TITLU EXECUTORIU EUROPEAN – Decizia ICCJ: ”Nu este o sentinta arbitrala, in sensul Conventiei de la New York din 1958”

Data: 11 January 2019, 09:18 | autor: L.J. | 0 comentarii | 215 afisari

Prin Decizia 1123/2018, ICCJ a admis recursul, a casat incheierea atacata si a trimis cauza aceleiasi instante, pentru solutionarea cererii privind eliberarea unui certificat de titlu executoriu european.


Prin cererea inregistrata pe rolul Curtii de Apel Bucuresti - Sectia a V-a Civila la data de 12.01.2018, in dosarul nr.x/x/2014, petenta A. a solicitat eliberarea unui certificat de titlu executoriu european al sentintei civile nr. 32/01.02.2016, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a V-a Civila, astfel cum a fost modificata prin incheierea de sedinta din data de 04.04.2016, ambele pronuntate in dosarul nr. x/x/2014.

Petenta a sustinut ca certificatul solicitat ii este necesar pentru punerea in executare in Italia, conform Regulamentului (UE) nr. 1215/2012 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene privind competenta judiciara, recunoasterea si executarea hotararilor in materie civila si comerciala, a titlului executoriu sus mentionat.

In drept, s-au invocat dispozitiile art.128 din Regulamentul de ordine interioara al instantelor judecatoresti, art.148-151 C. proc. civ., art. 37 si art. 53 din Regulamentul (UE) nr.1215/2012 al Parlamentului European si al Consiliului Uniunii Europene.

Prin incheierea nr. 1 din Camera de Consiliu de la 29 Ianuarie 2018, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a V - a Civila, cererea petentei a fost a respinsa, ca neintemeiata.

Impotriva incheierii nr. 1 din 29 ianuarie 2018, pronuntata de Curtea de Apel Bucuresti – Sectia a V-a Civila, a declarat recurs, in temeiul dispozitiilor art. 488 alin. (1) pct. 6 si pct. 8 din C. proc. civ., petenta A. Referitor la motivul de recurs intemeiat pe art. 488 alin. 1 pct. 6 din C. proc. civ., recurenta afirma caracterul contradictoriu al considerentelor retinute de catre Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a V - a Civila, acestea fiind si straine de natura cauzei, intrucat in cauza nu este vorba de executarea unei sentinte arbitrale.

Minuta ICCJ:

„Retinand incidenta motivelor de nelegalitate prevazute de art.304 pct.7 si 9 din C. proc. civ. si in temeiul art.312 alin. 2 si 3 din C. proc. civ., inalta Curte a admis recursul, a casat incheierea atacata si a trimis cauza aceleiasi instante, pentru solutionarea cererii privind eliberarea unui certificat de titlu executoriu european”.

Extras din decizia ICCJ:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.