SANTAJ – Rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata deputatul Mihai Valentin Popa: “Savarsirea unor infractiuni de coruptie in cursul anului 2017 de catre inculpat pentru obtinerea de foloase necuvenite de catre sine, organizatia politica locala pe care o conduce si persoane apropiate”

Data: 03 December 2018, 11:10 | autor: L.J. | 0 comentarii | 323 afisari

Prin rechizitoriul din 20.12.2017 in dosarul 112/P/2017, DNA l-a trimis in judecata pe POPA MIHAI VALENTIN, (...), presedintele Organizatiei (...) Fagaras, secretar executiv al Organizatiei (...) Brasov si deputat in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunilor de :

-folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000;

-santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 din Cod penal;

-folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000, in final cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal.

Procurorii DNA au retinut in rechizitoriu faptul ca: “In cursul anului 2017, in contextul in care primarul unui municipiu din judetul Brasov a anuntat posibilitatea revocarii din functie a unei persoane din conducerea unui spital aflat in subordinea primariei (ca urmare a unor nereguli constatate de Curtea de Conturi si ca urmare a refuzului acelei persoane de a-si indeplini sarcinile dispuse de managerul spitalului), inculpatul Popa Mihai Valentin a luat hotararea de a-si folosi influenta si autoritatea data de functiile politice detinute, pentru mentinerea in functie a persoanei vizate de revocare ( persoana care era o protejata a sa).
Concret, inculpatul Popa Mihai Valentin i-a cerut imperativ primarului, in mai multe imprejurari, in mod direct, dar si prin intermediari, sa o mentina in functie pe protejata sa, pe motiv ca decizia de neprelungire a mandatului acesteia in functia de conducere pe care o detinea la spital i-ar afecta imaginea sa de lider influent care isi protejeaza oamenii apropiati si controleaza deciziile autoritatilor in raza sa.
Intrucat primarul nu s-a conformat ordinului primit, inculpatul Popa Mihai Valentin, utilizand telefonul unei alte persoane (coleg de partid), i-a transmis amenintari managerului spitalului si i-a cerut in mod imperativ sa revina asupra deciziei de a o inlocui pe a protejata sa din functia pe care o detine la spitalul respectiv. De asemenea, inculpatul l-a mai amenintat ca, in caz contrar, il va demite, iar toate proiectele acestuia vor fi blocate in consiliul local pe care, in calitate de lider al organizatiei locale de partid, il controleaza.
In luna septembrie 2017, la cererea primarului unei comune, coleg de partid cu inculpatul Popa Mihai Valentin, acesta din urma si-a folosit influenta si autoritatea asupra unei persoane din conducerea Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, astfel incat reprezentantii scolii din acea comuna sa fie scutiti de sanctiuni, desi nu luasera masurile impuse de inspectorii DSP.
Un control efectuat anterior la acea scoala constatase nereguli grave, respectiv lipsa autorizatiei de securitate la incendiu, spatiu necorespunzator pentru programul ”laptele si cornul”, spatiu necorespunzator de desfasurare a cursurilor pentru grupa mica de gradinita, iar pentru remedierea neregulilor constatate se stabilisera termene stricte de care depindea inclusiv obtinerea unei noi autorizatii sanitare”.

Solutia

Dispun:

“Trimiterea in judecata a inculpatului:

POPA MIHAI VALENTIN, (...) , presedintele Organizatiei (...) Fagaras, secretar executiv al Organizatiei (...) Brasov si deputat in Parlamentul Romaniei, pentru savarsirea infractiunilor de :

folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000;

santaj prev. de art. 13/1 din Legea 78/2000, raportat la art. 207 alin. 1 din Cod penal;

folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art. 13 din Legea 78/2000,

in final cu aplicarea art. 38 alin.1 Cod penal

(...)

In temeiul art. 329 Cod procedura penala prezentul rechizitoriu şi o copie a acestuia, impreuna cu dosarul cauzei, se trimite Inaltei Curti de Casatie si Justitie, instanta competenta sa judece cauza in fond, conform art. 40 alin.1 Cod procedura penala, raportat la calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei a inculpatului, urmand a fi citati:

Inculpatul

POPA MIHAI VALENTIN, (...),

Martorii (...)

Se stabilesc cheltuieli judiciare in suma de 10.000 lei, la care urmeaza a fi obligat inculpatul Popa Mihai Valentin, in temeiul art. 274 alin. 1 si 2 Cod procedura penala”.


Extras din rechizitoriu:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.