ccf

CNSAS vs. PROCURORUL TEODORU BOSTAN – TMB, sentinta nr. 2876/30.10.2008: „Paratul a fost recrutat in calitate de colaborator avand numele conspirativ 'Radu Mihai'. Motivul recrutarii il reprezenta supravegherea informativa a cadrelor didactice si elevilor din cadrul Scolii Profesionale din Buhusi... 'Candidatul a mai relatat faptul ca intr-o zi eleva...', aceasta ultima informatie fiind valorificata operativ de organele Securitatii”

Data: 12 January 2016, 18:10 | autor: A.P. | 0 comentarii | 2089 afisari

Prin sentinta civila nr. 2876/30.10.2008 pronuntata in dosarul nr. 26822/3/2008, Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal a admis actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) in contradictoriu cu paratul Teodoru Bostan, fost procuror in cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Buhusi, si a constatat calitatea paratului de colaborator al Securitatii.


Sentinta nr. 2876/30.10.2008. Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal

pres. Vasile BICU

Obiectul dosarului: anulare act administrativ; actiune in constatarea calitatii de lucrator/ colaborator al Securitatii (OUG nr. 24/2008).

Solutia: "Admite actiunea formulata de reclamantul Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, cu sediul in Bucuresti, str. Matei Basarab nr. 55-57, sector 3, in contradictoriu cu paratul Bostan Teodoru, (...). Constata calitatea paratului de colaborator al Securitatii. Cu recurs in 15 zile de la comunicare".

Nota: Solutie mentinuta prin nerecurare.

>>Sentinta nr. 2876/30.10.2008 pronuntata de Tribunalul Bucuresti-Sectia a IX-a contencios administrativ si fiscal, in dosarul nr. 26822/3/2008

Extras din sentinta:

"Din probele administrate, tribunalul retine ca din cuprinsul Notei de Constatare nr. S/DI/I/574/15.05.2008, precum si din inscrisurile pe care le ataseaza actiunii, rezulta ca paratul a fost recrutat, in calitate de colaborator, la data de 27.11.1976, avand numele conspirativ 'Radu Mihai'.

Motivul recrutarii il reprezenta supravegherea informativa a cadrelor didactice si elevilor din cadrul Scolii Profesionale din Buhusi. La data de 27.11.1976, in fata ofiterului de Securitate, paratul a semnat cu numele real angajamentul olograf. Dupa momentul recrutarii, relatia paratului cu organele de Securitate a avut urmatorul parcurs:

-trecut in categoria rezidentilor deoarece 'prin functia pe care o detine la Grupul Scolar Profesional Buhusi, cea de pedagog, poate tine o legatura mai operativa si in conditii de conspirativitate deplina cu unele surse de informare din randul elevilor care locuiesc la caminul de elevi Bistrita', unde este pedagog, perioada 1977-1978.

-informator al Postului de Militie Blagesti-Bacau, cu posibilitati de informare in randul cadrelor didactice din cadrul Scolii Generale din localitate, anul 1978. Reclamantul precizeaza ca nu exista materiale care sa ateste inchiderea dosarului, in consecinta finalizarea colaborarii sale cu organele de Securitate, ultimul document din dosar fiind datat 03.04.1978.

Inscrisurile care fac dovada calitatii paratului de colaborator al Securitatii sunt:

-document fara titlu, ce poate fi asimilat Raportului cum a decurs recrutarea: 'Conform aprobarii in ziua de 25.11.1976 s-a trecut la recrutarea numitului Bostan Teodoru. In discutiile ce le-am purtat cu candidatul, acesta mi-a relatat ca de la ultima noastra intalnire a observat ca unele persoane pe care nu le-a putut identifica, in anumite imprejurari (autogara, restaurant, pe strada), fac comentarii negative pe marginea unor hotarari privind desfiintarea impozitului pe salariu spunand ca „anterior s-au marit salariile dar concomitent s-a marit si impozitul si deci majorarea salariilor nu s-a simtit practic asa cum s-a popularizat”, unii folosind expresii de genul „cu o mana ne da si cu alta ne ia”. Candidatul a mai relatat faptul ca intr-o zi eleva ... a primit la scoala o vedere care era semnata la expeditor de o persoana cu nume strain, stampila fiind a postei din Piatra Neamt (in legatura cu aceste aspecte i s-a luat o nota scrisa)'.

Informatiile furnizate organelor de Securitate de catre parat in calitate de colaborator al fostei Securitati au vizat ingradirea urmatoarelor drepturi si libertati fundamentale recunoscute si garantate de legislatia in vigoare la acea data:

-dreptul la libertatea de exprimare si libertatea opiniilor – art. 28 din Constitutia Romaniei din 1965, art. 19 din Pactul international privind drepturile civile si politice;

-dreptul la viata privata – art. 17 din Pactul international privind drepturile civile si politice; secretul corespondentei – art. 33 din Constitutia Romaniei din 1965".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.