ccf

UNBR. Interviul acordat de presedintele Uniunii, Gheorghe Florea, Revistei Conferintei Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR), editia 2015

Data: 10 November 2015, 14:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1889 afisari

Uniunea Nationala a Barourilor din Romania a dat publicitatii, marti 10 noiembrie 2015, interviul acordat de presedintele UNBR, Gheorghe Florea (foto), Revistei Conferintei Uniunii Profesiilor Liberale din Romania (UPLR), editia 2015.


Interviul:

In iunie 2015 s-au implinit 20 de ani de la intrarea in vigoare a Legii Nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat. Cum apreciati evolutia acestei importante profesii si care sunt perspectivele sale de dezvoltare?

Evolutia profesiei de avocat in Romania a inceput practic dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 51/1995 privind organizarea si exercitarea profesiei de avocat si a trecut prin mai multe momente cheie, cel mai important fiind reorganizarea Uniunii Avocatilor din Romania in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. Acest moment a insemnat descentralizarea organizarii profesiei, inclusiv sub aspect patrimonial dar si o responsabilitate sporita la nivelul fiecarui barou, in raport de competentele descentralizate privind evolutia profesiei.

Insa ultimii ani au adus schimbari accelerate sub impactul globalizarii, al reformelor legislative la nivel european si intern, care ne dau noi teme de reflectie si de actiune in ceea ce priveste evolutia profesiei, perspectivele acesteia. Daca inainte cu cativa ani aveam repere clare bazate pe principiile dreptului roman cu privire la modul in care ar putea evolua profesia, tot mai mult aceste repere se estompeaza in coliziunea unor perceptii diferite cu privire la legislatia si jurisprudenta care intereseaza profesia de avocat si in functie de care se produce evolutia acesteia.

Este vorba de o tendinta de 'comercializare' a relatiilor avocat client ca urmare a internationalizarii acestor relatii si unor decizii la nivel european, care tind sa uniformizeze sistemele de drept continental si anglo-saxon. Exista confuzii cu privire la viitorul profesiei, mai ales sub presiunea curentelor de dereglementare.

Un alt aspect care influenteaza viitorul profesiei il reprezinta tendintele spre inter-disciplinaritate, care au ca efect nevoia de inter-profesionalitate. Aceasta determina schimbari majore in exercitiul profesiei si inainte de a face demersurile in constructia juridica, trebuie constientizate efectele pe termen lung. De exemplu, exista lobby pentru aducerea de capital extern, venit de la neavocat, intr-o societate de avocatura. Avocatii trebuie sa constientizeze care ar fi efectele asupra independentei lor, asupra responsabilitatii lor si nu in ultimul rand asupra fiscalizarii lor. Astfel ca informarea a devenit o prioritate pentru UNBR pentru ca avocatii sa poata lua hotarari cu privire la viitorul lor in cunostinta de cauza. Deciziile UNBR sunt colective, se iau in baza propunerilor venite de la barouri, care la randul lor au in vedere propunerile avocatilor. Structura este descentralizata.

Pe de alta parte, se observa o tendinta de minimizare a principiilor fundamentale ale avocatului privind secretul profesional si confidentialitatea relatiilor avocat client, determinata de interesele autoritatilor privind apararea securitatii statelor si lupta impotriva coruptiei. Insa, odata cu ignorarea acestor principii, sunt minimizate si drepturile fundamentale ale cetatenilor la viata privata, cu implicatii asupra drepturilor la aparare si la un proces echitabil. Astfel ca de paza acestor principii si drepturi fundamentale depinde foarte mult viitorul profesiei.

Prin urmare, sunt tot mai multi factori externi care influenteaza viitorul profesiei si singurele repere stabile raman principiile fundamentale, care trebuie aparate.

