ccf

Starea justitiei in Romania dupa aderarea la UE

Data: 09 May 2019, 14:14 | autor: av. dr. Ioan CHELARU, vicepresedinte UNBR | 0 comentarii | 1200 afisari

Garantiile procesuale-rolul si functiile avocatului-partener si participant direct la infaptuirea justitiei

Intotdeauna am avut convingerea ca starea justitiei la un moment dat reflecta nivelul evolutiei sau, dupa caz, al involutiei culturii unui popor. Daca aruncam o privire in Pandectele Romane din perioade de maxima inflorire culturala, cum a fost cea interbelica, vom fi entuziasmati imediat de rigoarea rationamentelor si eleganta stilului din hotararile judecatoresti sau pledoariile avocatilor.

Acum justitia parca se zbuciuma gata sa sucombe, parca nu-si mai gaseste locul in statul democratic, sau post-democratic, in (dez)echilibrul de forte. Si, mai mult, isi pierde reperele valorice, dar nici nu le mai cauta in traditie si cultura, ci doar in modele globale.

Departe de mine ideea de a incerca sa dau vina pe integrarea in Uniunea Europeana, in contextul in care tema generala a acestei conferinte este „Starea justitiei in Romania dupa aderarea la UE”. De la bun inceput trebuie sa va spun ca sunt un unionist convins si cred cu tarie ca toate problemele majore cu care se confrunta, fara exceptie statele, sunt probleme globale, care nu mai pot fi rezolvate in mod separat.


Ar fi de ajuns sa ne gandim la terorism, la spalarea banilor si crima organizata, incalzirea globala, pentru a ne convinge ca este nevoie de aceasta Uniune de forte pentru a le combate si pentru a identifica solutii viabile.

Obiectivul Uniunii Europene este cooperarea pentru promovarea pacii, a valorilor europene si si a bunastarii cetatenilor sai, sa ofere libertate, securitate si justitie fara frontiere interne si sa asigure o dezvoltare durabila bazata pe o crestere economica echilibrata. Lumea este din ce in ce mai interconectata astfel ca, izolarea nu poate aduce nimic bun. Insa, e destul de greu uneori sa pastrezi identitatea nationala, in special in domeniul legilor si al justitiei. Se produc transformari destul de mari si dureaza ceva timp pentru a fi cunoscute si apoi pentru a fi asimilate.

Dezradacinarea justitiei in fata globalizarii

Tendintele de concentrare a justitiei la nivel european, concomitent cu principiul mai vechi al prioritatii dreptului european fata de cel national ar putea avea ca efect o slabire a autoritatii justitiei nationale. Justitia europeana este invocata tot mai des in procese, in locul jurisprudentei nationale, care de altfel este considerata deja depasita intr-o masura foarte mare prin inlocuirea in urma cu cativa ani a Codurilor fundamentale.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.