SIPOS vs. ROMANIA – Esecul autoritatilor statului de a-si indeplini obligatiile pozitive pentru a garanta dreptul la reputatie si la respectarea vietii private al reclamantei
Data: 19 August 2015, 09:08 | autor: L.J. | 0 comentarii | 2388 afisari
In cauza Mariana Sipos contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca a existat o incalcare a Art. 8 din Conventie, privind dreptul la respectarea vietii private si de familie.
Curtea a constatat ca instantele nationale nu au reusit sa mentina echilibrul intre apararea dreptului la reputatie si libertatea de exprimare protejata de Art. 10 din Conventie, in contextul unui litigiu intre reclamanta, jurnalista angajata la TVR, si conducerea Societatii Romane de Televiziune (SRTV).
Cu opinie disidenta a judecatorului Egbert Myjer (Olanda) – in sensul aprecierii inexistentei unei incalcari a Art. 8 din Conventie
Extras din hotarare:
"29. Curtea aminteste, cu titlu introductiv, ca, desi Art. 8 are ca obiect esential protejarea individului impotriva ingerintelor arbitrare ale autoritatilor publice, acesta nu se limiteaza doar la a obliga statul sa se abtina de la asemenea imixtiuni: la acest angajament negativ se pot adauga obligatii pozitive, inerente respectarii efective a vietii private sau de familie. Acestea pot necesita adoptarea masurilor pentru respectarea vietii private, inclusiv cu privire la raporturile dintre indivizi. Limita dintre obligatiile pozitive si negative ale statului in raport cu Art. 8 nu se preteaza unei definitii precise, dar principiile aplicabile sunt comparabile. In special, in cele doua cazuri, trebuie luat in considerare justul echilibru ce trebuie mentinut intre interesul general si interesele individuale, statul beneficiind in orice situatie de o marja de apreciere (Pfeifer vs. Austria, par. 37).
30. In prezenta cauza, Curtii ii revine sarcina de a stabili daca statul, in contextul obligatiilor pozitive care decurg din Art. 8 din Conventie, a mentinut un just echilibru intre protectia dreptului reclamantei la reputatia sa, aspect ce tine de dreptul la protectia vietii private, si libertatea de exprimare protejata de Art. 10 (Petrina vs. Romania, citata anterior, par. 36; Von Hannover vs. Germania, par. 70). Astfel, Curtea considera ca obligatia pozitiva care decurge din Art. 8 din Conventie trebuie sa se aplice in cazul in care afirmatiile susceptibile sa afecteze reputatia unei persoane depasesc limitele criticilor acceptabile din perspectiva Art. 10 din Conventie (Petrina, citata anterior, par. 39).
31. In speta, Curtea observa in primul rand ca nu se contesta faptul ca cei din conducerea SRTV adresasera comunicatul de presa jurnalelor pentru a raspunde la afirmatiile prin care reclamanta denunta reinstituirea cenzurii. Desi tine seama de loialitatea pe care reclamanta trebuia sa o aiba fata de angajator, Curtea considera ca afirmatiile imputate acesteia pot fi considerate ca intrand de asemenea sub incidenta protectiei Art. 10 din Conventie si ca, in consecinta, trebuie introduse in aceasta calitate in balanta intereselor aflate in joc.
32. Curtea retine, in continuare, ca reactia conducerii SRTV nu a fost spontana: nu erau discutii tinute in direct si greu de retractat (a se vedea, a contrario, Fuentes Bobo vs. Spania, par. 46), ci un comunicat de presa intocmit de un departament specializat din televiziunea publica romana.
33. Curtea observa in acest sens ca afirmatiile in litigiu contineau afirmatii care puneau in discutie in mod direct discernamantul reclamantei pe care o considerau victima unor manipulari politice. Se facea totodata referire la problemele de familie ale reclamantei, precum si la relatiile conflictuale pe care le-ar fi creat la locul sau de munca. De altfel, Curtea observa ca Tribunalul Bucuresti a admis ca acel comunicat de presa din 20 ianuarie 2003 continea expresii defaimatoare la adresa reclamantei (supra, par. 17).
34. In aceste imprejurari, Curtea considera ca trebuie sa se orienteze spre o examinare minutioasa a continutului comunicatului de presa si in special a afirmatiilor referitoare la viata privata si la reputatia reclamantei.
35. In acest sens, Curtea observa ca acel comunicat de presa a repus in context declaratiile partii interesate, scotand la iveala litigiul de munca subsecvent, elaborand astfel o prezentare a faptelor relevante pentru a se putea contura o aparare impotriva afirmatiilor reclamantei. Totusi, Curtea ia act de faptul ca respectivul comunicat nu se limita la prezentarea mentionata sau la explicatii pur factuale, ci continea si afirmatii referitoare tocmai la manipularile politice carora le-ar fi cazut victima reclamanta, precum si la starea sa emotionala, marcata printre altele de probleme de familie care i-au cauzat dificultati in raporturile sale de munca.
36. Curtea considera ca, in aceasta privinta, aprecierile care o prezentau pe reclamanta ca victima a unor manipulari politice sunt lipsite de orice temei factual dovedit, in masura in care nu exista niciun indiciu ca persoana in cauza ar fi actionat sub influenta vreunui interes partizan. Fiind vorba despre consideratii privind starea emotionala a reclamantei, Curtea observa ca acestea se bazau pe aspecte din viata privata a reclamantei, a caror divulgare nu pare necesara, avand in vedere consideratiile de mai sus (supra, par. 33 si 34).
37. In plus, Curtea considera ca aprecierea privind discernamantul reclamantei nu poate fi considerata ca aducand un element indispensabil pozitiei SRTV, asa cum a fost exprimata prin comunicatul de presa, in masura in care aceasta se baza pe elemente ale vietii private ale reclamantei cunoscute de conducerea SRTV (supra, par. 15).
38. Curtea considera ca, in acest tip de cauze, avand in vedere 'efectul disuasiv' pe care l-ar putea avea o sanctiune penala, chiar si usoara, o procedura civila ar fi fost mai potrivita (Cumpana si Mazare vs. Romania, Marea Camera, par. 114 si 115). Totusi, in circumstantele prezentei cauze, Curtea considera ca afirmatiile contestate de reclamanta au depasit limita acceptabila si ca instantele nationale nu au reusit sa mentina un just echilibru intre apararea dreptului acesteia la reputatie si libertatea de exprimare protejata prin Art. 10 din Conventie.
39. Aceste elemente sunt suficiente Curtii pentru a concluziona ca statul nu si-a indeplinit obligatiile pozitive pentru a garanta dreptul reclamantei la reputatia sa si la respectarea vietii sale private si, in consecinta, ca a fost incalcat art. 8 din Conventie".
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii