SUSPENDAREA PEDEPSEI AMENZII - "Se executa"
Data: 25 March 2020, 10:51 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2240 afisari
Prin Decizia 4/2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat in discutie recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov in care s-a aratat ca in practica judiciara nationala nu exista un punct de vedere unitar cu privire la executarea sau suspendarea pedepsei amenzii aplicata alaturi de pedeapsa inchisorii ce a fost suspendata sub supraveghere.
Judecatori:
Ilie Iulian Dragomir - vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, presedintele completului
Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile
Marian Buda - presedintele Sectiei a II-a civile
Denisa Angelica Stanisor - presedintele Sectiei de contencios administrativ si fiscal
Daniel Gradinaru - presedintele Sectiei penale
Lavinia Valeria Lefterache - judecator la Sectia penala
Ionut Mihai Matei - judecator la Sectia penala
Alexandra Iuliana Rus - judecator la Sectia penala
Ioana Alina Ilie - judecator la Sectia penala
Francisca Maria Vasile - judecator la Sectia penala
Valentin Horia Selaru - judecator la Sectia penala
Dan Andrei Enescu - judecator la Sectia penala
Simona Elena Cirnaru - judecator la Sectia penala
Rodica Cosma - judecator la Sectia penala
Simona Daniela Encean - judecator la Sectia penala
Maricela Cobzariu - judecator la Sectia penala
Oana Burnel - judecator la Sectia penala
Mirela Sorina Popescu - judecator la Sectia penala
Stefan Pistol - judecator la Sectia penala
Lavinia Curelea - judecator la Sectia I civila
Bianca Elena Tandarescu - judecator la Sectia I civila
Minodora Condoiu - judecator la Sectia a II-a civila
Marioara Isaila - judecator la Sectia a II-a civila
Liliana Visan - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Claudia Marcela Canacheu - judecator la Sectia de contencios administrativ si fiscal
Minuta Inaltei Curti:
„Admite recursul in interesul legii formulat de Colegiul de conducere al Curtii de Apel Brasov si stabileste ca:
In interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 91 alin. (1) lit. a) si alin. (3) din Codul penal, cand pedeapsa amenzii se adauga pedepsei inchisorii, amenda penala se executa, chiar daca executarea pedepsei inchisorii a fost suspendata sub supraveghere.
Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 474 alin. (4) din Codul de procedura penala”.
Extras din decizia Inaltei Curti:
„Problema de drept solutionata diferit de instantele judecatoresti, ce face obiectul dezbaterii, a fost identificata ca vizand 'executarea sau suspendarea pedepsei amenzii aplicata alaturi de pedeapsa inchisorii ce a fost suspendata sub supraveghere'.
Intrebarea adresata instantei supreme nu distinge intre pedeapsa unica a amenzii, pedeapsa amenzii ce insoteste pedeapsa inchisorii, pedeapsa rezultanta a amenzii ori rezultanta ce incorporeaza/adauga amenda, iar textele de lege evocate in sectiunea distincta a actului de sesizare, ca facand obiectul interpretarii si aplicarii unitare, sunt: art. 62 alin. (1)-(3) din Codul penal referitor la amenda care insoteste pedeapsa inchisorii si art. 91 alin. (1)-(4) din acelasi act normativ, referitor la conditiile suspendarii executarii pedepsei sub supraveghere. Totodata, in motivarea sesizarii se face referire si la art. 61 din Codul penal, referitor la stabilirea amenzii.
Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul competent sa judece recursul in interesul legii constata ca intrebarea formulata in cadrul sesizarii poate fi evaluata ca vizand pedeapsa in general, indiferent ca aceasta este unica sau rezultanta, o abordare exhaustiva profitand demersului.
Astfel, se constata ca: pedeapsa amenzii poate fi aplicata ca pedeapsa principala unica (exclusiva), situatie in care este exclusa de plano suspendarea executarii potrivit art. 91 alin. (3) lit. a) din Codul penal; poate insoti pedeapsa inchisorii, in cazul infractiunilor ce au urmarit un folos patrimonial, potrivit art. 62 alin. (1) din Codul penal, si, poate fi adaugata pedepsei inchisorii, in cazul concursului ori al contopirii pedepselor principale, amenda si inchisoarea, conform art. 39 din Codul penal.
Totodata, pedeapsa rezultanta poate fi amenda, situatie in care este exclusa de plano suspendarea executarii, potrivit art. 91 alin. (1) lit. a) si alin. (3) lit. a) din Codul penal.
Asadar, dezlegarea problemei de drept care a creat divergenta de practica judiciara, sesizata prin recursul in interesul legii, presupune mai multe paliere de analiza juridica. Pedeapsa unica a amenzii si pedeapsa amenzii ce insoteste pedeapsa inchisorii
Codul penal in vigoare prevede o situatie nereglementata de Codul penal de la 1969/6 in materia infractiunilor ce au urmarit obtinerea unui folos patrimonial, constand intr-un tratament sanctionator ce cumuleaza, pentru o unica infractiune, doua pedepse principale distincte, inchisoarea si amenda. Aceasta maniera de reglementare nu genereaza vicii constand in dublarea sanctiunii, sanctiunea ramane unica, insa devine mai eficienta/7, pedepsele principale (alaturi eventual de cele complementare si accesorii), completandu-se si imbinandu-se intr-un ansamblu coerent. Astfel, daca inchisoarea este pedeapsa ce vizeaza reformarea atitudinii fata de normele penale, amenda completeaza tratamentul sanctionator, avand abilitatea de a reforma atitudinea fata de prejudiciul produs si nevoia acoperirii sale.