In contextul evolutiei socio-economice si legislative accelerate, a aparut necesitatea identificarii unor strategii si scenarii in ceea ce priveste perspectivele profesiei de avocat. De aceea, in sedinta din 05.09.2015, Consiliul UNBR a hotarat initierea si organizarea consfatuirii nationale a celor mai tineri membri ai consiliilor barourilor din Romania si ai conducerii executive a UNBR, in vederea constituirii Grupului de lucru consultativ al Consiliului UNBR privind perspectiva evolutiei profesiei de avocat din Romania. Tinerii avocati, acreditati prin alegerea lor in calitate de consilieri ai barourilor, vor putea sa-si spuna cuvantul si sa participe la dezbateri pe tema directiilor strategice de evolutie a profesiei de avocat. Acestia vor comunica in mod constant cu consilierii UNBR astfel incat evolutia profesiei, privita prin prisma aspiratiilor tinerei generatii, sa fie in permanenta pe agenda Consiliului Uniunii.

Ati remarcat faptul ca exista barouri in care evolutia profesiei are loc dupa modele ale barourilor europene dezvoltate, dar si barouri in careevolutia profesiei este 'inghetata' in modelul trecutului. Cum a sprijinit si sprijina UNBR barourile judetene care au nevoie de un imboldpentru a se moderniza?

In general, barourile se adapteaza nivelului economic si social cultural al zonei in care isi desfasoara activitatea insa competentele descentralizate le impun o responsabilitate mai mare. Barourile au autonomie in luarea deciziilor privind dezvoltarea si modernizarea.

In scopul sprijinirii barourilor in vederea modernizarii, la nivel de UNBR s-au facut pasi importanti in ceea ce priveste informatizarea, dezvoltarea unor aplicatii care sa permita comunicarea si diseminarea rapida a informatiilor necesare unor actiuni mai prompte, corespunzatoare ritmului actual.

Ceea ce poate face UNBR pentru barouri, in acest sens, este informarea permanenta, astfel incat sa poata reactiona mai rapid. In acest scop, membrii Consiliului UNBR, din care fac parte si decanii barourilor, sunt pusi la curent zilnic in legatura cu evolutia profesiei la nivel intern si european, cu problemele care apar in exercitiul profesiei, cu proiectele legislative care au impact asupra profesiei.

In ultimii ani, examenul de admitere in Barou a devenit din ce in ce mai greu, iar numarul absolventilor de Drept care nu profeseaza este totmai mare. Cum vedeti viitorul absolventilor de Drept si al facultatilor particulare de Drept?

Dupa cum stiti, nu facem deosebire intre absolventii facultatilor de stat sau particulare. Oricine are o diploma recunoscuta de statul roman poate da admitere in avocatura. Faptul ca sunt foarte multi absolventi care nu profeseaza este in primul rand problema facultatilor la care acestia au absolvit si care trebuie sa-si adapteze programa la cerintele actuale si la nevoile de insertie socio-profesionala. Sigur ca aceste aspecte sunt si in atentia UNBR.

Am avut consfatuiri de lucru cu decanii facultatilor de drept cu privire adaptarea pregatirii juridice la perspectivele evolutiei mondiale in domeniul invatamantului si formarii profesionale a avocatilor. S-a discutat si despre masura in care calificarea in profesia de avocat trebuie sa se faca numai direct, in cadrul profesiei, sau aceasta ar trebui suplinita si de organizarea unor studii postuniversitare corespunzatoare integrarii in profesia de avocat.

Cercetam posibilitatile de coordonare a pregatirii juridice realizate in cadrul studiilor universitare si postuniversitare cu modalitatile de formare profesionala realizate in cadrul profesiei de avocat, astfel incat dificultatile de integrare in profesia de avocat sa poata fi depasite.

Ati evidentiat ca avocatura clandestina este inca 'la moda' si incurajata incorect de unele autoritati si formatori de opinie in viata publica.Ce masuri trebuie luate pentru eliminarea avocaturii clandestine?

Masurile care trebuie luate se refera la aplicarea legii. In parte, problema a fost clarificata. Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a pronuntat la 21.09.2015, in sensul ca profesia de avocat nu poate fi exercitata decat de persoane care detin legal titlul profesional de avocat dobandit in cadrul barourilor infiintate si organizate prin lege, cu procedura prevazuta de lege. Persoanele care exercita acte specifice profesiei de avocat sub titlul de 'avocat' pretins atribuit de asociatii infiintate de particulari savarsesc infractiunea de exercitare fara drept a profesiei de avocat cu consecintele prevazute de codul penal. Aceeasi este si situatia altor profesionisti care isi aroga atributii de 'avocat'!

Cum apreciati dezvoltarea Casei de Asigurari a Avocatilor din Romania, in ultimii ani?

In ultimii ani s-a realizat modernizarea Casei de Asigurari a Avocatilor (CAA). S-au facut eforturi pentru realizarea unui sistem informatic care sa poata centraliza datele, astfel incat acestea sa fie actualizate permanent si pentru a se asigura o transparenta a evolutiei CAA pentru toti avocatii. De aceea, o prioritate a fost punerea la punct a unui astfel de sistem informatic, care sa reuneasca filialele si Casa de Asigurari a Avocatilor din Romania, creand astfel premisa necesara pentru obtinerea unui numar vast de informatii si rapoarte, care vor usura modul de lucru si operare. Acest sistem are si o aplicatie 'Contul meu', prin care fiecare avocat isi poate vizualiza situatia sub toate aspectele si astfel o poate gestiona. Va sti exact cat are de platit, va sti cate puncte de pensie are, va putea face chiar si simulari de pensie, in orice moment.

Acest sistem este finalizat si va fi aprobat in urmatoarele sedinte de Consiliu.

Jurisprudenta Curtilor de la Luxemburg si Strasbourg incepe sa se reflecte tot mai mult in cea nationala. Sunt pregatiti avocatii romani pentru acest fenomen?

Bineinteles ca sunt pregatiti din moment ce chiar avocatii sunt promotorii acestui 'fenomen', cum ii spuneti dumneavoastra. Avocatii sunt cei care solicita instantelor sa se adreseze Curtii de la Luxemburg pentru lamurirea diferitelor chestiuni din dreptul intern, daca acesta sunt in concordanta cu legislatia europeana si tot ei sunt aceia care se adreseaza Curtii de la Strasbourg (CEDO) in ceea ce priveste apararea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

UNBR este una dintre cele mai active asociatii membre in Uniunea Profesiilor Liberale din Romania. Cum percepeti relatia dintre acesteprofesii liberale si clientii lor, tinand cont de intetirea concurentei, precum si de exigentele tot mai ridicate ale clientilor?

Aparitia unor profesii juridice sau conexe noi, a unor noi institutii de solutionare alternativa a litigiilor, extinderea serviciilor oferite de avocati inclusiv prin calificarea in profesii conexe compatibile cu profesia de avocat, implica dezvoltarea relatiilor inter-profesionale dar si reanalizarea, in acest context, a principiilor fundamentale ale avocatului. Suntem pe deplin constienti ca este cererea clientilor dictata de accelerarea ritmului de viata ca efect al tehnologiei, deci un aspect inevitabil si nimeni nu are de gand sa il franeze. Insa trebuie sa constientizam avocatii cu privire la responsabilitatile pe care si le asuma in cadrul unei asemenea colaborari inter-profesionale, al conflictelor de interese care pot interveni si care pot dezavantaja profesia.

Noile realitati economice si sociale reclama o extindere a interpretarii acestor principii in contextul specific al tendintelor de exercitare a activitatii lor si in cadrul altor profesii compatibile cu cea de avocat, precum si al tendintelor de colaborare profesionala tot mai stransa cu alte profesii juridice si chiar nejuridice.

De aceea, la Congresul Avocatilor din data de 6-7 iunie 2015, a fost adoptata Rezolutia privind principiile de integritate in activitatile desfasurate de avocati in profesii compatibile cu profesia de avocat si in conlucrarile interprofesionale pentru furnizarea de servicii profesionale integrate, care prevede o reanalizare a principiilor fundamentale ale avocatului prin prisma relatiilor inter-profesionale dictate de evolutia legislativa si social economica”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.