ccf

UNJR: „Peste 2.000 de judecatori si grefieri sustin memorandumul UNJR catre Guvernul Romaniei pentru suplimentarea schemelor de personal din instantele de judecata”

Data: 23 June 2016, 16:13 | autor: C.G. | 0 comentarii | 4923 afisari

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a solicitat Guvernului, joi 23 iunie 2016, printr-un memoriu semnat de peste 2.000 de judecatori si grefieri, suplimentarea schemelor de personal in instante. Intr-un comunicat remis presei, UNJR atrage atentia asupra faptului ca „modul de avarie in care functioneaza multe instante din Romania din cauza unei lipse acute de personal are drept consecinta cresterea semnificativa a riscului unor erori judiciare, scaderea calitatii actului de justitie si a cresterii duratei de solutionare a cauzelor”.


Comunicatul UNJR:

Printr-un memoriu la care s-au afiliat pana in momentul de fata peste 2000 de judecatori si grefieri, Uniunea Nationala a Judecatorilor a solicitat, pe data de 23 iunie 2016, Guvernului Romaniei sa ia masuri urgente pentru suplimentarea schemelor de personal cu judecatori si personal auxiliar si sa dispuna bugetarea corespunzatoare a acestora, pentru a se asigura conditiile unui act de justitie de calitate.

In sustinerea acestui demers, UNJR a reamintit ca, in conformitate cu Memorandumul adoptat de Guvernul Romaniei in data de 13 iunie 2012 si Memorandumul din 26 septembrie 2012, Guvernul si-a asumat obligatia de a suplimenta cu un numar 534 posturile finantate in instantele judecatoresti si cu 10 posturi de magistrati asistenti la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Totodata, pentru perioada 2013-2015 s-a apreciat necesara suplimentarea cu 414 de posturi de judecator si 604 posturi personal auxiliar.

Toate aceste masuri asumate de Guvern au fost duse la indeplinire doar partial si cu mare intarziere. UNJR aprecieaza eforturile facute de Guvern in ultima perioada in acest sens, insa ele trebuie continuate si dublate de o marire corespunzatoare a bugetului alocat instantelor.

UNJR a subliniat faptul ca problemele cele mai mari cauzate de numarul insuficient de judecatori si grefieri sunt la instantele de fond, primele cu care cetatenii au contact.

Multitudinea problemelor juridice noi rezultate ca urmare a intrarii in vigoare a noilor Coduri si a modificarilor succesive si continue a acestora, precum si adoptarea unor noi institutii juridice care impun prin natura lor personal suplimentar ori cauze suplimentare, coroborate cu scheme de personal deja mult subdimensionate si dotarile tehnice si materiale de multe ori precare, au determinat o ingreunare vadita a activitatii instantelor si epuizarea fizica si psihica a judecatorilor si a personalului auxiliar.

Totodata, UNJR a subliniat ca, dincolo de suplimentarea schemelor de personal, se impune si alocarea resurselor financiare necesare aferente, astfel incat noile persoane intrate in sistem sa-si poata derula activitatea in conditii decente.

UNJR a atras atentia asupra faptului ca modul de avarie in care functioneaza multe instante din Romania din cauza unei lipse acute de personal are drept consecinta cresterea semnificativa a riscului unor erori judiciare, scaderea calitatii actului de justitie si a cresterii duratei de solutionare a cauzelor, cu impact direct asupra drepturilor si intereselor legitime ale justitiabililor, care trebuie sa se bucure de o solutionare corecta si in termen rezonabil a dosarului lor.

'O justitie de calitate presupune timp pentru judecator ca acesta sa studieze temeinic fiecare dosar, sa se documenteze, sa se perfectioneze continuu si sa motiveze solutiile pronuntate. Or, in conditiile in care in multe instante de fond activitatea judecatorilor si grefierilor este o continua lupta contra-cronometru din cauza presiunii numarului imens de dosare calitatea actului de justitie, in toate dimensiunile sale, este invariabil afectata', a declarat judecatorul Neamt Ioan Ilies, vicepresedintele UNJR.

'Ceea ce trebuie sa inteleaga factorii de decizie este ca reforma unui sistem judiciar nu se poate realiza numai prin adoptarea unei noi legislatii, ci aceasta presupune un ansamblu de masuri care sa vizeze toate elementele sistemului, inclusiv existenta unei resurse umane suficiente si bine pregatite. In caz contrar, reforma risca sa ramana una scriptica, teoretica si iluzorie' a mai declarat acesta.

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania va continua toate demersurile pentru a intari justitia ca a treia putere in stat, independenta de orice influenta din exterior si la care cetatenii pot apela cu incredere in apararea drepturilor lor legale”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.