Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii: ”30 iunie este ultima zi in care pot fi chemate in instanta primariile care nu au solutionat cererile de retrocedare”

Data: 08 May 2017, 13:37 | autor: L.J. | 1 comentarii | 1661 afisari

 

Societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii a transmis luni, 8 mai, un comunicat in care anunta ca data de 30 iunie este ultima zi in care pot fi depuse actiuni in instanta impotriva primariilor care nu au solutionat inca cererile de retrocedare a proprietatilor. Termenul este valabil pentru autoritatile locale care au de solutionat peste 5000 de cereri, inclusiv pentru Primaria Municipiului Bucuresti, mai atrag atentia reprezentantii casei de avocatura. In conditiile in care instantele judecatoresti din Capitala sunt extrem de aglomerate si incep judecarea dosarelor in ordinea in care au fost inregistrate, este important ca cererea sa fie depusa cat mai repede, mai arata avocatul coordonator Radu Catalin Pavel (foto), Managing Partner al societatii de avocatura.


Iata comunicatul transmis de societatea de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii:

”Data de 30 iunie este ultima zi in care pot fi depuse actiuni in instanta impotriva primariilor care nu au solutionat inca cererile de retrocedare a proprietatilor, termenul fiind valabil pentru acele autoritati ce au de solutionat peste 5.000 de cereri, atrag atentia avocatii de la Pavel, Margarit si Asociatii.

Cum Primaria Municipiului Bucuresti se incadreaza in aceasta categorie, 30 iunie 2017 devine ultima zi in care institutia poate fi chemata in instanta pentru nesolutionarea cererilor. 'Dupa atatia ani in care s-a asteptat solutionarea dosarelor in plan adminstrativ, in sfarsit fostii proprietari au posibilitatea sa se adreseze instantelor, unde oricum procedura este mai rapida decat cea administrativa. Nu trebuie sa uitam ca instantele judecatoresti din Capitala sunt extrem de aglomerate si incep judecarea dosarelor in ordinea in care au fost inregistrate. Astfel, cu cat mai repede se depune actiunea in instanta, cu atat mai rapida este solutionarea. Pana acum, am asistat numerosi clientii la punerea in posesie in cazul a numeroase imobile din Bucuresti. intr-un astfel de dosar, experienta avocatului isi spune cuvantul si poate fi hotaratoare in urgentarea unei solutii', a spus avocatul coordonator Radu Catalin Pavel, Managing Partner al societatii de avocatura Pavel, Margarit si Asociatii.

Termenul pana la care aceste cereri trebuia solutionate este 1 ianuarie 2017. Astfel, potrivit alin. 1 din art.33 al Legii 165/2013, „entitaţile investite de lege (care mai au de soluţionat peste 5.000 de cereri) au obligaţia de a soluţion acererile formulate potrivit Legii nr. 10/2001 republicata, cu modificarile şi completarile ulterioare, inregistrate şi nesoluţionate pana la data intrarii in vigoare a prezentei, in termen de 36 de luni”. Termenul de 36 de luni curge incepand cu data de 1 ianuarie 2014, data limita implinindu-se, astfel, la inceputul acestui an.

Aceeasi lege prevede ca in cele 6 luni ce urmeaza implinirii termenului, asadar pana pe data de 1 iulie 2017, primariile pot fi chemate in instanta pentru neindeplinirea obligatiei.

Concret, iata ce spune Legea 165/2013, la art. 35, alin. 2: „in cazul in care entitatea investita de lege nu emite decizia in termenele prevazute, persoana care se consider indreptaţita se poate adresa instanţei judecatoreşti prevazute la alin. (1) in termen de 6 luni de la expirarea termenelor prevazute de lege pentru soluţionarea cererilor”.

Zeci de mii de dosare nesolutionate

Potrivit statisticilor publicate pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti, dintr-un total de 42.561 de dosare administrative constituite in temeiul legii 10/2001, Primaria Municipiului Bucuresti avea 24.142 de dosare nesolutionate.

Totodata, numarul total al dosarelor depuse la Primaria Municipiului Bucuresti in baza prevederilor art. 43 din legea 165/2013, la data ultimei actualizari, era de 14.652. in acest caz, e vorba de dosare constituite initial in temeiul prevederilor altor doua legi, (18/1991si 1/2000), ramase nesolutionate pana la data intrarii invigoare a Legii 165/2013, si care au fost ulterior transmise comisiilor constituite pe langa autoritatile publice locale pentru aplicarea Legii 10/2001, in vederea solutionarii.

Despre Pavel, Margarit si Asociatii

Pavel, Margarit si Asociatii s-a clasat in acest an pe locul 2 in Romania in clasamentul firmelor de avocatura de business cu cea mai relevanta expertiza, realizat de publicatia Legal 500, cel mai prestigios ghid de firme de avocatura din lume, cu sediul in Londra. Societatea de avocatura este recunoscuta totodata la nivel international si de ghidul IFLR 1000 Financial and Corporate 2017. De asemenea, Pavel, Margarit si Asociatii este singura firma de avocatura din Romania recomandata de directorul international Global Law Experts din Londra in aria de practica Dispute Resolution”.


Comentarii

# Dinescu date 25 June 2017 15:21 0

sunt redactor Cotidianul si vreau sa dezbatem mai pe larg subiectul. Ce se va intampla cu proprietatile dacă nu vor fi date în judecata primariile. Ce se intampla cu dosarele inca nefinalizate si altele. nr meu este 0722645703

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.