SECURITATEA LA INCENDIU. DOSARUL COLECTIV – Rechizitoriul DNA din 25.10.2016 intocmit in dosarul nr. 119/P/2015 pentru trimiterea in judecata a inculpatilor Antonina Radu si George Petrica Matei, ofiteri-inspectori in cadrul ISU Bucuresti-Ilfov, sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu si uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit

Data: 02 November 2016, 18:05 | autor: A.P. | 0 comentarii | 1196 afisari

Prin rechizitoriul intocmit la data de 25 octombrie 2016 in dosarul nr. 119/P/2015, Directia Nationale Anticoruptie – Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari a dispus trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatilor Antonina Radu si George Petrica Matei (ofiteri-inspectori de prevenire cu gradul de capitan in cadrul ISU „Dealul Spirii” Bucuresti-Ilfov), sub aspectul infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit. Cauza a fost trimisa spre competenta solutionare Tribunalului Militar Bucuresti.


Infractiunile retinute: abuzul in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit - art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) CP; uzurparea functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit - art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art. 300 CP.

>>Rechizitoriul din 25.10.2016 intocmit de DNA-Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari, in dosarul nr. 119/P/2015

Solutia: „In temeiul art. 327 lit. a) C.proc.pen., in temeiul art. 63 alin. (1) rap. la art. 46 alin. (1) C.proc.pen., vazand si prevederile art. 171 alin. (4) C.proc.pen., dispun:

I. Trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului capitan Radu Antonina, (...), ofiter activ in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) Cod penal; uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art. 300 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

II. Trimiterea in judecata, in stare de libertate, a inculpatului capitan (r) Matei George Petrica, (...), ofiter activ in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov, la data savarsirii faptelor, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) Cod penal; uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 raportat la art. 300 Cod penal, cu aplicarea art. 38 alin. (1) Cod penal.

(...)

V. Mentinerea dispozitiei de disjungere a cauzei cu privire la savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prev. de art. 13/2 din Legea 78/2000 rap. la art. 297 alin. (1) Cod penal (doua fapte) si continuarea cercetarilor intr-o cauza distincta ce a fost constituita la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul pentru efectuarea urmaririi penale in cauze privind infractiunile de coruptie savarsite de militari si inregistrata sub nr. (...)/2015. (cu referire la situatiile de fapt exp. la Cap. IX al rechizitoriului);

(...)

VI. Restituirea Planului de evacuare a persoanelor/ bunurilor in caz de incendiu din incinta Clubului Colectiv, identificat, fixat si ridicat la cercetarea la fata locului efectuata in incinta clubului dupa tragedia din 30.10.2015 catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica”.

Extras din rechizitoriu (scurta prezentare a faptelor):

In prezentul dosar, in care se va dispune trimiterea in judecata, s-au efectuat acte de urmarire penala sub aspectul savarsirii de catre inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. (r) Matei George-Petrica, in coautorat, a cate unei infractiuni de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si de uzurpare a functiei daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in calitatea pe care au detinut-o de ofiteri, inspectori de prevenire, in cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' al mun. Bucuresti, respectiv Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov.

Cei doi inculpati capitan Radu Antonina si cpt. (r) Matei George-Petrica, in perioada 22-26.09.2014, la momentul efectuarii controlului tematic la S.C. PIONIERUL S.A. din mun. Bucuresti, str. Tabacarilor, nr. 7, sect. 4, dupa identificarea ca functionand pe aceasta fosta platforma industriala, in afara cadrului legal, Clubul Colectiv, nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej. (nici cand a functionat ca persoana juridica S.C. MUSIC HALL S.R.L. Bucuresti, si nici dupa data de 06.10.2014 cand a functionat ca persoana juridica S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. Bucuresti).

Mai mult, cele doua cadre militare cu rang de ofiter nu au intreprins nicio masura pentru ca aceasta societate comerciala sa fie luata in evidenta de catre Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, respectiv Bucuresti-Ilfov, ca functionand fara aviz/ autorizatie pentru securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce le reglementeaza activitatea precum si de atributiile regasite in fisele posturilor, permitand functionarea agentului economic intr-un spatiu total impropriu desfasurarii unor activitati specifice unui club si de alimentatie publica, in conditii evidente de insecuritate la incendiu.

Faptele celor doi inculpati, ofiteri in cadrul Inspectiei de Prevenire a Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti, respectiv Bucuresti-Ilfov, au fost obiectivate, prin probele administrate stabilindu-se ca au facut mai multe deplasari in incinta Clubului Colectiv din mun. Bucuresti, str. Tabacarilor, nr. 7, sector 4 si au avut astfel reprezentarea clara a ilicitului savarsit, respectiv atat a incalcarii atributiilor functionale atat pe linia prevenirii si indeplinirii prerogativelor legale pentru securitate in cazul situatiilor de urgenta, asumandu-si eventualele consecinte cu privire la aparitia unor asemenea situatii care, din nefericire, s-au si produs pe data de 30.10.2015, cat si prin indeplinirea unor activitati contrare atributiilor de serviciu, intentia indirecta prin care au actionat fiind evidenta.

