ccf

Sesizari si exceptii de neconstitutionalitate respinse de CCR

Data: 15 July 2015, 16:28 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1937 afisari

Curtea Constitutionala a respins, in sedinta de miercuri 15 iulie 2015, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Senatului nr.48 din 22 iunie 2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania, precum si sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.157 alin.(7) din Regulamentul Camerei Deputatilor si a Hotararii Camerei Deputatilor nr.53 din 9 iunie 2015 privind cererea de urmarire penala a prim-ministrului Victor Ponta in dosarul nr.122/P/2012.


In aceeasi sedinta, CCR a respins exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Comunicatul CCR:

I. In ziua de 15 iulie 2015, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit. l) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a solutiona sesizarea formulata de un numar de 44 senatori referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor Hotararii Senatului nr.48 din 22 iunie 2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept in Romania.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi, a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca Hotararea Senatului nr.48 din 22 iunie 2015 privind constituirea Comisiei speciale a Senatului pentru evaluarea starii democratiei si a statului de drept este constitutionala in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Senatului.

II. In cadrul aceleiasi sedinte, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.c) din Constitutia Romaniei si al art.27 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, a luat in dezbatere sesizarea formulata de un numar de 105 deputati apartinand Grupului Parlamentar al Partidului National Liberal, referitoare la neconstitutionalitatea dispozitiilor art.157 alin.(7) din Regulamentul Camerei Deputatilor si a Hotararii Camerei Deputatilor nr.53 din 9 iunie 2015 privind cererea de urmarire penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului Romaniei si actual membru al Camerei Deputatilor, in Dosarul nr.122/P/2012.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi,

1. A respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.157 alin.(7) din Regulamentul Camerei Deputatilor si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

2. A respins, ca inadmisibila, sesizarea de neconstitutionalitate a dispozitiilor Hotararii Camerei Deputatilor nr.53 din 9 iunie 2015 privind cererea de urmarire penala a domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Romaniei si actual membru al Camerei Deputatilor, in dosarul nr.122/P/2012.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica Camerei Deputatilor.

III. In aceeasi zi, Plenul Curtii Constitutionale, investit in temeiul art.146 lit.d) din Constitutia Romaniei si al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, s-a intrunit pentru a se pronunta asupra exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.8/2015 pentru modificarea si completarea unor acte normative, exceptie formulata de Avocatul Poporului.

In urma deliberarilor, Curtea Constitutionala, cu unanimitate de voturi,

1. A respins, ca devenita inadmisibila, exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor pct.8 (viii) al art.I pct.13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2015, cat priveste teza 'nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul -verbal de constatare a contraventiei'.

2. A respins, ca neintemeiata, exceptia de neconstitutionalitate cat priveste celelalte dispozitii ale pct.8 (viii) al art.I pct.13 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr.8/2015 si a constatat ca acestea sunt constitutionale in raport de criticile formulate.

Decizia este definitiva si general obligatorie si se comunica celor doua Camere ale Parlamentului, Guvernului si Avocatului Poporului.

Argumentatiile retinute in motivarile solutiilor pronuntate de Plenul Curtii Constitutionale vor fi prezentate in cuprinsul deciziilor, care se vor publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.