VIZITAREA MINOREI, DECLINARE DE COMPETENTA - “Instituie o competenta teritoriala exclusiva in favoarea instantei in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul”

Data: 30 July 2019, 11:36 | autor: L.J. | 0 comentarii | 342 afisari

Prin Decizia 177/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit competenta de solutionare a cauzei.

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Tulcea sub nr. x/2017 la data de 27.11.2017, reclamantul A. a solicitat, in contradictoriu cu parata B., stabilirea unui program de vizita pe baza caruia sa isi poata exercita dreptul legal de legaturi personale cu minora C.

Prin Sentinta nr. 1967 din 29 august 2018 Judecatoria Tulcea a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Arad.

Pentru a se pronunta astfel, instanta a retinut ca in cauza sunt aplicabile dispozitiile art. 114 alin. (1) C. proc. civ., potrivit carora cererile privind ocrotirea persoanei fizice date de C. civ. in competenta instantei de tutela si de familie se solutioneaza de instanta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta persoana ocrotita.

Intrucat din precizarile reclamantului a rezultat ca la data inregistrarii actiunii, 27.11.2017, domiciliul minorei este in judetul Arad, acolo unde mama sa, parata din prezenta cauza, domiciliaza de la 23.10.2017, competenta de solutionare a cauzei apartine acestei instante.

Prin Sentinta nr. 4778 din 5 noiembrie 2018 Judecatoria Arad a declinat competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Tulcea, a constatat ivit conflictul negativ si a inaintat dosarul pentru solutionare Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Pentru a se pronunta astfel, Judecatoria Arad a retinut ca in cauza este aplicabila norma generala reglementata de art. 107 C. proc. civ. privind competenta instantei de la domiciliul paratului, iar cum parata nu a uzat de dreptul de a invoca exceptia de necompetenta teritoriala prin intampinare potrivit art. 130 alin. (3) C. proc. civ., instanta sesizata a ramas competenta teritorial.

Minuta ICCJ:

“Stabileste competenta de solutionare a cauzei in favoarea Judecatoriei Arad. Definitiva”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.