ccf

Tribunalul de la Haga a obligat statul olandez sa inceteze monitorizarea comunicatiilor dintre avocati si clienti

Data: 07 July 2015, 12:57 | autor: C.G. | 0 comentarii | 1903 afisari

Consiliul Barourilor Europene (CCBE) a obtinut castig de cauza in procesul impotriva statului olandez privind supravegherea avocatilor de catre serviciile de informatii. Tribunalul Districtual din Haga a pronuntat, la 1 iulie 2015, o hotarare prin care obliga guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiilor dintre clienti si avocati in cadrul regimului actual.


Potrivit UNBR, intr-un comunicat emis de CCBE se arata ca instanta a prevazut un termen de 6 luni in care statul olandez sa ajusteze politica agentiilor de securitate in ceea ce priveste supravegherea avocatilor astfel incat sa existe garantiile unui veritabil control prealabil, exercitat de un organism independent, pentru a preveni sau a intrerupe supravegherea comunicarilor dintre avocati si clienti.

Comunicatul CCBE:

Tribunalul Districtual din Haga a decis ca supravegherea avocatilor de catre agentiile de informatii este o incalcare a drepturilor fundamentale si a ordonat statului sa inceteze monitorizarea comunicatiilor avocatilor.

Instanta a fost sesizata in legatura cu legalitatea interceptarii apelurilor si comunicarilor avocatilor de catre agentiile nationale de informatii intr-o actiune formulata impotriva statului olandez de firma de avocatura Oliveira Prakken, Asociatia Olandeza a Avocatilor Penalisti (NVSA) si Consiliul Barourilor Europene (CCBE). Prin Hotararea din 1 iulie 2015, Tribunalul Districtual din Haga recunoaste ca dreptul de a comunica in mod confidential cu un avocat este un drept fundamental, care actualmente este incalcat prin politica de supraveghere olandeza.

Instanta a obligat guvernul olandez sa inceteze toate interceptarile comunicatiilor intre clienti si avocati in cadrul regimului actual in termen de sase luni. Statul olandez are la dispozitie sase luni pentru a ajusta politica agentiilor de securitate in ceea ce priveste supravegherea avocatilor si pentru a garanta ca un organism independent exercita un veritabil control prealabil pentru a preveni sau a intrerupe supravegherea comunicarilor intre avocati si clienti.

Conform politicii actuale, doar un ministru din cadrul guvernului poate acorda autorizatia de a desfasura activitati de supraveghere, in timp ce controlul este efectuat de catre un comitet de supraveghere (CTIVD) numai post factum. Aceasta nu reprezinta o garantie suficienta in opinia Curtii.

De asemenea, instanta a considerat ca informatiile obtinute de catre serviciile de securitate nu pot fi comunicate procurorului decat de un organism independent, dupa ce acesta investigheaza daca agentiile de securitate au fost autorizate sa desfasoare astfel de activitati de supraveghere si in ce conditii.

Politica actuala in Tarile de Jos permite serviciilor de securitate olandeze sa transmita parchetului informatii provenind din interceptarea comunicarilor intre avocati si clientii lor. Tribunalul considera ca practica ilegala si considera ca garantiile actuale sunt inadecvate, avand in vedere jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului.

CCBE a denuntat deja monitorizarea comunicatiilor avocat-client si a solicitat Uniunii Europene sa stabileasca un nivel minimal de protectie juridica a secretului profesional fata de supravegherea electronica exercitata de guverne, in special in utilizarea serviciilor de comunicatii electronice sau a altor servicii informatice pentru comunicatii avocat client. Salutand decizia instantei olandeze, presedintele CCBE, Maria Slazak (foto), a adaugat: 'Principiul esential al secretului professional este in ce mai amenintat din motive care nu intotdeauna sunt explicate in mod clar publicului. Scopul nostru este de a pune capat supravegherii arbitrare si de a contribui, prin dezbateri publice si actiuni in justitie, la crearea unui cadru juridic care prezinta limite clare pentru monitorizarea comunicatiilor private'.

Statul olandez are un termen de patru saptamani pentru a contesta decizia.

sursa foto: europeanlawyersfoundation.eu

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.