ccf

Mesajul presedintelui AMR cu ocazia Zilei Justitiei: „Sa incercam sa nu pierdem respectul social”

Data: 27 June 2015, 11:36 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2291 afisari

Presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Gabriela Baltag (foto), a participat, vineri 26 iunie 2015, la Ziua Justitiei, eveniment organizat de Uniunea Juristilor din Romania, sub egida Ministerului Justitiei.


Cu acest prilej, judecatorul Gabriela Baltag a tinut un discurs in care a transmis mesajul si indemnul Asociatiei pe care o reprezinta.

Discursul presedintelui AMR:

"Domnule Presedinte,

Doamnelor,

Domnilor,

Distinse gazde, organizatori,

Stimati invitati,

Dragi colegi,

Justitia gaseste in fiecare zi puterea de a dezlega, de a reface destinul lumii, destin redus uneori poate numai la un individ, altadata raportat la un mediu social anume, totdeauna la fel de important.

Justitia poate fi modelul pe care-l asteptam toti, poate reprezenta un far calauzitor spre libertate, ori lantul care sa ne aseze pe veci in genunchi. Alegem cum dorim sa traim, sa implinim asteptarile noastre ori asteptarile celor care au indraznit sa creada in noi. Suntem liberi numai daca ne dorim acest lucru!

Montesquieu spunea ca 'Libertatea este dreptul de a face tot ce permit legile. Libertatea individului si libertatea cetateanului nu coincid intotdeauna'. Nimic mai adevarat, dupa mai bine de 300 de ani, realitatile sunt neschimbate, poate doar imbunatatite.

Astazi mai mult decat oricand suntem in cautarea unor repere, a unor exemple, fiindca legile si constiintele noastre nu mai sunt de ajuns. Caracterele puternice se evidentiaza in momente de cumpana, in vremurile cand orgoliile si setea de putere sunt gata de lupta cu demnitatea si curajul altora, nestapaniti de aceleasi vicioase aspiratii.

In fiecare an am deprins sa aducem un omogiu justitiei, privita ca simbol al demersurilor realizate de fiecare, dupa chemarea profesiunii, de la un fundament teoretic, intr-o permanenta imbunatatire, identificat in teorii si solutii pentru practicieni, la transpunerea lor concreta, finalizata in ceea ce ne-am obisnuit sa retinem ca fiind un act de justitie.

Daca opera zilnica a justitiei prezente, invocata de societate, este una completa, corespunzatoare, acest fapt urmeaza a fi analizat de istorie. Timpul este cel care da valoare faptelor noastre sau, dimpotriva, le va supune dispretului public. Sa incercam sa nu pierdem respectul social, fiindca existenta noastra nu-si mai gaseste altfel nicio justificare!

Suntem fiecare in locul pe care l-am castigat, parte a unui sistem care trebuie sa functioneze avand la baza justificarea legii. Dar legile nu pot exista singure, fara constiinta celui chemat sa le aplice.

Ne intrebam de multe ori cum este posibil sa inaintezi atunci cand legea la care trebuie sa raportezi faptele, evenimentele, oamenii nu este totdeauna cea mai dreapta?! Spunem ca aceasta constatare deriva din alte intelepciuni, anume ca 'nu tot ce este drept este si legal' ori ca 'legile nu sunt ceea ce par a fi'.

Zilele acestea, intrand intr-o unitate de cult, am citit o invatatura care mi-a ramas in minte: 'Asezarea launtrica este cea care-i imparte pe oameni in bogati si saraci'. M-am gandit cum ar fi sa transpun acest crez raportat la sistemul din care fac parte, daca exista o unitate de masura care sa ne imparta in drepti ori nesocotitori de adevar.

Poate ca intelepciunea, care ar trebui sa se adauge unor legi clare, previzibile, coerente, realiste, dar si unor constiinte curate, puternice, gata sa infrunte provocarea vremurilor, este sansa noastra pentru o justitie durabila, dar mai ales credibila.

Recunoasterea valorica poate fi uneori si imediata, dar nu vom sti niciodata sigur daca ea va reprezenta o constanta in timp. Atunci cand dam contur faptelor noastre trebuie sa privim cat mai departe, fiindca activitatea pe care o desfasuram nu este infaptuita in interes personal, este daruita celorlalti si mai departe, umanitatii.

Justitie este un orizont spre care trebuie sa privim cu incredere, dar mai ales cu speranta ca nu va ramane pana la urma, ca definitie, doar un concept abstract.

Unii se lauda zilnic cu edificii despre care spun ca sunt inchinate dreptatii, altii cu modelarea celor care traiesc in aceste constructii efemere, dar prea putini gandesc si reusesc sa transmita, sa convinga cat au reusit sa schimbe in bine, prin faptele lor, cursul justitiei!

Se spune ca 'adevarul este o oglinda' si, din acest motiv, cred ca, la sfârsit, vor fi unii despre care vom putea spune ca nu si-au vazut niciodata chipul!

Trist, dar valabil in orice timp pe care-l traieste omenirea, astazi si noi suntem gata sa afirmam precum Jean-Jacques Rousseau, ca 'O mie de drumuri duc spre ratacire; spre adevar, unul singur!'. Sa nu pierdem niciodata acest unic drum, fiindca doar asa vom mai avea dreptul sa ne intalnim sub aceeasi cupola, sarbatorind fiecare, dupa puterea intelegerii, a contributiei, o zi a justitiei! La multi ani!

judecator Baltag Gabriela

Asociatia Magistratilor din Romania

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.