SANCRAIAN vs. ROMANIA – Mentinerea masurii privative de libertate dupa ce instanta a decis rejudecarea cauzei in care reclamanta a fost arestata. Incalcarea Art. 5.1, 5.4 si 5.5 din Conventie

Data: 29 July 2015, 10:38 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1576 afisari

In cauza Maria Sancraian contra Romaniei, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a stabilit ca au existat trei incalcari ale Conventiei: Art. 5.1 – privind mentinerea privarii de libertate dupa ce instanta a decis rejudecarea cauzei in care reclamanta a fost arestata, Art. 5.4 – privind durata excesiva a procedurii avand drept scop redeschiderea procesului penal referitor la punerea in libertate a reclamantei si Art. 5.5 – privind dreptul la reparatii pe care il are orice persoana care este victima unei arestari sau a unei detineri in conditii contrare dispozitiilor Conventiei.


Curtea a retinut ca reclamanta a fost condamnata in lipsa de Judecatoria Cluj-Napoca, in noiembrie 2006, la o pedeapsa de 3 ani si 6 luni inchisoare, hotarare ramasa definitiva prin neapelare. Reclamanta a fost adusa din Italia, in baza unui mandat european de arestare. Aceasta a solicitat rejudecarea cauzei, insa cererea a fost respinsa ca neintemeiata de Judecatoria Cluj-Napoca, dupa care a declarat apel impotriva acestei hotarari, iar Tribunalul Cluj, dupa mai bine de 1 an de zile si dupa 9 termene de judecata, a dispus admiterea apelului si retrimiterea dosarului cauzei la prima instanta, in vederea rejudecarii. In martie 2010, instanta de fond a dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, pentru refacerea intregii urmariri penale. In intervalul de timp dintre punerea in executare a mandatului european de arestare si punerea in libertate a reclamantei, aceasta s-a aflat incarcerata in mai multe locuri de detentie pe teritoriul Romaniei, cu privire la care a reclamat conditii degradante.

Pentru incalcarile constatate, CEDO a acordat reclamantei daune morale de 8.000 euro.

>>Hotararea CEDO in cauza Sancraian contra Romaniei (cererea nr. 71723/10; Sectia a III-a, 14 ianuarie 2014)

>>Hotararea CEDO in cauza Sancraian contra Romaniei (versiunea in limba romana, disponibila pe site-ul CSM)

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.