ccf

Ziua Justitei 2016. Discursul rostit de presedintele UNBR Gheorghe Florea la evenimentul organizat de Uniunea Juristilor

Data: 01 July 2016, 16:47 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1473 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat discursul rostit de presedintele UNBR Gheorghe Florea, joi 30 iunie 2016, in cadrul dezbaterii „Rolul publicisticii juridice in consolidarea institutiilor statului de drept”, organizate de Uniunea Juristilor din Romania cu prilejul Zilei Justitiei 2016.


Discursul:

Intre 'imprevizibilitatea' aplicarii normei juridice si certitudinea apararii. Revistele de specialitate juridica ale Barourilor si nevoia de informare continua a avocatului.

Apararea cauta, de regula, certitudini si raspunsuri.

Adesea, certitudinea apararii este o iluzie, iar gasirea unui raspuns unic la o problema de drept nu este harazita, prin destin, judecatii.

Judecata, ca opera de interpretare si aplicare a dreptului, se face tot mai des aici si acum si, inexorabil, incorporeaza atitudini, preconceptii, experiente personale sau precedente – subiectiv cunoscut si selectate – pe care, in ansamblu, ne-am obisnuit sa le numim 'convingeri'.

Jurisprudenta nu este suficienta pentru dezvoltarea completa a unui mediu juridic coerent.

Viata intensa si accelerata din incinta instantelor, miscarea continua sub presiunea timpului, ziua profesionala impartita intre obligatii si clienti, impun profesiei de avocat un ritm comun, caracterizat printr-o atmosfera de graba, de preocupare, in continua cautare de solutii rapide, bazate in special pe practica judiciara si doctrina de specialitate.

Selectia organizata de o revista de specialitate pentru o astfel de nevoie este bine-venita.

Din cauze variate, mai ales datorita greutatilor vietii, foarte multi avocati nu au nici posibilitatea si nici timpul material necesar sa culeaga cunostinte teoretice la zi, din domeniul de specialitate juridica in care practica, decat daca, peste cunostintele teoretice dobandite in anii de studiu, se adauga obisnuinta de a fi 'la zi' prin studiu continuu.

Adesea ne multumim sa adoptam solutii, opinii, modalitati de abordare a unei chestiuni asemanatoare, cu ceea ce auzim sau le dobandim zilnic, inaintea instantelor sau intr-o practica profesionala bazata pe modele, unele 'importate' din medii profesionale adesea incompatibile cu traditia romaneasca.

Desi este dificila, in principiu, elaborarea intelectuala a materialelor scrise de avocat, cuprinzand reflectii si dezbateri cu caracter de actualitate juridica, este si devine, cu certitudine, un instrument de lucru pentru practicieni.

Utilitatea lucrarilor publicate in reviste de specialitate juridica, ancorate in practica si inspirate din cazuistica jurisprudentiala, este incontestabila.

Avocatii sunt confruntati inca cu o practica judiciara incoerenta, astfel incat, desi sunt condamnati sa nu ramana niciodata muti la problemele carora trebuie sa le gaseasca un raspuns, simt nevoia de a se adapta, din mers, la un mediu juridic in permanenta expansiune in spatiu si timp, in care faptele sunt tot mai mult predispuse la revolta impotriva regulilor depasite sau inadaptate.

Mania legiferarii, agravata de fluctuatii normative sau inconsecvente determinate de ignorarea ierarhiei actelor normative, graba cu care sunt intocmite reglementari impuse de nevoi sociale generale sau interese de grup, au facut ca dreptul sa parcurga schimbari radicale, adesea prin legi speciale, care fac din ce in ce mai greu de identificat baza legala cea mai potrivita situatiilor de fapt, din ce in ce mai complexe.

Cumulul de baze legale a devenit 'moda' prin care se deturneaza prin subtilitati tehnice ratiunea legii spre profitul injust, de moment, dar facil, intr-un labirint juridic in care eterna 'ratacire' elimina previzibilitatea, iar discretionarul obtureaza certitudinea.

