VARTIC vs. ROMANIA (2) – Obligatia pozitiva a autoritatilor de a asigura detinutilor hrana in acord cu exigentele religiei acestora. Singura incalcare a Art. 9 din Conventie, privind libertatea de gandire, de constiinta si de religie, constatata de CEDO in cauzele privind statul roman

Data: 24 July 2015, 11:28 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1141 afisari

In cauza Ghennadii Vartic contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca a existat o incalcare a Art. 9 din Conventie, privind libertatea de gandire, de constitiinta si de religie.


Curtea a retinut ca autoritatile nationale nu i-au asigurat reclamantului, detinut la Penitenciarul Rahova, hrana vegetariana la care il obliga religia budista.

Judecatorii europeni au invocat obligatia pozitia a statului si Recomandarea 2006/2 a Comitetului de Ministri al statelor membre - privind Regulile din Penitenciarele Europene -, conform careia persoanelor detinute trebuie sa li se asigure o dieta conforma cu exigentele religiei.

CEDO acordat reclamantului daune morale de 3.000 euro.

Este singura hotarare in cauzele privind statul roman in care CEDO a constatat incalcarea Art. 9 din Conventie.

>>Hotararea CEDO in cauza Vartic contra Romaniei (cererea nr. 14150/08; Sectia a III-a – Camera de 7 judecatori, 17 decembrie 2013)

Extras din hotarare:

Reclamantul a solicitat hrana vegetariana, in acord cu exigentele religiei sale. Cu toate ca este pregatita sa accepte ca prepararea hranei pentru un singur detinut in interiorul sistemului poate implica probleme financiare pentru penitenciar si, indirect, asupra calitatii tratamentului celorlalti detinuti, Curtea trebuie sa aiba in vedere daca statul a asigurat un just echilibru intre interesele institutiei, ale celorlalte persoane condamnate si interesele specifice ale reclamantului.

Curtea a retinut ca hrana reclamantului nu trebuia preparata, gatita si servita in conditii speciale. Curtea nu este convinsa ca oferirea unei diete bazate pe hrana vegetariana ar fi cauzat disfunctionalitati managementului penitenciarului sau vreo scadere a standardului hranei oferite celorlalti detinuti”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.