obligatia de a cunoaste normele etice care guverneaza functia celuilalt, ceea ce conduce la cresterea intelegerii si respectului pentru atributiile celuilalt, contribuind la garantarea unui dialog interprofesional adecvat intre cele trei profesii.

Formarea judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani

15. Increderea in Justitia din Romania trebuie asigurata prin dezvoltarea continua a aptitudinilor profesionale ale judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani, ceea ce conduce la cresterea calitatii actului de judecata in ansamblul sau.

16. Formarea judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani presupune nu numai insusirea si dezvoltarea aptitudinilor profesionale necesare accesului in cadrul profesiilor, dar si o formare permanenta de-a lungul carierei.

17. Organizarea si desfasurarea unei formari comune pentru judecatorii, procurorii si avocatii romani pe teme de interes comun contribuie la realizarea unei justitii de cea mai inalta calitate.

18. Formarea comuna a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani prin modalitati diverse, respectiv proiecte, conferinte, dezbateri juridice comune constituie o baza solida pentru o cultura juridica comuna, in spiritul valorilor democratice ale justitiei europene, asigurand consolidarea dialogului interprofesional.

Dialogul interprofesional continuu intre judecatorii, procurorii si avocatii romani si cooperarea internationala

19. Elaborarea si modificarea legilor in domeniul justitiei presupune intensificarea nivelului dialogului interprofesional intre judecatorii, procurorii si avocatii romani la nivel institutional, in procedura consultarii si redactarii dispozitiilor legale, reprezentativitatii in fata autoritatii legiuitoare nationale, in cadrul dezbaterilor parlamentare nationale, precum si in cadrul reuniunilor internationale ale organismelor, organizatiilor internationale, in domeniul judiciar, asigurand in acest mod consistenta procesului de consolidare a Justitiei.

20. In desfasurarea procedurilor judiciare este necesar ca judecatorii sa asigure in realizarea asigurarii respectarii principiului egalitatii armelor in procesele penale, dar si in procesele civile a unui dialog interprofesional impartial cu procurorii si avocatii, cu respectarea atributiilor specifice acestora, prin stabilirea unor calendare cu privire la desfasurarea activitatilor judiciare necesare cauzelor penale si civile, in scopul asigurarii indeplinirii garantiilor procesuale ale justitiabililor.

21. Organizarea si desfasurarea unor proiecte comune interprofesionale nationale dar si cu organisme europene, regionale si comunitare intre judecatorii, procurorii si avocatii romani si cei europeni la nivel institutional, prin reprezentantii desemnati sunt de natura sa contribuie la realizarea unei culturi juridice nationale si europene comune spre o Justitie, care sa confere incredere justitiabilului european intr-un spatiu judiciar comun.

22. Diversificarea formelor de comunicare cu mass-media nationala si internationala a judecatorilor, procurorilor si avocatilor romani, la nivel institutional si prin reprezentanti desemnati, in baza elaborarii unor bune practici comune este menita sa confere incredere Justitiei, ca un comunicator si formator de opinie cu inalte standarde de credibilitate.

23. Mass-media, cat si judecatorii, procurorii si avocatii romani trebuie sa respecte principiile fundamentale ca prezumtia de nevinovatie, dreptul la un proces echitabil, dreptul la viata privata al persoanelor in cauza.

24. Dialogul interprofesional continuu intre judecatorii, procurorii si avocatii romani cu reprezentantii altor sisteme de justitie internationala va avea loc numai cu respectarea principiilor fundamentale ale democratiei si respectarii drepturilor omului, in vederea consolidarii respectului celor trei profesii si valorilor universale.

Semnaturi

Presedintele/ Reprezentantul Consiliului Superior al Magistraturii Judecator Marius Tudose ss.ind.

Presedintele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania Avocat dr. Gheorghe Florea ss.ind.

Reprezentantul Romaniei la Consiliul Consultativ al Judecatorilor Europeni Judecator dr. Rodica Aida Popa, Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie ss.ind.

23 Septembrie 2015".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.