Seful DNA, raport pe perioada starii de urgenta

Data: 22 mai 2020, 13:50 | autor: L.J. | 0 comentarii | 359 afisari

Seful DNA Crin Nicu – Bologa (foto) a prezentat activitatea institutiei in perioada celor doua luni in care in Romania a fost instituita starea de urgenta.


Potrivit lui Bologa, in aceasta perioada procurorii DNA au fost obligati sa-si reduca activitatea si sa limiteze numarul de cauze in care desfasurau anchete.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a atras atentia ca 'tratamentul penal' al fraudelor in achizitiile publice pe timpul starii de urgenta are anumite limite inerente.

Iata comunicatul DNA:


“In contextul organizarii la sediul Directiei Nationale Anticoruptie a unei conferinte de presa online, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a facut urmatoarele declaratii:

'In perioada celor doua luni ale starii de urgenta, am fost obligati sa ne reducem activitatea, sa limitam numarul de cauze in care desfasuram anchete, pentru a respecta dispozitiile celor doua decrete de instituire a starii de urgenta pe teritoriul Romaniei si pentru a proteja sanatatea angajatilor si a persoanelor cu care interactionam.

Coruptia si frauda in achizitiile publice efectuate in conditii de pandemie nu sunt o preocupare doar in Romania, ci se afla in toata lumea 'sub reflector', pentru ca s-a constatat ca exista oameni si companii care au inteles sa profite in mod nelegal de pe urma acestei tragedii, iar riscul coruptiei poate reprezenta o piedica majora in fata eforturilor de rezolvare a acestei crize sanitare globale.

Cu toate aceste limitari procurorii au fost in permanenta prompti in a deschide si desfasura anchete in cauzele urgente si in cele prevazute de decretele privind instituirea starii de urgenta:

a. cauzele urgente (in care au fost dispuse masuri preventive; in care au fost organizate actiuni de flagrant; in care exista pericolul disparitiei probelor) si

b. cauzele penale de coruptie legate de pandemia generata de coronavirus'.

Din prima categorie fac parte infractiunile surprinse in flagrant din perioada starii de urgenta unde inculpatii au savarsit faptele solicitand sume de bani cuprinse intre cateva zeci de mii de euro si peste 1 milion de euro.

Din a doua categorie de dosare, in legatura cu pandemia provocata de coronavirus, la Directia Nationala Anticoruptie sunt inregistrate un numar de 33 de dosare penale din care, in 25 de cauze procurorii s-au sesizat din oficiu. In aceste cauze se efectueaza cercetari si in masura in care activitatea de urmarire penala si reglementarile privind comunicarea publica o permit o sa aducem la cunostinta publicului rezultatele.

Ca tipologii de anchete privind pandemia au reiesit:

a. incalcarea prevederilor legale pentru organizarea, atribuirea, derularea unor contracte de achizitii publice directe a unor echipamente de protectie (masti, viziere, combinezoane, izolete),

b. achizitionarea de masti medicinale, neconforme, considerate periculoase si interzise in UE si
c. stabilirea centrelor de carantina si repartizarea persoanelor in centrele de carantina

In cursul anului 2020 Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat peste 1.000 de dosare penale si au fost trimise in instanta, cu toate restrictiile amintite anterior, 33 de dosare, printre inculpati aflandu-se 3 deputati, un senator si un fost ministru.

De remarcat este cresterea numarului de sesizari, dupa ce, incepand cu anul 2015, numarul acestora s-a redus. Astfel, Directia Nationala Anticoruptie a inregistrat un nr de 723 de sesizari de la cetateni si din oficiu fata de 558 de sesizari in anul 2019. In anul 2020 avem un numar de 371 de sesizari din oficiu, fata de 187 in anul 2019.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a atras atentia ca 'tratamentul penal' al fraudelor in achizitiile publice pe timpul starii de urgenta are anumite limite inerente, generate de:

- derogarile de la procedura achizitiilor publice stabilita de Legea nr. 98/2016 prevazute de Decretul Presedintelui nr. 195/2020, respectiv faptul ca autoritatile contractante pot achizitiona direct materiale si echipamente necesare combaterii efectelor pandemiei, cu depasirea pragului stabilit de art. 7 alin. 5 din Legea 98/2016

- in masura in care identificam incalcari ale legislatiei secundare, intervine limita stabilita prin Decizia CCR 405/2016 care ne impiedica sa consideram fapta respectiva ca reprezentand abuz in serviciu.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a dat asigurari ca 'procurorii isi fac datoria si in perioada starii de urgenta si a starii de alerta, desigur cu limitarile impuse de aceste situatii, in vederea preintampinarii aparitiei unor cazuri de imbolnavire.

Savarsirea unor infractiuni de coruptie este un lucru grav, savarsirea unei infractiuni de coruptie in timpul unei pandemii si in legatura cu limitarea efectelor acesteia este si mai grav si periculos pentru sanatatea unei societati.”

 

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.