ccf

Trofeele DNA pe luna februarie

Data: 08 March 2020, 09:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 969 afisari

Directia Nationala Anticoruptie condusa de Crin – Nicu Bologa (foto) a dat publicitatii o sinteza a cauzelor finalizate de procurorii anticoruptie in luna februarie 2020, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.


 Iata dosarele trimise in instanta de DNA:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

NAIDAN VICTOR BORISLAV, la data faptei director executiv in cadrul Consiliului Judetean Caras-Severin, beneficiar al unui proiect finantat din fonduri europene, pentru savarsirea infractiunii de: folosire sau prezentare cu rea credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave,

Persoana fizica, diriginte de santier, pentru savarsirea infractiunii de: complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave,

SC Tab Construct Confort SRL, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea credinta de documente sau declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta a avut ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In anul 2012, inculpatul Naidan Victor Borislav, in calitatile mentionate mai sus, in cadrul unui proiect finantat din fonduri europene, iar fi depus la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, inscrisuri nereale (dintre care unele semnate chiar de acesta) care atestau imprejurari contrare adevarului din care rezulta, scriptic, ca proiectul ar fi fost realizat la termenul impus, insa in realitate, acesta nu fusese finalizat.

Proiectul finantat din fonduri nerambursabile se intitula 'Cresterea gradului de mobilitate in vederea dezvoltarii schimburilor economice si turistice in zona transfrontaliera Pojejena/zona eligibila Voivodina' si a avut ca si obiective: infiintarea portului turistic Pojejena si achizitia unui catamaran cu o capacitate de 50 de persoane.
In acelasi context, inculpatul ar fi fost sprijinit de reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL (care avea de executat ambele obiective) si de dirigintele de santier care i-ar fi pus la dispozitie o parte din documentele false (facturi, devize de lucrari), inscrisuri care au ajuns ulterior la autoritatea de management (Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice)
Referitor la modalitatea de fraudare a fondurilor nerambursabile se impun unele precizari:

- Cu ocazia receptiei finale a obiectivelor, din data de 21.06.2012, s-ar fi constatat ca lucrarile la construirea portului nu erau finalizate iar catamaranul lipsea. Cu toate acestea, pentru a nu 'se pierde finantarea' inculpatul ar fi semnat procesul verbal de receptie si l-ar fi inaintat autoritatii de management in vederea obtinerii fondurilor.

- Catamaranul respectiv, construit fara a se respecta standardele Uniunii Europene, ar fi fost achizitionat ulterior datei de mai sus, din banii pe care Consiliul Judetean Caras-Severin i-a pus la dispozitia firmei SC Tab Construct Confort SRL. Ulterior, in cursul anului 2014, in baza unui contract de lucrari, catamaranul ar fi fost modificat si adus la standardele U.E. de catre Santierul Naval Orsova, generand cheltuieli suplimentare din bugetul Consiliului Judetean Caras-Severin.
- SC Tab Construct Confort SRL nu a detinut niciodata ambarcatiuni sau hidrobiciclete si nici nu a efectuat achizitii sau livrari de astfel de bunuri.

Prin aceste demersuri Consiliul Judetean Caras-Severin ar fi primit pe nedrept suma de 3.394.946 lei, reprezentand sprijin financiar nerambursabil pentru constructia portului turistic si achizitia catamaranului.

Ministerul Lucrarilor Publice Dezvoltarii si Administratiei s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 743.688 euro.
Din cauza conditiilor climatice severe, din perioada noiembrie 2012 – martie/aprilie 2013, catamaranul si debarcaderul au fost avariate, pontoanele au fost distruse, suprafata amenajata a fost inundata si panourile publicitare au fost avariate.
In cauza, a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras-Severin cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Anterior, la sfarsitul lunii decembrie 2019, reprezentantul SC Tab Construct Confort SRL a incheiat cu procurorii anticoruptie un acord de recunoastere a vinovatiei.

In prezenta avocatilor alesi, persoana respectiva a declarat expres ca recunoaste comiterea fapte retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si este de acord cu felul si cuantumul pedepsei aplicate, precum si cu forma de executare a acesteia, respectiv:

- 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 4 ani si interzicerea, pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice, de a ocupa o functie care implica exercitiul autoritatii de stat si de a ocupa functia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfasura activitatea de care s-a folosit pentru savarsirea infractiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinte deosebit de grave.

Dosarul de urmarire penala impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost trimise la Tribunalul Caras-Severin.