In ceea ce priveste indeplinirea activitatilor contrare atributiilor de serviciu, s- a determinat ca, in perioada septembrie 2014 - martie 2015 (stabilindu-se cu certitudine prezenta in Clubul Colectiv din Bucuresti la sfarsitul lunii septembrie, intr-una din zilele perioadei 22-26.09.2014, in luna octombrie 2014 si in luna martie 2015, pe data de 12.03.2015) cei doi inculpati, cu buna stiinta, aflandu-se in timpul serviciului, fie in exercitarea controlului tematic pe platforma S.C. PIONIERUL S.A, fie in timpul programului de lucru, au intocmit in numele S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. Bucuresti si pentru aceasta societate comerciala, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, activitati care nu intrau in atributiile lor de serviciu.

Urmare neindeplinirii atributiilor de serviciu, pe de o parte, dar si prin indeplinirea unor activitati contrare acestor atributii, pe de alta parte, cei doi inculpatii capitan Radu Antonina si capitan Matei George-Petrica au cauzat vatamarea drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice prin punerea permanent in pericol a vietii, sanatatii, integritatii corporale a persoanelor si angajatilor care s-au aflat in incinta Clubului Colectiv in perioada septembrie 2014 – 30.10.2015 dar si ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, prin producerea unei pagube in suma de 12.156,42 lei. (reprezentand costurile interventiei din data de 30.10.2015).

Atingerea adusa drepturilor si intereselor legitime ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov, institutie publica investita cu exercitiul autoritatii publice in domeniu situatiilor de urgenta si obligata sa asigure servicii de interes public, reprezinta o alta consecinta a functionarii Clubului Colectiv in conditii de insecuritate la incendiu, situatie generata si de actiunile ilicite ale celor doi inculpati, in calitate de prepusi, investiti cu exercitarea autoritatii publice in domeniul situatiilor de urgenta.

Modul cum au inteles sa-si indeplineasca atributiile de serviciu cei doi ofiteri de pompieri, inculpati in cauza cpt. Radu Antonina si cpt. (r) Matei George-Petrica, incadrati la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta 'Dealul Spirii' Bucuresti-Ilfov, a afectat semnificativ relatiile sociale referitoare la buna desfasurare a activitatii in cadrul Inspectoratului iar faptele care fac obiectul acestui dosar au aptitudinea de a afecta increderea publica in probitatea activitatii institutiei respective.

De asemenea, la data de 30.10.2015, ca urmare a incendiului izbucnit in Clubul Colectiv, cand in club se aflau aproximativ 350 de persoane (a se vedea in acest sens probele testimoniale administrate), consecintele s-au rasfrant direct asupra vietii, sanatatii si integritatii corporale a persoanelor si angajatilor aflati in incinta (pana la acest moment din cauza traumatismelor suferite prin combustie si/ sau intoxicare cu fum sau substante necunoscute si-au pierdut viata 64 de persoane) din cauza absentei dotarilor in domeniul situatiilor de urgenta, a masurilor si sarcinilor tehnice, operative apte sa previna sau sa reduca urmarile. (cuantumul pretentiilor civile formulate de cele 248 persoane vatamate sau succesori in drepturi ai celor 64 de decedati fiind pana la acest moment de 212.474.000 euro si 51.240.315,8 lei.)

Pe de alta parte, prin faptele lor, inculpatii au asigurat obtinerea unui folos necuvenit pentru altul, respectiv pentru S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. Bucuresti, in suma de 62.298 lei, reprezentand profitul pe care aceasta societate l-a realizat de la inceperea functionarii pana la data dezastrului 30.10.2015.

In cuprinsul raportului de cauzalitate dintre autorizarea, neconstatarea, acceptarea si permiterea functionarii clubului si curmarea vietii, afectarea sanatatii si integritatii corporale a persoanelor aflate in interiorul Clubului Colectiv la data tragediei, 30.10.2015, intra atat cauza necesara (obiect al dosarului nr. (...)/2015 al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie – Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica in care s-au efectuat si se efectueaza cercetari in legatura cu incendiul din Clubul Colectiv din data de 30.10.2015), dar si cauza mediata.

Astfel, neindeplinirea atributiilor de serviciu de catre cei doi inculpati a facut posibila functionarea Clubului Colectiv in absenta avizului/ autorizatiei pentru securitate la incendiu pentru obtinerea careia agentul economic ar fi trebuit sa indeplineasca din punct de vedere al destinatiei constructiei si al dotarilor spatiului pentru securitate la incendiu, conditiile prevazute de lege, precum si sa adopte masurile tehnice, operative, apte sa previna sau sa reduca urmarile unei situatii de urgenta”.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.