Sala Ronda si masa rotunda
Data: 25 April 2018, 13:52 | autor: Andrei CRISTEA | 0 comentarii | 1344 afisari
Devenit traditie, editorialul meu anual post-Congresul Avocatilor aduna ganduri, impresii, senzatii. Nu pune concluzii, cu atat mai putin nu acuza. Nici nu face recurs…poate doar la morala, daca nu vi se pare un termen prea vetust si desuet.
Atmosfera anului pre-electoral s-a simtit in tot Congresul din acest an, s-a vorbit la subiect, uneori chirurgical de aplicat, campii au scapat nebatuti, vorbe-n vant au fost mai putine.
De aceea intru si eu abrupt in subiect: revelatia sesiunii de deschidere a fost Doamna Andreea Ciuca, Presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania. Cu un discurs liber, fara nicio foaie in fata, Andreea Ciuca a electrizat pur si simplu sala, a tinut-o cu rasuflarea taiata, a purtat-o de la la Alfa la Omega prin toate problemle si of-urile avocaturii moderne, cu incursiuni in filosofia dreptului modern si a sfarsit prin a primi standing ovation si aplauze la scena deschisa, care nu au contenit 47 secunde…ei bine, da, le-am cronometrat pentru ca am simtit ca va fi record. Si a fost.
Un alt discurs inteligent, dar din pacate presarat cu accente populiste l-a avut Ministrul Justitiei in exercitiu, Tudorel Toader. Domnul Ministru a fost motivul pentru care s-a aglomerat instantaneu totul la Inter: parcarea de care de transmisie a 5 televiziuni, holul de la intrarea in sala Ronda de cel putin 20 microfoane, stative, cameramani si reporteri de teren. Care au disparut ca prin farmec dupa ce a plecat si ministrul. Cu toate acestea, presa mainstream a preluat in numar mare aspecte din speech-ul lui Tudorel Toader, de la Hotnews pana la Profit.ro si Ziarul Financiar. Ce ne-a anuntat ministrul de resort? Ca spera ca in mandatul Domniei sale sediul UNBR sa se mute in noul Cartier al Justitiei, care deocamdata e in stadiu de proiect – macar n-a fost abandonat si prafuit prin vreun fiset – si ca viitorul oras in oras se va invarti dupa soare, cam ca omologul sau de la Paris, ca tot e acolo “orasul luminilor”. Care in treacat fie vorba, “Cité Judiciare de Paris”, aflat in apropierea Porte de la Clichy, in arondismentul “unu sapte” aduna intr-un ansamblu futurist instante, sediul Ordinului Avocatilor din Franta, biblioteci, sali de lectura, spatii multifunctionale, birouri, hotel, restaurante. Si mult, foarte mult spatiu verde. Al doilea aspect savuros si savurat de cei prezenti a fost remarca ministrului ca dupa terminarea mandatului isi va lua roba din cui si se va intoarce in avocatura. Recunosc ca mi-a stat pe limba intrebarea “de maine?”, dar m-am abtinut. Intodeauna m-am intrebat de ce oamenii vadit inteligenti si cu stiinta nativa si cultivata a discursului aleg sa se adreseze chiar si target-urilor elevate cu abordari semi-populiste. Nu-l pot banui pe Tudorel de naivitate copilareasca, chiar daca prenumele ii este diminutivat. Sala l-a placut, prezenta sa a fost o recunoastere necesara, a atras si alti fost ministri ai justitiei, Catalin Predoiu, Robert Cazanciuc, intr-un cuvant a “dat bine”. Miscare de PR cu efect scontat.
Congresul in sine, dezbaterile, au fost vii si pe alocuri chiar aprinse, fara a atinge insa termperatura de fierbere. Probabil, anul viitor lucrurile vor sta altfel. Cred ca vom avea nevoie de aviz ISU suplimentar pentru pompieri, cel putin in momentele depunerii candidaturilor si numararii sufragiilor pentru conducerea si mai ales, Presedintia UNBR.
Vesnicul mar al discordiei, bugetul Casei de Asigurari, si-a onorat si anul accesta statutul de main event. Pana la urma s-a decis audit extern, nu s-a aprobat descarcarea bugetara, complexul “Corpore Sano” ramane in picioare – a existat inclusiv o propunere sa se vanda – si nu primeste deocamdata niciun fratior (alt ansamblu de tratament) sau o surioara (o policlinica), asa cum era vorba anii trecuti. Un personaj interesant, central as putea spune, numai daca avem in vedere ca a acaparat tot timpul din mijlocul congresului (de vineri dupa-amiaza, mutare in plic si continuare sambata pana aproape de check-out-ul camerelor de la Inter), este Sergiu Capisizu, seful Comisiei de Cenzori. Care a venit in fata confratilor cu un raport stufos, documentat chirugical, pana la a patra zecimala cum spun finantistii. Senzatia mea si a celor din jur a fost insa ca omul e bun, dar nu spune tot, ca a lasat multe dintre capitolele financiare, deducerile contabile si corectiile financiare in coada de peste si ca nu a tras concluziile, ci ca doar le-a fluturat. Totusi, raportul lui Capisizu, intarit de auditul realizat de Fidexpert – poate nu strica o prezentare a companiei condusa de Manuela Furdui, sa stie lumea ca e una dintre cele mai puterncie si respectabile firme romanesti de profil, care sufla in ceafa Big Four – raportul lui asadar, care denota tehnici de…incerc sa ocolesc cuvantul “manipulare” – “persuasiune”, gata, l-am gasit, contine multe lacune, de forma, nu de fond. Afirmatii de genul “randamentul titlurilor de stat poate fi negativ” sau “mai era si diferenta de curs valutar, dar am omis-o in calcul” ar face sa rada orice domnisoara de la ASE. Ba chiar si bila aceea care nu mai cade cred ca s-ar misca putin de chicotit.