2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Timisoara au dispus trimiterea in judecata,
sub control judiciar, a unei persoane fizice pentru savarsirea infractiunilor de:
- trafic de influenta,
- influentare a declaratiilor,
in stare de libertate, a unei persoane fizice, fratele primului, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la influentarea declaratiilor.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

La inceputul anului 2012, in contextul organizarii unor licitatii pentru alocarea unor contracte de lucrari in cadrul a doua proiecte finantate din fonduri nerambursabile, primul inculpat ar fi promis unui om de afaceri (martor in cauza) ca il va ajuta sa obtina acele contracte, lasand sa se creada ca are influenta asupra functionarilor din cadrul Consiliului Judetean Caras-Severin si ai Primariei comunei Pojejena.
Concret, pentru 'ajutorul promis' inculpatul ar fi pretins 10% din valoarea contractelor atribuite, sustinand ca, din aceasta suma, ar fi urmat sa remita o parte factorilor de decizie implicati.
In cursul aceluiasi an, pentru demersurile intreprinse, dupa executarea lucrarilor si efectuarea platilor de catre beneficiar, inculpatul ar fi primit de la martor, in mai multe transe, suma de 90.000 de lei.

In cursul lunii noiembrie 2019, inculpatul, ajutat de fratele sau, ar fi incercat sa determine omul de afaceri, audiat in prezentul dosar, prin fapte cu efect vadit intimidant, savarsite asupra sa, sa dea declaratii mincinoase, prin care sa nege aspectele mentionate mai sus.
In cauza, a fost dispusa instituirea sechestrului asigurator asupra unui teren si asupra conturilor bancare, ce apartin primului inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Caras-Severin cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

Persoana fizica, la data faptei reprezentant legal al Asociatiei Crescatorilor de Animale 'Floristeana' Horodniceni, pentru comiterea infractiunilor de:

- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,
- fals in inscrisuri sub semnatura privata, in forma continuata,

Asociatia Crescatorilor de Animale 'Floristeana' Horodniceni, pentru comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.
In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010-2015, inculpatul, persoana fizica, in calitate de reprezentant legal al Asociatiei Crescatorilor de Animale 'Floristeana' Horodniceni ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) documente si declaratii false si inexacte (contract de arendare, diferite anexe etc.) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, pentru suprafete de pasune apartinand in realitate domeniului privat al comunei Horodniceni, judetul Suceava.
O parte din aceste documente ar fi fost falsificate chiar de inculpat.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 1.086.636 lei.

In cauza, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila cu suma 770.697 lei, la care se adauga plata dobanzilor si penalitatilor de intarziere prevazute in legislatia in vigoare.

Nu au putut fi instituite masuri asiguratorii, intrucat nu au fost identificate bunuri mobile si imobile care sa figureze pe numele celor doi inculpati.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Suceava.


4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, persoana fizica, pentru savarsirea unor infractiunilor de:
- folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene in forma continuata,
- participatie improprie sub forma instigarii la fals intelectual in forma continuata,
- instigare la marturie mincinoasa.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2011-2016, inculpatul ar fi depus cu rea-credinta la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arenda, diverse adeverinte, etc.) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de sprijin, pentru suprafete de teren pe care nu le detinea in realitate.
In acelasi context, inculpatul i-ar fi determinat pe angajatii unei primarii sa-i elibereze adeverintele respective prin care se atesta ca suprafetele de teren pentru care se solicita ajutor nerambursabil erau inscrise la pozitia sa in registrul agricol.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 815.024 lei, suma cu care Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila in cauza.
In data de 24 februarie 2020, cu ocazia audierii in prezenta cauza, inculpatul a determinat o persoana sa faca declaratii neconforme adevarului cu privire la aspecte esentiale asupra carora a fost intrebat.

In cauza, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


5. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Constanta au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a unui inculpat, persoana fizica – administrator al unei societati comerciale, pentru comiterea a doua infractiuni de santaj.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:
In perioada aprilie – august 2019, inculpatul ar fi exercitat amenintari cu savarsirea unor acte de violenta asupra a doua persoane pentru a obtine in mod injust un imobil situat in orasul Eforie (o fosta discoteca) si suma de 100.000 euro.
„Pretentiile” respective ar fi fost justificate de inculpat prin prisma unor presupuse datorii neachitate pe care cele doua persoane le-ar fi avut fata de el.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta.


Cu referire la toate dosarele anterior mentionate, facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.