ccf

UNBR si Fundatia Centrul pentru Resurse Juridice au lansat proiectul Just Access, program de educatie si asistenta juridica pentru imbunatatirea accesului cetatenilor la justitie. Precizarile UNBR privind activitatile avocatilor

Data: 13 July 2018, 12:50 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1196 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania (U.N.B.R.), in parteneriat cu Fundatia Centrul pentru Resurse Juridice (CRJ), au lansat proiectul „Program de educatie si asistenta juridica pentru imbunatatirea accesului cetatenilor la justitie – JUST ACCESS”, proiect finantat in cadrul Programului Operational Capacitate Administrativa 2014-2020, axa prioritara 2: Administratie publica si sistem judiciar accesibile si transparente, obiectivul specific 2.3: Asigurarea unei transparente si integritati sporite la nivelul sistemului judiciar in vederea imbunatatirii accesului si a calitatii serviciilor furnizate la nivelul acestuia.


 

Potrivit anuntului UNBR, obiectivul general al proiectului Just Access este reprezentat de imbunatatirea accesului cetatenilor la justitie (in special pentru categoriile apartinand grupurilor vulnerabile) prin informare-constientizare si prin cresterea calitatii serviciilor furnizate de catre autoritatile centrale si locale ca urmare a promovarii formarii continue a avocatilor si specialistilor din domeniul social si a interdisciplinaritatii in abordarea cazurilor.

Durata de implementare a proiectului va fi de 16 luni, in perioada 22.06.2018 – 22.10.2019, valoarea totala a proiectului fiind de 3.889.726,21 lei iar valoarea cofinantarii UE este de 3.811.931,69 lei.

In urma demararii proiectului, dar si a comunicarii electronice privind desemnarea unui numar de avocati care sa poata fi implicati in derularea proiectului Just Access, in raport de comunicarile efectuate de managerul de proiect, Uniunea Nationala Barourilor din Romania condusa de avocatul Gheorghe Florea (foto) a transmis catre toate barourile o serie de precizari privitoare la activitatile ce urmeaza a fi prestate in cadrul acestui program, precizari pe care le prezentam integral la finalul articolului.

 

Obiectivele specifice ale proiectului, conform Uniunii Nationale a Barourilor din Romania:

1. Cresterea accesului la justitie al cetatenilor prin derularea de campanii nationale de informare si educatie juridica in randul a peste 6000 de tineri (elevi si studenti).

2. Imbunatatirea serviciilor si asistentei juridice oferite cetatenilor prin formarea a cel putin 210 de angajati DGASPC si SPAS la nivel national, in vederea alcatuirii de echipe multidisciplinare (avocati, juristi, asistent social, psiholog) care sa raspunda nevoilor cetatenilor cu privire la accesul la justitie.

3. Imbunatatirea serviciilor juridice puse la dispozitia cetatenilor, inclusiv a categoriilor vulnerabile prin crearea unor resurse de invatare si formare a aprox. 1400 de profesionisti din domeniul juridic (avocati si personal din cadrul administratiei publice cu atributii in legatura cu activitatea sistemului judiciar) pentru implementarea Noilor Coduri fundamentale (penal, procedura penala, civil, procedura civila).

4. Imbunatatirea cadrului legislativ in vederea cresterii accesului la justitie al categoriilor defavorizate prin elaborarea de propuneri de modificare in vederea imbunatatirii asistentei juridice si accesului la justitie.

Proiectul contribuie la rezultatul de program „Grad crescut de acces la justitie al cetatenilor prin derularea de campanii de informare/educatie juridica si oferirea de servicii suport, inclusiv de asistenta juridica, puse la dispozitia cetatenilor”, prin urmatoarele rezultate asteptate la nivel de proiect:

1. Realizarea unei campanii privind educatia juridica in randul tinerilor din sase centre universitare (educatie juridica pentru studentii la asistenta sociala, sociologie, psihologie, politie, cu privire la drepturile cetatenilor si accesul la justitie).
2. Imbunatatirea serviciilor si a asistentei juridice oferite de DGASPC/SPAS si avocati prin crearea de echipe multidisciplinare in beneficiul grupurilor vulnerabile (avocati, juristi, asistenti sociali, psihologi).
3. Crearea unor resurse de invatare pentru profesionistii din domeniul juridic, cu precadere avocati din cadrul barourilor cu atributii in legatura cu functionarea Serviciilor de Asistenta Juridica si personal din cadrul administratiei publice cu atributii in legatura cu activitatea sistemului judiciar, in vederea imbunatatirii serviciilor acordate de acestia si cresterii accesului la justitie al cetatenilor ce apartin categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile.
4. Imbunatatirea cadrului legislativ in vederea cresterii accesului la justitie al categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile prin elaborarea de propuneri de modificare a manierei in care se acorda asistenta juridica din oficiu si pentru incurajarea efectiva a avocaturii pro bono in beneficiul categoriilor defavorizate/grupurilor vulnerabile.

>>Precizarile UNBR

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.