ccf

UNBR, precizari privind privind indemnizatia de sprijin acordata avocatilor

Data: 04 May 2020, 15:08 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1060 afisari

Baroul Cluj a dat publicitatii un extras al minutei sedintei din 30 aprilie 2020  a Comisiei Permanente a Uniunii Nationale a Barourilor din Romania condusa de Traian Briciu (foto).



Astfel, Comisia Permanenta arata ca a luat act de solicitarile mai multor avocati si forme de exercitare a profesiei privind clarificarea unor aspecte privind indemnizatia de sprijin acordata avocatilor conform OUG nr.53/2020.

Iata extrasul minutei sedintei UNBR:

"Comisia Permanenta a luat act de solicitarile mai multor avocati si forme de exercitare a profesiei privind clarificarea unor aspecte privind indemnizatia de sprijin acordata avocatilor conform OUG nr.53/2020 si a apreciat urmatoarele:

a) clarificarea notiunii de 'incasari' – este vorba despre sumele brute incasate in temeiul contractelor de asistenta juridica incheiate si nu de 'venituri';

b) pentru verificarea indeplinirii conditiilor impuse de ordonanta se au in vedere incasarile din perioada de referinta, chiar daca este vorba despre plati aferente unor contracte incheiate anterior starii de urgenta; este drept ca, UNBR a facut demersuri pentru ca in legea de aprobare a ordonantei conditia sa se raporteze la sume incasate din contracte incheiate in aceasta perioada, dar acest aspect este inca in curs de adoptare; pe acelasi rationament, sumele incasate ulterior starii de urgenta in temeiul unor titluri juridice incheiate in perioada starii de urgenta nu ar trebui luate in calcul;

c) onorariile din oficiu intra in categoria incasarilor pentru a se raporta la analiza conditiilor impuse de lege pentru stabilirea dreptului de a apela la indemnizatia de sprijin; in ce priveste relevanta momentului incasarii se aplica aceleasi regulile de la lit.b). Este drept ca si in acest caz UNBR a facut demersuri pentru ca in legea de aprobare a ordonantei conditia sa se raporteze la sume incasate din contracte incheiate in aceasta perioada, dar acest aspect este inca in curs de adoptare;

d) problematica avocatilor stagiari inscrisi pe Tabloul avocatilor in ultima perioada a anului 2019 sau in 2020:

– nu au incasat venituri in 2019 si nu au la ce sa se raporteze;

– nu au incasat venituri in 2019, dar au incasat in 2020, dar sume care nu depasesc castigul salarial mediu brut prevazut de Legea nr. 6/2020.

Situatia nu este reglementa de lege; ar trebui ca indemnizatia de sprijin sa se aplice si acestei categorii; nu este vorba de faptul ca in acest caz avocatul nu ar indeplini o conditie impusa de lege pentru ca ordonanta nu instituie o conditie de vechime in profesie; conditia impusa de legiuitor cu privire la diferenta dintre veniturile din luna de referinta prin raportare la cele din anul trecut nu este aplicabila in cazul avocatilor aflati in ipotezele aratate anterior. In cazul acestora, singura conditie verificabila este cea a nivelului veniturilor din luna din perioada de referinta.

Pentru identitate de ratiune aceeasi solutie ar trebui aplicata si avocatilor care in anul 2019 au fost suspendati, fiind in concediu pentru ingrijirea copilului.

Se va inainta acest punct de vedere catre Ministerul Muncii.

e) indemnizatia incasata – este vorba despre suma diminuata cu contributiile datorate catre stat sau cea bruta, urmand ca ulterior acestea sa fie achitate de catre avocat? Art.XV alin.8 din OUG nr.30/2020 astfel cum a fost modificata prevede ca obligatiile fiscale mentionate la alin.7 se declara prin declaratia unica privind impozitul pe venit si ontributiile sociale datorate de persoanele fizice si se platesc de catre persoanele fizice  beneficiare la termenul prevazut la art.122 alin.1 din Legea nr.227/2015, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru veniturile realizate in anul 2020.

In ce priveste contributia de asigurari sociale, opinia Comisiei Permanente este ca aceasta nu poate fi retinuta si achitata catre sistemul de stat, conform prevederilor art. 150 din Codul fiscal (Legea nr. 227/2015) coroborate cu cele ale art. XV alin. (5) din OUG nr. 30/2020, astfel cum a fost modificata prin OUG nr. 53/2020.

Avand in vedere ca indemnizatia de sprijin nu are calitatea de venit profesional, nu se datoreaza din aceasta contributiile profesionale catre sistemul propriu (in conformitate cu prevederile in vigoare, se datoreaza contributiile minime, chiar daca nu se realizeaza venit). Se va emite punct de vedere in acest sens catre Ministerul Muncii, reafirmandu-se pozitiile exprimate si anterior OUG nr.53/2020;

f) pentru avocatul colaborator sau asociat se aplica aceleasi reguli, deoarece legea nu distinge".

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.