TRAFIC DE INFLUENTA – Decizia Inaltei Curti in dosarul 541/32/2015 privindu-l pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca: “Inculpatii Berca Gabriel si Banu Mihai au pretins de la martorul Rusu Viorel plata unor sume de bani, promitand in schimb ca isi vor exercita influenta pe langa membri ai Guvemului in vederea emiterii unei hotarari prin care sa se aloce resursele financiare necesare platii lucrarilor de constructie a scolii”

Data: 24 May 2018, 14:53 | autor: L.J. | 0 comentarii | 743 afisari

Prin decizia penala 434/A in dosarul 541/32/2015, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a condamnat pe fostul ministru de Interne Gabriel Berca la 2 ani de inchisoare cu executare pentru trafic de influenta. In acelasi dosar, a fost condamnat si fostul deputat Mihai Banu la 3 ani si 6 luni de inchisoare cu executare, tot pentru trafic de influenta. Lucian Banu, fiul lui Mihai Banu, a ramas cu pedeapsa de 2 ani inchisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA au retinut in rechiziroriu faptul ca: “In perioada aprilie 2010 - ianuarie 2012, inculpatul Berca Gabriel, prin intermediul inculpatului Banu Mihai, a pretins si primit, atat pentru sine cat si pentru partidul din care facea parte, de la un om de afaceri, in mai multe transe, suma totala de 185.000 euro pentru ca, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei si presedinte al organizației județene Bacau a unui partid politic, sa-si foloseasca influența personala pe langa membri ai Guvernului Romaniei, in vederea alocarii unei sume de bani catre o primarie de pe raza județului Bacau.
Suma de bani respectiva era necesara pentru achitarea unor lucrari de construcție, in valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri, in beneficiul unitații administrativ-teritoriale.
In aceeasi perioada si in acelasi scop, inculpatul Banu Mihai, a pretins si primit, in mai multe transe, de la acelasi om de afaceri, suma de 220.000 euro, atat pentru sine, cat si pentru inculpatul Berca Gabriel si pentru partidul din care faceau parte.
Din cei 220.000 euro, la solicitarea inculpatului Banu Mihai, beneficiind de complicitatea fiului sau, Banu Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisa de catre omul de afaceri, sub pretextul achiziționarii unui teren de la o persoana indicata de Banu Mihai.
Astfel, la data de 11 august 2010, intre persoana respectiva, in calitate de promitent-vanzator si firma omului de afaceri, in calitate de promitent-cumparator, s-a incheiat un antecontract de vanzare-cumparare pentru un teren arabil in suprafața de 10.000 mp., situat in extravilanul unei comune, prețul vanzarii fiind stabilit la suma de 150.000 lei.
Aceasta suma de bani a fost virata de firma omului de afaceri in trei transe, in perioada 12.08.2010- 22.07.2011, in conturile indicate de inculpații Banu Mihai si Banu Lucian”.

Inalta Curte de Casatie si Justitie. Decizia penala 434/A

Stadiu procesual: Apel

Obiectul dosarului: Trafic de influenta

Solutia pe scurt:

“Admite apelurile declarate de inculpatii Berca Gabriel si Banu Mihai impotriva sentintei penale nr. 61 din 26 mai 2016 pronuntata de Curtea de Apel Bacau – Sectia penala si pentru cauze cu minori si de familie. Desfiinteaza, in parte, sentinta penala atacata si rejudecand in fond: in baza art. 257 alin. (1) C.pen. (1969) raportat la art. 6 din Legea nr. 78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul Banu Mihai la pedeapsa de 3 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a teza a - II- a, b C.pen.(1969). in baza art. 257 alin. (1) C.pen.(1969) raportat la art.6 din Legea nr.78/2000 cu aplicarea art. 5 C.pen., condamna pe inculpatul Berca Gabriel la pedeapsa de 2 ani inchisoare pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta. Face aplicarea art. 71, 64 alin. (1) lit. a teza a - II- a, b C.pen.(1969). Mentine celelalte dispozitii ale sentintei penale atacate. Respinge, ca nefondat, apelul declarat de inculpatul Banu Lucian impotriva aceleiasi sentinte penale. Cheltuielile judiciare ocazionate de solutionarea apelurilor declarate de inculpatii Berca Gabriel si Banu Mihai raman in sarcina statului. Obliga apelantul - inculpat Banu Lucian la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare catre stat. Onorariul partial cuvenit aparatorilor desemnati din oficiu pentru apelantii inculpati, pana la prezentarea aparatorilor alesi, in suma de cate 90 lei, se plateste din fondul Ministerului Justitiei. Definitiva”.

Extras din sentinta:

“In concret, inculpatii au negat savarsirea actiunilor ce constituie elementul material al infractiunii (pretinderea/primirea vreunei sume de bani de la martorul denuntator Rusu Viorel), contestand existenta unei intelegeri intre acesta si inculpatii Berca Gabriel si Banu Mihai cu privire la plata unor sume de bani in beneficiul inculpatilor si al partidului din care acestia faceau parte, in schimbul influentei exercitate de ei la nivelul Guvernului Romaniei pentru alocarea resurselor necesare achitarii lucrarilor de constructie a scolii din comuna Ardeoani, executate de societatea martorului Rusu Viorel.

 

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.