ccf

Ziua Baroului Bucuresti 2016. Discursul presedintelui UNBR Gheorghe Florea

Data: 10 October 2016, 15:24 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1699 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a publicat, luni 10 octombrie 2016, discursul sustinut de presedintele UNBR, avocatul Gheorghe Florea (foto), cu ocazia sarbatoririi Zilei Baroului Bucuresti, eveniment ce a avut loc sambata, 8 octombrie, la Palatul Parlamentului, sub titlul „Aniversarea a 185 de ani de avocatura in Bucuresti”.


Discursul:

Domnilor decani,

Domnule Presedinte de onoare al Uniunii Internationale a Avocatilor,

Domnilor vicepresedinti ai Uniunii Nationale a Barourilor din Romania,

Domnule Presedinte al Casei de Asigurari a Avocatilor,

Domnilor consilieri ai Baroului Bucuresti,

Domnilor consilieri ai Filialei Casei de Asigurari a Avocatilor de pe langa Barourile Bucuresti si Ilfov,

Stimati invitati,

Manifestarile organizate de Baroul Bucuresti pentru a cinsti traditiile profesiei de avocat din Bucuresti, identificate documentat ca avand o vechime de 185 de ani, fac dovada ca profesia de avocat dainuieste si va dainui prin profesionistii sai, astfel cum a fost, este si va fi ravnita si adulata, ponegrita si criticata, atacata din interior sau din exterior: Profesia a rezistat si rezista in timp prin institutiile sale. Memoria colectiva a istoriei recunoaste ca viabila identitatea culturala a profesiei printr-un Corp organizat: Baroul.

Este ocazia sa aniversam avocatura de altadata, cu nostalgie si constiinta unei puteri apuse de care avocatii au dispus. Evocam totdeauna elitismul riguros si demn, bazat pe prestigiul construit pe temeiul unui crez profesional solid, care s-a dovedit profitabil inzecit in timp!

Este momentul sa evocam si istoria traita, ori sa reflectam la profesia proiectata, cu ochii mintii tuturor celor care cunosc nevoia avocatilor de a-si practica profesia sub protectia breslei din care fac parte, la nivelul unor standarde riguroase.

Baroul din Bucuresti a dat si da tonul in evolutia profesiei de avocat. Dupa 1990 s-au inregistrat progrese evidente.

A crescut progresiv numarul avocatilor inscrisi in Barou, mai ales dupa 1996, cand numarul licentiatilor in drept a crescut an de an. Cresterea numerica a Baroului a fost progresiva. In timp, parca pentru a recupera 'istoria' privind componenta numerica a Baroului inainte de 1940, cand a intervenit prima 'epurare' a avocatilor prin excluderea masiva a unora dintre ei din profesie, Baroul a devenit supranumeric in raport cu evolutia cererii de servicii profesionale! Un numar mare de avocati declara ca nu realizeaza venituri! Experienta a avut efect pentru evolutia Baroului in conditiile in care baroul nu poate asigura accesul la clientela si este lipsit de resursele financiare si de logistica necesara 'tinerii pasului si ritmului' pentru pregatire profesionala si specializarea tinerilor avocati la nivelul altor practicanti din profesii juridice care beneficiaza de alocatii bugetare substantiale pentru formare profesionala initiala!

Incertitudinea existentei profesionale reale prin scaderea gradului de ocupare profesionala a devenit problema esentiala a profesiei, resimtita si in Baroul Bucuresti. Intr-un mediu tot mai violent si imprevizibil, multi avocati rezista greu! Este insa de subliniat ca asumarea responsabilitatii avocatilor definitivi din Baroul Bucuresti de a avea rolul de mentori pentru tanara generatie ramane unul dintre elementele de autenticitate ale profesiei in ansamblul sau, apreciat ca atare, de Corpul profesional al avocatilor din Romania.

Baroul Bucuresti a dat si da semnalul perfectionarilor institutionale ale profesiei. In Baroul din Bucuresti s-au descifrat dupa 1990 raspunsuri la intrebari fundamentale pe care generatia de avocati tineri, majoritari in profesie, le adreseaza si in prezent Corpului, in ansamblul sau: Ce vrea sa fie in viitor profesia de avocat? In slujba cui ar urma sa functioneze Baroul? Cum se raporteaza profesia la cetatean si la celelalte puteri ale statului? Ar trebui ca profesia sa aiba in vedere exclusiv raporturile individuale ale avocatilor cu clientii, iar problemele sociale generale sa ramana indiferente avocatului? Dar Baroului? Care este atitudinea avocatului fata de propriile probleme ale profesiei pe care o exercita? Care este atitudinea fata de coruptie, fata de dispretul legii, inclusiv cea din sistemele institutionale ale puterilor statului cu care avocatii interactioneaza?

Intretinerea, favorizarea si dezvoltarea coruptiei, ca si folosirea functiei de magistrat contra justitiei, produc efecte greu de reparat. Ce conduita au avocatii insisi? Pot trada avocatii principiile fundamentale ale profesiei, daca reglementarile legale permit dezvaluirea secretului profesional pentru autoapararea avocatului? Cat mai putem asista la neaplicarea sau ignorarea legislatiei profesionale privind avocatul, ori tolera refuzul consacrarii prin lege a garantiilor care exclud vulnerabilitatile avocatului profesionist? Logica aplicarii dreptului de pe pozitii de forta poate saraci societatea de dreptul la aparare prin avocat, cu garantii legale corespunzatoare?

Adesea neconformisti, predispusi la vociferare tumultoasa, avocatii bucuresteni, in majoritatea lor, nu au tradat valorile si principiile fundamentale ale profesiei!

