ccf

UNBR. Noi reguli privind respectarea prezumtiei de nevinovatie au fost adoptate de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene

Data: 18 February 2016, 13:09 | autor: C.G. | 0 comentarii | 5212 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, miercuri 17 februarie 2016, un comunicat de presa referitor la noile reguli privind respectarea prezumtiei de nevinovatie, adoptate recent de Parlamentul European si Consiliul Uniunii Europene.


Comunicatul UNBR:

La data de 12 februarie 2016, ministrii statelor membre ale UE au adoptat Directiva privind prezumtia de nevinovatie si dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Aceasta cuprinde noi norme care vor garanta prezumtia de nevinovatie a persoanelor pe care politia sau autoritatile judiciare le acuza sau le suspecteaza de comiterea unei infractiuni. Scopul Directivei este acela de crea in primul rand un spatiu comun de incredere in angajamentul fiecarui stat ca va respecta hotararile si deciziile judiciare in materia dreptului penal in spiritul acestor noi reguli menite sa asigure respectarea urmatoarelor drepturi fundamentale:

1.Nevinovatie pana la dovedirea vinovatiei. Este interzisa orice manifestare publica din partea autoritatilor care ar putea sugera vinovatia, inainte de aflarea verdictului. O definitie comuna a prezumtiei de nevinovatie va fi valabila pentru toate statele membre.

2.Sarcina probei revine acuzarii. Nu persoana acuzata este cea care trebuie sa isi dovedeasca nevinovatia. Orice indoiala este in beneficiul persoanei suspectate sau acuzate.

3.Dreptul la tacere. Dreptul de a tacea si de a nu se auto-incrimina sunt de asemenea protejate. Acestea nu trebuie interpretare impotriva suspectilor si acuzatilor ca o recunoastere a vinovatiei pentru a obtine condamnarea lor.

4.Dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale. Este un drept esential care garanteaza un proces echitabil. Incalcarea acestui drept va acorda persoanelor suspectate sau acuzate dreptul la un nou proces.

Conform noii directive, statele membre ar trebui sa ia masurile adecvate pentru ca autoritatile publice, atunci cand comunica informatii mass-mediei, sa nu se refere la persoanele suspectate sau acuzate ca fiind vinovate atata timp cat nu s-a dovedit conform legii ca sunt vinovate. Se precizeaza ca Autoritatile competente ar trebui sa se abtina de la prezentarea persoanelor suspectate sau acuzate ca fiind vinovate, in instanta sau in public, prin utilizarea unor masuri de constrangere fizica, cum ar fi catusele pentru maini sau pentru picioare, boxele de sticla sau custile, cu exceptia situatiilor in care aceste masuri sunt necesare din motive specifice cauzei, fie legate de securitate, inclusiv impiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se rani sau de a-i rani pe altii ori de a distruge bunuri de orice tip, fie legate de impiedicarea persoanelor suspectate sau acuzate de a se sustrage urmaririi sau de a avea contact cu persoane terte, cum ar fi martorii sau victimele.

Directiva prevede ca statele membre ar trebui sa se aplice din momentul in care o persoana este suspectata sau acuzata de comiterea unei infractiuni, sau a unei presupuse infractiuni si, prin urmare, chiar inainte ca persoana respectiva sa fie informata de catre autoritatile competente ale unui stat membru, prin notificare oficiala sau in alt mod, cu privire la faptul ca este suspectata sau acuzata. Prezenta directiva ar trebui sa se aplice in toate fazele procedurilor penale, pana cand hotararea prin care se stabileste vinovatia sau nevinovatia persoanei suspectate sau acuzate de savarsirea infractiunii ramane definitiva.

Directiva se va aplica tuturor statelor membre, cu exceptia Danemarcei si a Regatului Unit.

Urmatorii pasi sunt ca in termen de doi ani de la data intrarii in vigoare a Directivei, toate statele membre sa implementeze aceste masuri la nivel national si sa le recunoasca valoarea si semnificatia in cadrul sistemului procesual-penal. Directiva va intra in vigoare la 20 de zile de la publicare in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Noile norme fac parte dintr-un important pachet menit sa garanteze dreptul cetatenilor la un proces echitabil in cadrul procedurilor penale, propus de Comisie in luna noiembrie 2013 (a se vedea IP/13/1157). Acest pachet include trei propuneri legislative:

-Directiva privind prezumtia de nevinovatie si dreptul de a fi prezent la proces in cadrul procedurilor penale, adoptata la data de 12 februarie 2016;

-Directiva privind garantiile speciale pentru copii, asupra careia Parlamentul European, Consiliu si Comisia au convenit in luna decembrie 2015 (a se vedea MEX/15/6350), dar care nu a fost inca adoptata de Consiliu;

-Directiva privind asistenta judiciara provizorie pentru persoanele care sunt private de libertate si asistenta judiciara in cadrul procedurilor aferente mandatului european de arestare, referitor la care sunt in curs negocieri.

Comisia a prezentat mai multe propuneri vizand consolidarea drepturilor persoanelor suspectate si acuzate prin stabilirea unor standarde minime comune privind drepturile la un proces echitabil. Au fost deja adoptate trei directive: Directiva privind dreptul la interpretare si traducere in cadrul procedurilor penale (2010); Directiva privind dreptul la informare in cadrul procedurilor penale (2012) si Directiva privind dreptul de a avea acces la un avocat si de a comunica cu persoane terte (2013). Directiva privind drepturile victimelor a inceput sa se aplice de la 16 noiembrie 2015”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.