Una peste alta, un preambul interesant, un an bun in avocatura, ecou al unei economii in cifre pozitive, relaxarea si linistea se simt si in Congres. Decani stapani pe ei si pe delegatiile pe care le conduc, o tema interesanta a lucrarilor, despre “secretul profesional” – tratata foarte modern in discursul Presedintelui Gheorghe Florea din debutul Congresului si mai apoi in cel al Vice-Presedintelui Ioan Chelaru – pusa corect si ferm in discutie de catre vorbitori. Partea cu perchezitia la sediile profesionale ale entitatilor avocatiale a fost mai degraba soptita decat transata.
Am observat si o noua specie de delegat: delegatul de Facebook. Scris “delegat” legat, nu “de legat de Facebook”…inteligenti, mizez pe asta. Preocuparea centrala a catorva avocati si avocate din jurul meu – la paritate, CNCD poate dormi linistit – in tot timpul lucrarilor au fotografiat, selfie-uit, postat, share-uit, comentat, reply la comentat si tot asa…unii altora, oameni aflati in aceeasi sala, la cateva scaune distanta. Angry. Nu sentimentul, emoticonul.
Concluzia mea este ca e un moment de separare de ape, de generatii in avocatura, dar ca cei noi nu au argumente forte, ci doar o justa cauza naturala. Luarile lor de pozitie sunt indraznete prin ton si abordare, dar raman inca deficitare la capitolul substanta si consistenta. Parca vor sa schimbe de dragul schimbarii. Dar in fond ”Rebel fara cauza” a fost un film care a facut istorie. Fara a se intelege ca am descoperit vreun James Dean, caci nici Sala Ronda nu e masa rotunda a lui Arthur. Cavaleri s-ar mai gasi…mai ales daca nu se deconspira vreun protocol.
Sursa: www.legalmarketing.ro
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
-
C.C.R. 16 November 2023, 10:53
MOTIVAREA CCR PE CUMULUL PENSIEI CU SALARIUL – Decizia 521/2023: “Legea criticata conditioneaza dreptul la pensie de neexercitarea dreptului la munca, limitandu-l pana la anihilare”
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 23 September 2022, 14:32
EXECUTAREA SILITA – Recursul in interesul legii, admis de ICCJ
-
RECHIZITORII 24 August 2022, 17:13
NOUL RECHIZITORIU DIN DOSARUL REVOLUTIEI – „Militarii l-au recunoscut pe Iliescu Ion ca fiind noul sef de stat si de guvern, noul comandant suprem al Fortelor Armate Romane”
-
HOTARARI CIVILE 22 August 2022, 11:13
TAXA JUDICIARA DE TIMBRU - Decizia ICCJ 71/2022
-
C.C.R. 11 August 2022, 18:08
REGIMUL JURIDIC AL CONTRAVENTIILOR - Decizia CCR 365/2022
-
CONTENCIOS 28 July 2022, 09:46
COMPETENTA INSTANTEI – Solutia Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 26 July 2022, 11:40
SOLUTIA DE CLASARE. Inalta Curte a lamurit problema
-
C.C.R. 21 July 2022, 14:16
STATUTUL FUNCTIONARILOR PUBLICI – Exceptie admisa la CCR
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 15 July 2022, 12:39
SPORURILE BUGETARILOR – Decizia ICCJ dupa sesizarea procurorului general
-
HOTARARI CIVILE 13 July 2022, 18:17
VOUCHERELE DE VACANTA. Apel respins
-
HOTARARI CIVILE 08 July 2022, 14:51
VARSTA DE PENSIONARE – Dezlegare de drept a Inaltei Curti
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 28 June 2022, 15:58
BANII MAGISTRATILOR – A fost admisa sesizarea Procurorului General
-
RECURSURI IN INTERESUL LEGII 24 June 2022, 11:33
CODUL DE PROCEDURA CIVILA – Recurs in interesul legii
-
C.C.R. 23 June 2022, 15:48
LEGEA PENTRU COMBATEREA EVAZIUNII - CCR a dat verdictul
-
HOTARARI CIVILE 22 June 2022, 13:03
LEGEA INSOLVENTEI – Dezlegare de drept a Inaltei Curti. Decizia
-
C.C.R. 17 June 2022, 11:22
PENSIILE SPECIALE – Decizia prin care CCR a declarat legea neconstitutionala
-
C.C.R. 03 December 2021, 20:57
ART. 88 CPP – Sesizare admisa de CCR: “Dispozitiile art. 88 alin. (2) lit. b) din Codul de procedura penala sunt constitutionale in masura in care...”
-
C.C.R. 04 November 2021, 13:24
DECIZIA CCR PE STAREA DE ALERTA – Hotararea Parlamentului nr.5/2020 este neconstitutionala
-
C.C.R. 27 October 2021, 10:19
OBIECTIA PRESEDINTELUI, ADMISA DE CCR – Modificarea art. 369 din Legea 286/2009 privind Codul penal
-
HOTARARI CIVILE 25 October 2021, 16:44
DEZLEGARE CHESTIUNE DE DREPT – Decizia ICCJ dupa sesizarea Tribunalului Bucuresti
-
C.C.R. 25 October 2021, 16:21
NECONSTITUTIONALITATE IN LEGEA POLITISTULUI – Decizie pe art. 583 alin. 4 teza I din Legea 360/2020 privind statutul politistului
-
C.C.R. 12 May 2021, 15:19
NECONSTITUTIONALITATE IN CPP – Motivarea Curtii Constitutionale privind sintagma „cu exceptia imprejurarilor care privesc existenta infractiunii” din art.52 alin.(3) din Codul de procedura penala
Adauga comentariu
DISCLAIMER
Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii