SANCTIUNE PENTRU NEEXECUTARE HOTARARE – Sentinta Tribunalului Bucuresti, Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal din 10.08.2017: “Obliga parata la plata catre reclamant a unei penalitati stabilita pe fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu”

Data: 07 June 2018, 13:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1225 afisari

Tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Contencios Administrativ si Fiscal, a admis in parte, la data de 10.08.2017, cererea reclamantului avand ca obiect sanctiune pentru neexecutare hotarare. In motivarea cererii, reclamantul a mentionat ca prin decizie civila paratele au fost obligate sa solutioneaza cererea de acordare a despagubirilor, termenul de executare a obligatiei fiind de 30 de zile conform art.24 al.1 din Legea nr.554/2004. Decizia a devenit definitiva, expirand apoi cele 30 de zile pana la data introducerii actiunii, insa paratele nu au executat de buna-voie obligatia stabilita, astfel ca se impune aplicarea masurilor stabilite prin art.24 al.3 din Legea nr.554/2004.
De asemenea, a solicitat si aplicarea penalitatii in conditiile art.906 Cpc intr-un cuantum orientat spre maximul legal pentru fiecare zi de intarziere pina la indeplinirea efectiva a obligatiei. Din cauza conduitei vadit abuzive si nelegale, reclamantul a fost pus in situatia de a suporta sarcina excesiva a trecerii unui timp de peste 2 ani ca dispozitia sa ajunga la parata pentru a putea continua procedurile de acordare de despagubiri.

Minuta Tribunalului Bucuresti din 10.08.2017:

Admite in parte cererea de chemare in judecata formulata de reclamantul ….. in contradictoriu cu paratele ….., astfel cum a fost precizata.
Obliga parata la plata catre reclamant a unei penalitati de …. lei stabilita pe fiecare zi de intarziere, pana la executarea obligatiei prevazute in titlul executoriu, decizia civila nr……. Respinge ca neintemeiata cererea de chemare in judecata formulata in contradictoriu cu parata. Cu recurs in termen de 15 zile de la comunicare
”.

Extras din sentinta:

La data de …. reclamantul a solicitat paratei … si … acesteia punerea in executare a deciziei, astfel cum rezulta din cererile inregistrate sub nr….. si nr….. (filele …).
In drept, instanta are in vedere dispozitiile art. 24 al. 1 -3 din Legea nr.554/2004, conform carora '(1) Daca in urma admiterii actiunii autoritatea publica este obligata sa incheie, sa inlocuiasca sau sa modifice actul administrativ, sa elibereze un alt inscris sau sa efectueze anumite operatiuni administrative, executarea hotararii definitive se face de bunavoie in termenul prevazut in cuprinsul acesteia, iar in lipsa unui astfel de termen, in termen de cel mult 30 de zile de la data ramanerii definitive a hotararii. (2) in cazul in care debitorul nu executa de bunavoie obligatia sa, aceasta se duce la indeplinire prin executare silita, parcurgandu-se procedura prevazuta de prezenta lege. (3) La cererea creditorului, in termenul de prescriptie a dreptului de a obtine executarea silita, care curge de la expirarea termenelor prevazute la alin. (1) şi care nu au fost respectate, instanta de executare, prin incheiere definitiva data cu citarea partilor, aplica conducatorului autoritatii publice sau, dupa caz, persoanei obligate o amenda de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de intarziere, care se face venit la bugetul de stat, iar reclamantului ii acorda penalitati, in conditiile art. 905 din Codul de procedura civila'.

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.