6/Pentru aspecte de drept comparat, L. V. Lefterache, in Drept penal, Parte generala. Curs pentru studentii anului II, editia a II-a, Editura Hamangiu, 2018, p. 243.
7/ Pct. 2.17 in Expunerea de motive a Noului Cod penal.
Art. 62 din Codul penal urmareste stimularea acoperirii prejudiciului in mod benevol, in cursul procedurii si constituie, in esenta, o cauza de agravare a tratamentului sanctionator, ce urmeaza a fi valorificata in contextul individualizarii judiciare. Aceasta maniera de reglementare si scopul diferit si cumulat al pedepselor principale distincte, inchisoarea si amenda, justifica solutia prevazuta in art. 91 alin. (2) din Codul penal, respectiv suspendarea pedepsei inchisorii, in conditiile executarii pedepsei amenzii.
Pedeapsa rezultanta
In cadrul Expunerii de motive a proiectului Noului Cod penal s-a aratat ca executarea pedepsei amenzii, aplicata fie ca pedeapsa principala unica, fie ca pedeapsa principala pe langa pedeapsa inchisorii atunci cand prin infractiunea comisa s-a urmarit obtinerea unui folos patrimonial, iar instanta opteaza pentru o pedeapsa cumulativa, nu este susceptibila de suspendare/8. Excluderea suspendarii executarii pedepsei amenzii are o reflectare clara in norma penala in ceea ce priveste pedeapsa principala unica, pedeapsa rezultanta si in cazul pedepsei amenzii ce insoteste pedeapsa inchisorii si o solutie rezultata din interpretarea art. 91 din Codul penal, in ipoteza pedepsei rezultante in care amenda se adauga pedepsei inchisorii.
8/Pct. 2.30 in Expunerea de motive a Noului Cod penal.
Pedeapsa rezultanta cumuleaza juridic pedepsele individuale, astfel incat, daca amenda se va executa in cazul pedepsei unice, cu atat mai mult regimul executarii va ramane neschimbat in cazul rezultantei ce presupune o pluralitate infractionala, deci o stare de agravare ce exclude situatia de favoare, suspendarea executarii pedepsei.
Aceeasi va fi situatia in cazul pedepsei rezultante ce inglobeaza/adauga amenda si inchisoarea, conform art. 39 din Codul penal. In cazul concursului ori al contopirii pedepselor principale, amenda si inchisoarea, amenda se va adauga pedepsei inchisorii, iar in cadrul pedepsei rezultante, amenda penala nu va putea fi suspendata.
Ratiunea ce a condus legiuitorul la aceasta solutie in cazul pedepsei unice a amenzii, a pedepsei amenzii ce insoteste pedeapsa inchisorii atunci cand prin infractiunea comisa s-a urmarit obtinerea unui folos patrimonial ori a rezultantei amenzii este si mai conturata in cazul rezultantei ce incorporeaza/adauga pedeapsa principala a amenzii alaturi de pedeapsa inchisorii. Pierderea autonomiei in cadrul contopirii nu poate modifica modalitatea executarii in sensul excluderii interdictiei exprese a suspendarii, deoarece aceasta maniera de interpretare ar fi echivalenta adaugarii la lege, legiferarii propriu- zise.
Aceasta solutie a suspendarii pedepsei rezultante in integralitate, inclusiv a amenzii, aduce atingere autoritatii de lucru judecat (in cazul contopirii pedepselor definitive, daca initial amenda penala se executa, fie ca pedeapsa principala unica sau ca pedeapsa ce insotea pedeapsa inchisorii, in urma contopirii s-ar ajunge la suspendarea executarii acesteia).
Interpretarea gramaticala, sistematica si teleologica a dispozitiilor art. 91 alin. (1) lit. a) din Codul penal care vizeaza suspendarea pedepsei inchisorii (de cel mult 3 ani) in caz de concurs de infractiuni, deci a pedepsei inchisorii rezultante, si ale art. 62 alin. (2) si (3) din acelasi act normativ, ce exclude suspendarea pedepsei amenzii, fie ca pedeapsa principala unica, fie ca pedeapsa ce insoteste pedeapsa inchisorii, demonstreaza vointa legiuitorului in raport cu executarea pedepsei amenzii penale si excluderea institutiei suspendarii in toate ipotezele aplicarii sale, ca pedeapsa principala unica, ca pedeapsa ce insoteste pedeapsa inchisorii in cazul infractiunilor ce au urmarit un folos patrimonial si in cazul pierderii autonomiei in favoarea pedepsei rezultante”.
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii