Toni Neacsu, iesire devastatoare contra lui Vasilica Danilet
Data: 11 March 2019, 12:20 | autor: L.J. | 2 comentarii | 3238 afisari
Fostul judecator Adrian Toni Neacsu (foto) a avut luni, 11 martie 2019, o iesire devastatoare impotriva judecatorului Cristi Vasilica Danilet, cu care a fost coleg in Consiliul Superior al Magistraturii in perioada 2011-2015.
Concret, Toni Neacsu denunta felul in care Vasilica Danilet intelege sa se exprime, erijandu-se in reprezentant al tuturor judecatorilor din tara si incalcand interdictia legala privind exprimarea opiniilor politice de catre judecatori.
Referindu-se la luarile de pozitie ale conducatorilor de tribunale si de curti de apel (click aici si aici pentru a citi) cu privire la actiunile controversate ale lui Cristi Vasilica Danilet (inclusiv participarile si instigarile la proteste venite din partea acestuia), avocatul Adrian Toni Neacsu accentueaza ideea ca, in general, „imaginile judecatorilor si procurorilor alaturi (fie si numai fata in fata) de multimi de persoane cu revendicari politice, exprimate in scandari galagioase, sloganuri anti-guvern si pancarde explicite, sunt incalificabile, socante si imposibil de acceptat din perspectiva statutului justitiei in statul de drept”.
Mai mult: Toni Neacsu sustine ca actiuni de tipul celor intreprinse de Cristi Danilet sunt „in mod direct un atentat la securitatea nationala, fiind puse in joc valorile fundamentale ale ordinii constitutionale”.
Mesajul complet publicat pe Facebook de Adrian Toni Neacsu:
„Cele doua scrisori ale presedintilor de tribunale si curtilor de apel, reprezentand la acest moment cam 80% dintre instantele judecatoresti, avand in vedere ca judecatoriile nu au personalitate juridica iar pozitia lor oficiala in probleme ce tin de respectarea obligatiilor statutare si regulamentare este transmisa legal prin intermediul tribunalelor, arata ca sistemul judiciar are maturitatea de a intelege pericolul in care il arunca cativa aventurieri iresponsabili in roba.
Nemultumirile si ingrijorarile punctuale si reale ale judecatorilor si procurorilor referitoare la modificarile intempestive ale legilor justitiei au fost confiscate de o mana de agitatori care, folosind tehnici de manipulare mediatica, le-au denaturat in forme radicale de protest politic.
Cel mai mare atentat la independenta justitiei are loc chiar din interior, prin renuntarea fatisa de catre auto-desemnatii lideri ai "protestului" la impartialitate, obiectivitate si neimplicare politica. Instantele si judecatorii au fost tarate fara voia lor intr-o aventura pur politica, in numele lor instigandu-se la nesupunere, la miscari de strada, la greve nelegale si la solidarizare cu miscarile politice anti PSD- ALDE.
Imaginile judecatorilor si procurorilor alaturi (fie si numai fata in fata) de multimi de persoane cu revendicari politice, exprimate in scandari galagioase, sloganuri anti-guvern si pancarde explicite, sunt incalificabile, socante si imposibil de acceptat din perspectiva statutului justitiei in statul de drept.
Nu este o simpla abatere de la statutul profesiei si de la regulile neimplicarii politice a justitiei, ci este in mod direct un atentat la securitatea nationala, fiind puse in joc valorile fundamentale ale ordinii constitutionale.
In acest fel se pune punct si incredibilei dezinformari derulate prin media cu privire la amploarea si natura protestelor din instante, bineinteles avand ca finalitate aceleasi scopuri politice de punere in dificultate a Guvernului PSD-ALDE si de castigare a unor puncte electorale in perspectiva iminentelor alegeri europarlamentare.
Punctual, in cele doua scrisori deschise, semnate de presedintii si vicepresedintii tribunalelor si curtilor de apel, care exercita potrivit legii atributiilor de coordonare si control a tuturor instantelor din circumscriptia lor, se arata urmatoarele:
- cativa judecatori si-au arogat dreptul de a vorbi in numele tuturor judecatorilor si instantelor, indemnand impotriva statutului si deontologiei profesiei la miscari de strada, la forme radicale de protest si la asocieri cu miscari si interese pur politice.
- acestia, in interese personale care nu au de-a face cu valorile justitiei, dezinformeaza opinia publica cu privire la amploarea asa ziselor proteste, acreditand in mod mincinos ideea ca majoritatea judecatorilor/instantelor iar parte la aceste forme de manifestare, in realitate doar 6% dintre instante initiind forme de protest.
- judecatorul Cristi Vasilica Danilet de la Tribunalul Cluj, autodeclarat lider al protestelor, nu reprezinta sistemul judiciar din Romania si nici corpul profesional al judecatorilor si, mai mult, prin toate luarile sale de pozitie publica acesta incalca in mod flagrant prevederile legale referitoare la interdictia exprimarii opiniilor politice de catre judecatori.
- se solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa ia masuri concrete pentru stoparea actiunilor care duc in deradere statutul profesiei de judecator, precum si a manifestarilor politice ale unor judecatori.
- se solicita Consiliului Superior al Magistraturii sa se sesizeze de indata cu privire la conduita d-lui judecator Cristi Vasilica Danilet, in special in ce priveste manifestarile cu caracter politic, instigarile si pretentia de a se exprima in numele corpului profesional.
- se solicita adresarea unor unor scrisori catre organismele Uniunii Europene in sensul disocierii de demersuri nereprezentative pentru corpul magistratilor, in special in ce priveste anuntul d-lui judecator Cristi Vasilica Danilet ca va participa impreuna cu un numar de 30 de judecatori la intalniri cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.
Vom vedea daca cineva mai poate opri frenezia distructiva a d-lui judecator Cristi Vasilica Danilet si a celor cativa din jurul lui”.
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Comentarii
# Dan Alexandru Crişan 14 March 2019 12:23 0
# Marinescu Mihaela 11 March 2019 13:06 +3