Prin ponderea numerica si expertiza dobandita in receptarea modelelor de practica profesionala din tari avansate economic, a dat si da semnalul progresului in profesia de avocat. Rapiditatea nevoii de adaptare la progres, la nou, a redus spatiul de securitate constituit de ragazul necesar pentru a reflecta in comun la 'binele profesiei'!

Mentalitatile nu s-au reformat insa pe deplin. Cultura apartenentei organizationale la un Corp profesional in care fiecare are si obligatii fata de profesia de avocat, fata de Baroul din care face parte, sufera!

In perspectiva, principiul suprem al independentei avocatului rezerva Baroului tot mai mult un rol deontologic. In consecinta, este primordiala apararea pe baza de lege a valorilor esentiale ale profesiei si a demnitatii profesiei. Intr-o profesie care are menirea sociala de a garanta si a ajuta, pe baza de lege, impunerea intereselor morale ale celor care apeleaza la avocat, Baroul are datoria morala de a actiona pentru respectarea demnitatii profesiei. Un avocat fara demnitate este o ironie morala, iar un avocat jignit este un luptator pentru dreptate si adevar mutilat!

Diferenta nu o putem face decat prin cultura, curaj si intelepciune. Daca aceste valori sunt convocate zilnic in viata profesionala, avem garantia ca increderea in avocati dainuie, iar profesia nu este sinucigasa!

Sunt vremuri prezente ce reclama mai mult ca oricand cerinta ca profesia sa fie unita si solidara! Exemplul Baroului Bucuresti este definitoriu pentru toate celelalte Barouri, mai ales sub acest aspect! In timp, Baroul din Bucuresti a demonstrat ca pe avocati ii uneste credinta in necesitatea dezvoltarii avocaturii nationale si ca este posibila actiunea solidara in vederea realizarii binelui comun, prin proiecte care exclud sacrificarea binelui comun in favoarea interesului personal sau de grup.

Baroul Bucuresti a demonstrat ca numai impreuna cu familia tuturor profesiilor juridice avocatii vor reusi sa onoreze peste timp obligatiile pe care traditia le impune! Exista inca frictiuni. Exista neintelegeri. Indiferent de vicisitudinile economice si presiunile, de orice natura, Baroul a demonstrat ca dialogul intre profesiile juridice si conlucrarea lor sunt preferabile disputelor institutionale!

Orice deficit de exigenta in tratarea proiectelor ce vizeaza binele profesiei nu ar trebui tolerata! A trecut vremea aranjamentelor si compromisurilor pentru realizarea progreselor in dezvoltarea institutionala, pe baza de lege, a profesiei. Chiar daca asemenea practici pot realiza progrese institutionale ale profesiei pe termen scurt, ele pot cautiona evolutia in timp a profesiei!

Este semnificativa situatia Proiectului de lege initiat pentru perfectionarea organizarii profesiei, dar si pentru intarirea pe baza de lege a garantiilor apararii prin avocat, aflat in prezent in Camera Deputatilor. Publicul interesat de evolutia legislatiei profesiei de avocat a tratat Proiectul legislativ prin care s-ar intari garantiile profesiei de avocat dupa modele europene verificate ca durabile prin prisma interesului imediat si cu o perceptie in mod evident, fragmentara.

In conditiile in care strugurii reputatiei profesionale sunt acri si demni de dispret pentru diletanti si impostori, spatiul public privind secretul profesional al avocatului a fost acoperit de dezbateri imature, condamnate sa fie de mana a doua, nebenefice, menite sa distorsioneze mesajul constructiv si sa obstaculeze dialogul bazat pe argument, sub pretextul unei asa-zise 'imunitati' care s-ar crea disproportionat pentru avocat!

Cel mai grav este ca problema ocrotirii efective prin lege a secretului profesional al avocatului a fost politizata! Pasiunea politica implicata intr-un astfel de demers lansat si intretinut in spatiul public de avocati implicati politic, constienti ca exista patimi ce pot anihila luciditatea necesara constructiei legislative, a depasit orice asteptare rationala!

Corpul profesional al avocatilor din Baroul Bucuresti a gasit totdeauna sprijin in randul confratilor membri ai Uniunii Internationale a Avocatilor pentru a putea lupta cu succes impotriva unor asemenea tendinte, dar si in ceea ce priveste practica ilegala a profesiei de avocat! Acelasi sprijin l-a primit si de la Consiliul Barourilor Europene (CCBE). Este si expresia reputatiei de care se bucura Baroul Bucuresti in planul relatiilor internationale.

Baroul Bucuresti a realizat permanent dezideratul esential al unei profesii libere: fiecare avocat are dreptul sa se bucure de rezultatul muncii sale si sa traiasca tihnit. Linistea si bunastarea nu dainuiesc insa de la sine! Ele au aparut si s-au pastrat numai daca generatii intregi de avocati au ramas active si interesate de viitorul lor profesional!

Acest deziderat marcheaza in continuare perspectiva evolutiei avocaturii din Bucuresti, dupa 185 de ani de atestare documentara!

Numai staruinta, perseverenta, consecventa, credinta in valori, mesajul convingator si acceptabil au salvat si salveaza profesia, deoarece inspira totdeauna mintea si inima, cu avantajul ca avocatul adevarat este permanent liber, critic si independent!

In numele Uniunii Nationale a Barourilor din Romania transmit tuturor avocatilor din Bucuresti mult succes in consolidarea modernizarii Baroului si in apararea apararii prin avocat!

avocat dr. Florea Gheorghe,

Presedinte al Uniunii Nationale a Barourilor din Romania”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.