Nevoia de o analiza metodica a legislatiei, menita sa ierarhizeze, sa ordoneze, sa interzica, dar sa si permita coerent si logic o conduita clara, nedependenta de interpretarea convenabila si contradictorie a aceleiasi legi, nevoia de un instrument de lucru credibil, care sa reflecte evolutia legislatiei si a jurisprudentei, sunt tot mai actuale.

Reforma tehnica realizata prin codificare a fost si este un prilej benefic pentru ca avocatii sa se implice in dezbaterile ocazionate de paginile revistelor de specialitate.

Sunt decisive pentru toti practicienii identificarea si prefigurarea de solutii traditionale, imbinate cu schimbari inovatoare, bazate pe precedente judiciare consacrate, pe solutii doctrinare, pentru intelegerea sistemica a cadrului normativ, nuantarea solutiilor, adaptarea terminologiei si integrarea dreptului european in tiparele legislatiei nationale.

Indiferent de abordarea tehnocratica a procesului de codificare, modificarile legislative nu trebuie sa surprinda sau sa genereze confuzii, in special, in randul practicienilor.

Acestia sunt indreptatiti sa exprime un punct de vedere in etapa gasirii formulei celei mai potrivite in aplicarea corecta a Noilor coduri, inclusiv prin paginile revistelor de specialitate juridica.

Avocatii sunt convinsi ca din ratiuni pragmatice si din consideratii de prestigiu si respect, practica dreptului va orienta invariabil doctrina si, invers, la izvoarele ideilor juridice fundamentale se vor afla creatiile jurisprudentiale, parte din ele sugerate de 'aparare'.

Este inca nevoie ca dialogul de idei si comunicarea dintre teoreticieni si practicieni sa fie facilitate de reviste cu continut orientat spre nevoi imediate, dar si spre perspective ce convin viitorului national.

De aceea, istoria, dar si realitatea prezenta, au demonstrat ca initiativa editarii unor reviste de specialitate juridica, sub egida unui barou, este un semn al asumarii constiente a unei responsabilitati impovaratoare fata de generatiile actuale si generatiile viitoare de profesionisti ai barei.

S-a dovedit benefica, in timp, stradania de a reflecta, in paginile revistelor Barourilor, viata profesionala reala, concretizata in opinii doctrinare, aflata in permanent dialog si cautare de idei si solutii, zbuciumata de patimi si pasiuni pentru tot ce este nou, dar si actual, vesnic in cautare de 'precedent', pentru ilustrarea unui trecut meritoriu.

In conditiile in care toti avocatii sunt indemnati sa se regaseasca in paginile revistei unui barou, este necesar sa se reaminteasca faptul ca dezideratul pronuntarii unei solutii corecte, in justitie, este adesea precedat de concretizarea in scris a unei aparari.

Dorinta de precizie si siguranta, nevoia de nuante, adesea, doar mintile si imaginatia avocatilor le pot revarsa in viata de zi cu zi, in care, printr-un stil concis si complet, se detaseaza si avocatul care are experienta redactorului de revista.

Avocatul care a subordonat totdeauna expunerea verbala a pledoariei formei scrise, singura care ajuta cert scopului final si care este 'marturia' apararii, devine un bun manuitor al condeiului, ca si al cuvantului!

O revista a avocatilor este modelul necesar pentru ca stilul exprimarii in scris sa devina pentru avocat o preocupare apta sa salveze aparentele pledoariei, care, adesea sufera prin folosirea unor cuvinte sau expresii care nu au acceptiunea juridica cea mai potrivita, ori care abunda in cuvinte sau expresii comune, care nu-l diferentiaza suficient pe avocat.

Efortul pe care orice avocat il face pentru a se regasi in paginile unei reviste profesionale va elimina, sigur, treptat, in exprimarea specifica profesiei, cuvintele de uz comun, redactarea vulgara, redactarea amplificata inutil, repetarea de cuvinte, in favoarea redactarii succinte, care sa cuprinda elementele esentiale, argumente, idei, care sa faca din avocat un comunicator eficient.

Lecturii inutile ii va fi preferata cert o revista editata de baroul din care avocatul face parte, daca lucrul bine facut, obolul adus muncii si devotamentului fata de profesie sunt rasplatite de reviste ale barourilor care dainuie peste ani!”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.