Ziua Justitiei, sarbatorita de UJR printr-o dezbatere cu tema „Rolul publicisticii juridice in consolidarea institutiilor statului de drept”. Discursul presedintelui Uniunii, Ion Chelaru
Data: 01 July 2016, 17:12 | autor: C.G. | 0 comentarii | 2275 afisari
Uniunea Juristilor din Romania, condusa de Ion Chelaru (foto), a sarbatorit, joi 30 iunie 2016, Ziua Justitiei. Evenimentul a avut loc la „Le Chateau” (Castelul) din Bucuresti. Au participat Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar, presedintele UNBR, av. Gheorghe Florea, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, jud. Gabriela Baltag, presedintele Camerei Notarilor Publici, Laura Badiu, directorul INM, Octavia Spineanu Matei, presedintele Asociatiei Procurorilor din Romania, Constantin Sima, presedintele Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, jud. Daniela Panioglu, si numerosi alti invitati din randul magistratilor, al avocatilor si al mediului academic.
In cadrul evenimentului, UJR a organizat o dezmatere cu tema „Rolul publicisticii juridice in consolidarea institutiilor statului de drept”. De asemenea, cu prilejul „Zilei Justitiei” din acest an, Uniunea Juristilor din Romania a celebrat si implinirea a 145 de ani de la aparitia primului numar al Revistei „Dreptul”.
Discursul presesedintelui UJR, av. Ioan Chelaru:
„Dragi prieteni, stimati invitati, distinsi membri ai auditoriului, onorati colegi,
Avem sansa de a fi impreuna, din nou, la o ocazie de gala. Este o reuniune - zic eu - a marii familii a Dreptului romanesc. O familie prestigioasa, dinamica, o familie care a avut si are parte de provocarile ei, dar care le-a gasit mereu raspuns. Parafrazandu-l pe cronicar, nu sunt vremurile sub juristi, ci juristii - saracii de ei! - sub vremuri.
Insa, daca oamenii si metodele lor sunt imperfecte, dreptul - ca ideal spre care tindem - este impecabil, este 'fara pata'. Multe ni se pot reprosa ca juristi - insa un stat de drept functional presupune sa fim ireprosabili in rationamentul juridic dar mai ales in simtirea noastra juridica. Sigur ca litera este importanta, dar am pretentia ca, in fata togii, si armele si catusele sa faca liniste.
Iertati-mi, va rog, micul excurs filosofic. Marturisesc ca sunt cuprins de emotie. Va privesc si imi vad alaturi vechi colaboratori, vad oameni care mi-au marcat devenirea profesionala, vad oameni de la care, slava Cerului, invat ceva nou in fiecare zi.
Aniversam, astazi, pe de o parte, apropiata Zi a Justitiei, dar si 145 de ani de la aparitia primului numar al celei mai vechi si mai reputate publicatii juridice din Romania - revista 'Dreptul'. Sunt borne de vaza, care se pretind celebrate de o maniera corespunzatoare - si tin sa va multumesc Dvs., celor mai importanti actori din mediul juridic, ca ati onorat cu prezenta semnificatia momentului.
Dragi colegi,
Cand spunem 'jurist', nu spunem 'publicist'. Este o intelepciune conventionala pe care as vrea sa o demontez astazi, cu voia domniilor voastre.
O voi face printr-un mic apel la istoria dreptului, universal si - pe cale de consecinta - a dreptului romanesc. Stim cu totii ca dreptul cutumiar este cel dintai izvor de drept. Mai stim ca dreptul pozitiv a venit sa intareasca ceea ce memoria colectiva n-a izbutit. Dragilor, daca am fi siguri de virtutile memoriei n-am mai construi monumente! In egala masura, daca memoria si blamul public ar fi o lege prin ele insele, n-am mai redacta legi scrise.
De la Moise incoace avem insa legi scrise, si este foarte bine ca le avem. Iar eu, ca unul care si-a dedicat multi ani din viata democratiei si forurilor ei, pot afirma fara nici o ezitare: legislatorul este un publicist si un comentator al realitatilor sociale si economice prin 'scriitura' lui.
Sigur ca ne-am dori ca 'operele' legislative sa treaca proba timpului si sa fie perene precum creatiile marilor clasici. O lege buna transcende epoca si contextul care au generat-o.
Sigur ca ne-am dori sa avem Coduri de un impact comparabil cu cel al lui Hammurabi sau cu Pandectele lui Iustinian.
Insa realitatea este alta: timpul nu mai are rabdare cu nimeni, iar cu legislatorul cu atat mai putin. Ca sa il citez pe Cicero: 'Vremurile sunt rele. Copiii nu-si mai asculta parintii, si toata lumea scrie o carte'.
S-ar parea ca toata lumea scrie o lege, dragilor, in aceste zile.
O sa ma intrebati care este legatura dintre legi, publicistica juridica si juristi.
Pentru mine nu exista indoiala ca un jurist care nu isi asuma si rolul de publicist, de autor de specialitate, nu este un jurist complet. El asista la aparitia legilor, la proliferarea jurisprudentei, dar nu creeaza. El consimte tacit, nu contesta. El iroseste, nu contribuie.
Sigur ca o dihotomie nu poate fi ignorata: avem, pe de o parte, publicistica de specialitate, reprezentata de adevarate institutii juridice, cu o istorie seculara, precum revista 'Dreptul'. Avem, in acelasi timp, o tot mai efervescenta si mai liberala exprimare a juristilor pe cateva platforme online dedicate, care ele insele si-au consolidat reputatia si expertiza in ultimii ani.
Publicistica juridica de specialitate este facuta de juristi pentru juristi si colaboratorii lor in actul de justitie. Presa juridica, o varianta mai 'deschisa' a publicisticii de profil, vine sa o completeze. Atunci cand la ea contribuie si juristii, aceasta se doreste un instrument de constientizare, de popularizare si, nu in ultimul rand, de presiune publica in chestiuni de larg interes. Presa juridica este veriga lipsa dintre noi, juristii, si destinatarii eforturilor noastre: cetatenii.
Observ, cu mare satisfactie, ca avem tot mai multi juristi - de la notari, la judecatori, la avocati sau la profesori de Drept - care redescopera si placerea punerii in dezbatere de teme majore pentru justitie, si placerea publicisticii - fie ca vorbim despre articole, despre comentarii, despre sinteze de practica judecatoreasca, despre restituiri ori carti ce reconfigureaza harta dreptului romanesc.
In Templul Justitiei, valorile sunt cariatidele care ne zambesc, insa fara sustinerea juristilor, fara 'mortarul' acesta al publicisticii care ne da voce si autoritate, edificiul statului de drept s-ar prabusi, creand un peisaj dezolant si mut. Libertatea de expresie a juristului este barometrul cel mai autentic al statului de drept.
Profit de ocazie pentru a le ura colegilor mei de la revista 'Dreptul' traditionalul 'La multi ani', multumindu-le pentru concursul acordat si pentru pasiunea perceptibila in fiecare fila, in fiecare rand al publicatiei noastre. Felicitari dragi colegi din Comitetul Stiintific si din Comitetul de Redactie, felicitari domnule director, felicitari domnule redactor-sef!
Iar Dvs., celorlalti, un indemn:
'Scrieti, colegi, numai scrieti!'
La multi ani!”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii