ccf

S-a schimbat schimbarea: fostii procurori pot fi judecatori la Inalta Curte

Data: 20 February 2019, 13:06 | autor: L.J. | 0 comentarii | 1360 afisari

Foarte apreciata a fost modificarea adusa in cursul anului trecut la Legea 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, in legatura cu modul de promovare in functii de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie. A fost o modificare binevenita care stopa o anomalie existenta de ani de zile in sistemul judiciar, care permitea procurorilor sa ajunga direct judecatori la Inalta Curte, fara sa fie judecat macar o zi in viata lor. Iata insa ca totul s-a anulat prin Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvernul Romaniei marti, 19 februarie 2019, prin care s-au adus modificari Legii 303/2004.


Dupa modificarile aduse in Parlament Legii 303/2004, in cursul anului 2018, modul de promovare la instanta suprema a devenit unul mai strict, in sensul ca la Inalta Curte puteau ajunge doar judecatori, nu si procurori care sa devina peste noapte magistrati ai instantei supreme, fara sa fi trecut pe la instante inferioare. Asa a fost cazul judecatorului ICCJ Horia Valentin Selaru (foto), fost consilier al Laurei Kovesi si fost procuror DNA, si al judecatorului ICCJ Marius Foitos, fost procuror la Parchetul General, care au ajuns la Inalta Curte direct din parchete.

Modul de promovare la instanta suprema a fost reglementat in art. 52 alin. (3) al noii Legi 303/2004 privind statulul judecatorilor si procurorilor, unde se prevede ca: Pot participa la concursul de promovare in functia de judecator la Inalta Curte de Casatie si Justitie judecatorii care au indeplinit efectiv cel putin 3 ani funcția de judecator la curtea de apel, au obtinut calificativul 'foarte bine' la ultimele 3 evaluari, nu au fost sanctionati disciplinar in ultimii 3 ani si au o vechime efectiva in functia de judecator de cel putin 18 ani. Dispozitiile art. 44 alin. (2) se aplica in mod corespunzator”.

Iar art. 44 alin. 2 la care face trimitere art. 52 alin. (3) stabileste ca: “La calcularea conditiei minime de vechime pentru a participa la concursul de promovare nu se ia in considerare perioada in care judecatorul sau procurorul a avut calitatea de auditor de justitie”.

Asadar, lucrurile erau clare si cat se poate de corecte, in opinia noastra: la Inalta Curte puteau promova doar judecatorii, care aveau o vechime de 18 ani in functia de judecator, fara ca in vechime sa fie inclusi si anii de auditori de justitie, adica perioada de la Institutul National al Magistraturii. Promovarea procurorilor direct la ICCJ, fara sa fi judecat macar o zi in viata lor, sau a judecatorilor care in trecut fusesera procurori, cu exceptia celor care fusesera si procurori dar aveau o vechime ca judecator de 18 ani, devenea imposibila.

Procurorii au din nou liber pentru Inalta Curte

Totul s-a schimbat insa prin noua Ordonanta de Urgenta prin care s-a modificat Legea 303/2004. Astfel,

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.