ccf

UNJR. Scrisoare deschisa: respectarea drepturilor omului in Turcia

Data: 19 July 2016, 19:20 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1721 afisari

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania, prezidata de judecatorul Dana Girbovan (foto) din cadrul Curtii de Apel Cluj, a dat publicitatii, marti 19 iulie 2016, scrisoarea deschisa adresata presedintelui Romaniei Klaus Iohannis, prim-ministrului Dacian Ciolos si ministrului de Externe Lazar Comanescu, prin care UNJR si alte 12 organizatii semnatare solicita demnitarilor romani sa ia atitudine fata de recentele derapaje antidemocratice si violari sistematice a drepturilor omului, in contextul evenimentelor din Turcia.


Printre organizatile semnatare se numara Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia VeDemJust, Centrul de Resurse Juridice, Societatea Academica din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania.

>>Scrisoarea deschisa:

In atentia: Domnului Presedinte al Romaniei, Klaus Iohannis, Domnului Prim-Ministru al Romaniei, Dacian Ciolos, Domnului Ministru de Externe al Romaniei, Lazar Comanescu

Pe data de 15 iulie 2016, a avut loc in Turcia o condamnabila tentativa de lovitura de stat, urmata la foarte scurt timp de anuntul facut de presedintele Recep Tayyip Erdogan si premierul Binali Yildirim cum ca faptuitorii vor plati pretul.

Represaliile si arestarile masive nu au intarziat sa apara. Inaltul Consiliu al judecatorilor si procurorilor (HSYK) din Turcia a decis, la cateva ore dupa esuarea loviturii de stat, demiterea a mii de judecatori, aproape 25% din totalul magistratilor turci. Au fost emise mandate de arestare pentru zeci de judecatori din Tribunalul Suprem (Yargitay). Mii de arestari in randul personalului militar au loc in aceste clipe. Rapiditatea cu care au fost operate arestarile si numarul masiv al celor vizati sugereaza ca regimul actual se foloseste de pretextul loviturii de stat pentru a elimina ultimele elemente de rezistenta si opozitie.

Ele nu vin decat sa intensifice tendinta de deteriorare a situatiei drepturilor omului in Turcia din ultima perioada, in care mass-media au fost supuse unor presiuni fara precedent din partea Guvernului, dreptul la adunari publice a fost violat, iar cazurile de folosire excesiva a fortei de catre politie s-au inmultit. Reamintim ca epurarea judiciara a precedat lovitura de stat din 15 iulie – peste 45.000 de politisti si 2.500 de magistrati au fost transferati in 2014 de la posturile lor, o miscare pe care multi au considerat-o o incercare de stopare a investigatiilor de coruptie si subminare a independentei justitiei.

Date fiind recentele derapaje anti-democratice pe care le-a cunoscut Turcia si violarea sistematica a drepturilor omului, semnalata de organizatii internationale precum Human Rights Watch sau Amnesty International, avem motive temeinice sa fim alarmati cu privire la corectitudinea si legalitatea masurilor luate de oficialitatile turce in aceste zile.

Acesta este un lucru inacceptabil intr-un un stat membru NATO. 'Misiunea esentiala a NATO ramane neschimbata: sa se asigure ca alianta ramane o comunitate fara precedent bazata pe libertate, pace, securitate si valori comune, inclusiv libertatea individuala, drepturile omului, democratia si statul de drept', se afirma in declaratia finala a NATO de la Summit-ul de la Varsovia.

Aceste afirmatii trebuie sustinute prin acte si gesturi concrete, prin reactii adecvate la evenimentele aflate in plina derulare in aceste zile, altfel ele se vor transforma intr-o forma fara fond, erodand si mai mult increderea populatiei in institutiile democratice si in cele internationale.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, faptul ca actuala putere politica din Turcia este rezultatul unor alegeri libere nu reprezinta o garantie a respectarii valorilor democratice. Istoria cunoaste cazuri de trista amintire in care regimuri alese democratic s-au transformat in dictaturi sau totalitarisme. Turnura pe care o iau evenimentele din Turcia in aceste zile s-ar putea sa puna in mod ireversibil tara pe o pista nedemocratica, fapt semnalat deja de mare parte a presei occidentale.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, pana in acest moment v-ati exprimat public doar speranta ca ordinea publica va fi restabilita in cel mai scurt timp, amintind faptul ca Turcia este un partener strategic al tarii noastre, iar stabilitatea tarii e esentiala pentru arhitectura de securitate regionala si europeana. Nici un oficial roman nu a exprimat insa, pana in acest moment, vreo pozitie cu privire la necesitatea respectarii drepturilor omului si a principiilor statului de drept in procesul de stabilizarea a situatiei din Turcia.

Este inacceptabil ca aceasta dimensiune sa fie ignorata complet, in conditiile in care exista indicii solide cu privire la riscul sporit de incalcare a drepturilor fundamentale ale omului.

Domnule Presedinte, domnule Prim-Ministru, domnule Ministru de Externe, va solicitam sa actionati in concordanta cu valorile care stau la baza comunitatii transatlantice, din care Romania face parte si sa luati pozitie fata de evolutiile alarmante din aceste zile din Turcia, sa faceti demersurile necesare, care se inscriu in limitele mandatului democratic pe care il aveti de la poporul roman, pentru a reafirma necesitatea respectarii, in aceste zile fierbinti, a drepturilor omului, a independentei justitiei si a statului de drept in Turcia.

In ultimii zece ani, Turcia a primit peste 14 miliarde de euro prin fonduri de asistenta europeana, printre obiectivele carora se numarau la loc de cinste asigurarea drepturilor omului si statul de drept. Ca si contributori direct la bugetul UE, cetatenii Romaniei europene au dreptul sa ceara respectarea acestor conditii in schimbul sumelor enorme acordate.

Imperativul democratic nu trebuie subordonat imperativului geopolitic – fara o democratie autentica, in care drepturile fundamentale sunt respectate, stabilitatea geopolitica este o himera, care mai devreme sau mai tarziu va fi pusa in pericol de lipsa democratiei.

Organizatii semnatare:

Active Watch – Agentia de Monitorizare a Presei

Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

Asociatia VeDemJust

Asociatia Militia Spirituala

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul de Resurse Juridice

Consiliul National al Elevilor

CNS Cartel ALFA

Expert Forum

FNS Alma Mater

Societatea Academica din Romania

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania

Asociatia Magistratilor din Romania

sursa: unjr.ro

foto: eranews.ro

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.