ccf

Trofeele DNA din luna martie

Data: 12 April 2020, 10:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 882 afisari

Directia Nationala Anticorutie condusa de Crin - Nicu Bologa (foto) a facut o informare cu privire la cauzelor finalizate in luna martie 2020, altele decat cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presa.



Iata comunicatul DNA:

1. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

POTROVITA STELIAN, la data faptei secretar al municipiului Zalau, pentru savarsirea infractiunii de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit,
ONACA DOREL CRINEL, la data faptei inspector in cadrul Serviciului Registru Agricol si Fond Funciar – Biroul Fond Funciar de la Primaria municipiului Zalau, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

Persoana fizica, pentru savarsirea infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut in esenta urmatoarea stare de fapt:

In cursul anului 2011, inculpatul Potrovita Stelian, in calitatea mentionata mai sus, si-ar fi incalcat atributiile de serviciu in contextul atribuirii catre o persoana, reprezentata de inculpatul – persoana fizica, a unei suprafete de teren intravilan de 6.100 mp ce apartinea Statului Roman si care nu facea parte din rezerva aflata la dispozitia Comisiei Locale.
La momentul respectiv, in localitatea Zalau, existau alte suprafete de teren agricol pentru a satisface integral cererile proprietarului.

In demersul sau, inculpatul Potrovita Stelian ar fi beneficiat si de ajutorul celorlalti doi inculpati care i-ar fi pus la dispozitie mai multe inscrisuri (documentatia topografica) care au stat la baza semnarii procesului verbal de punere in posesie.

Ministerul Finantelor Publice a precizat ca se constituie parte civila in cauza si solicita:
- in principal restituirea bunului in natura si restabilirea situatiei anterioare, prin revenirea acestuia in proprietatea statului si prin anularea actelor juridice produs al infractiunii;

- in subsidiar, daca repararea pagubei in natura nu mai este posibila, repararea pagubei prin obligarea persoanelor vinovate la plata sumei reprezentand contravaloarea bunului imobil, precum si acordarea despagubirilor banesti pentru folosul de care a fost lipsita partea civila.

Prin infractiunea savarsita ar fi fost cauzat Statului Roman un prejudiciu total de 1.754.820 lei (format din suma de 1.310.740 lei – valoarea terenului la nivelul lunii decembrie 2019, la care se adauga lipsa de folosinta a terenului in perioada aprilie 2011 - decembrie 2019, respectiv 444.080 lei).

In cauza, s-a dispus indisponibilizarea prin instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra mai multor bunuri imobile ce apartin inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Salaj cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

2. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului

Persoana fizica, la data faptelor diriginte de santier si membru al Comisiei pentru asigurarea managementului subprogramului 'Extindere si Reamenajare Parc Zoologic si de Agrement Turda, judetul Cluj', pentru comiterea infractiunilor de:
- participatie improprie in modalitatea instigarii la savarsirea in forma continuata a infractiunii de abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul,
- participatie improprie in modalitatea instigarii la savarsirea infractiunii de fals in declaratii, in forma continuata,
- participatie improprie in modalitatea instigarii la savarsirea infractiunii de fals intelectual,
- participatie improprie in modalitatea instigarii la savarsirea infractiunii de uz de fals.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2010-2012, in contextul asigurarii managementului subprogramului ”Extindere si reamenajare parc zoologic si de agrement Turda”, inculpatul, in calitatile mentionate mai sus, ar fi procedat la certificarea executarii unor lucrari care nu fusesera in realitate executate, prin vizarea unor documente (situatii de plati, inscrisuri intitulate 'Realizare lucrari contractate' etc.) emise de doua societati comerciale, in calitate de executant al lucrarilor.

Ulterior, in baza documentelor respective, persoane din cadrul primariei municipiului Turda ar fi completat, fara vinovatie, la randul lor alte inscrisuri care au permis decontarea cheltuielilor pretins executate.

Actionand in aceasta maniera a fost produs patrimoniului primariei municipiului Turda un prejudiciu in suma de 1.711.236 lei concomitent cu obtinerea unui folos necuvenit in acelasi cuantum pentru firmele respective.
Primaria municipiului Turda a formulat pretentii civile in cuantum de 2.257.881 lei.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile ce apartin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


3. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor:

- MARIAN ELENA, la data faptei primar al comunei Brateiu, judetul Sibiu,
- CHISIU IONEL, la data faptei consilier principal in cadrul Primariei Brateiu, judetul Sibiu,
- ANDREI ANCA MARIA, la data faptei referent in cadrul Primariei Brateiu, judetul Sibiu,
- persoana fizica, fara vreo calitate speciala,

in sarcina fiecaruia retinandu-se comiterea infractiunii de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente sau declaratii false in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata.

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012-2015, cei patru inculpati, in nume propriu si cu rea-credinta, ar fi depus la Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (A.P.I.A.) mai multe documente false (contracte de arendare, diferite adeverinte, etc.) in scopul de a obtine in mod injust sume de bani in cadrul schemelor de plata unica pe suprafata, pentru suprafete de teren pe care nu le detineau in realitate.

Prin aceste demersuri, inculpatii ar fi obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in cuantum total de 154.277 lei.
In cauza, Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura s-a constituit parte civila cu suma 166.790 lei, la care se adauga plata dobanzilor si penalitatilor de intarziere prevazute de legislatia in vigoare.
In cauza s-a dispus luarea masurilor asiguratorii asupra bunurilor mobile si imobile ale inculpatilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Sibiu cu propunere de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.


4. Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatei

Persoana fizica, la data faptei reprezentant legal al unei societati comerciale, pentru comiterea infractiunilor de:

- participatie improprie (in forma complicitatii) la folosire sau prezentare, cu rea-credinta, de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, in forma continuata,

- fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma continuata (3 fapte).

In rechizitoriul intocmit, procurorii au retinut urmatoarea stare de fapt:

In perioada 2012 - 2013, in contextul implementarii unui proiect finantat din fonduri europene ce avea ca obiect realizarea unor statii 'self service' de inchiriere biciclete, inculpata, in calitatea mentionata mai sus, ar fi inaintat managerului de proiect din partea Primariei Municipiului Cluj-Napoca mai multe documente false (situatii de lucrari si procese verbale anexate acestora) in scopul obtinerii pe nedrept a unor sume de bani din finantarea nerambursabila. In documentele respective, inculpata ar fi mentionat cantitati de materiale/lucrari care nu ar fi fost executate la momentul decontarii.

In acelasi context, inculpata ar fi falsificat si procesele verbale de atestare a calitatii lucrarilor, prin contrafacerea semnaturilor mai multor ingineri, cu atributii in executarea si supravegherea lucrarilor.

Ulterior, managerul de proiect, fara a cunoaste caracterul lor fals, ar fi depus documentele respective la Autoritatea de Managerment, facilitand astfel obtinerea pe nedrept de catre inculpata a sumei totale de 44.649,28 lei, fara TVA.
In cauza, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice s-a constituit parte civila cu suma 59.072 lei.
In cauza s-a dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra unui imobil ce apartin inculpatei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunerea de a se mentine masurile asiguratorii dispuse in cauza.

Cu referire la toate dosarele anterior mentionate, facem precizarea ca aceasta etapa a procesului penal reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta spre judecare, situatie care nu poate sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie".

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.