ccf

ROMINVENT - “Contrafacerea si pirateria in domeniului proprietatii intelectuale” impune masuri legislative si interventii ale autoritatilor pentru combaterea unui flagel care face rau economiei

Data: 29 October 2015, 21:20 | autor: L.J. | 0 comentarii | 3314 afisari

Cea ma importanta societate care activeaza in domeniul proprietatii intelectuale din Romania – ROMINVENT SA a organizat cea de a XVII-a editie a Simpozionului "Contrafacerea si pirateria in domeniului proprietatii intelectuale". Evenimentul se desfasoara in perioada 28-30 octombrie 2015, la Sibiu - Hotelul Hilton, avand participanti din randul magistratilor, avocatilor, expertilor in proprietate intelectuala, reprezentanti ai Camerei de Comert si Industrie, OSIM, ORDA si IGPR, lucratori vamali.


Protejarea creatiilor – primul pas in combaterea contrafacerii si pirateriei

Lucrarile primei zile au fost deschise de directorul ROMINVENT, Ion Mocanu (foto 2), care a tinut sa sublinieze ca anul viitor ROMINVENT va atinge majoratul, intrucat se vor implini 18 ani de cand societatea pe care o conduce organizeaza acest eveniment de traditie: "Ne-am propus sa asanam piata de lipsa de cultura in domeniul proprietatii intelectuale".

Ion Mocanu a vorbit despre recrudescenta fenomenului contrafacerii si pirateriei in Romania si despre "contractele nescrise" dintre Stat si creatori, in care Statul are obligatii pe care trebuie sa le onoreze, pornind de la lege si pana la apararea drepturilor de proprietate intelectuala. Directorul ROMINVENT a subliniat progresul pe care institutiile Statului il fac pentru combaterea flagelului contrafacerii si pirateriei.

Prezenti la dezbateri, reprezentantii OSIM au tinut sa dea asigurari ca Oficiul isi manifesta toata sustinerea pentru combaterea contrafacerii si pirateriei, care face un mare rau economiei, concluzionand ca vor fi intotdeaua de partea autorilor care doresc sa isi protejeze creatiile.

Adrian Ghimpu, expert superior la Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor, a evidentiat ca legea in acest domeniu nu este foarte bine reglementata, existand lacune in intelegerea ei, motiv pentru care exista situatii in care "ORDA si OSIM se cam ciocnesc" in desfasurarea activitatii.

Pe de alta parte, Adrian Ghimpu a afirmat ca, pentru prima data in Romania, ORDA a introdus in licee un curs de proprietate intelectuala pentru tineri.

Adrian Ghimpu a vorbit despre importanta conlucrarii cu IGPR si cu alte institutii pentru starpirea fenomenului contrafacerii si pirateriei, in situatiile in care se deschid dosare penale si in care "se impune ca organele de urmarire penala sa ceara sprijinul si concursul unor specialisti. Problema care se pune insa in fata specialistilor in anumite cazuri este aceea a stabilirii de la bun inceput a directiei pe care trebuie sa o urmeze investigarea... respectiv, daca ne aflam in fata unei piraterii sau a unei contrafaceri. In ultimii ani, aceasta problematica a capatat aspecte din ce in ce mai complexe".

Gabriela Tanasa, sef biroul la Directia Regionala Vamala Galati, a prezentat rolul important pe care il au lucratorii vamali in limitarea contrafacerii si pirateriei prin verificarea marfurilor care intra in tara si interventia in caz de suspiciuni de contrafacere, in vederea retinerii marfurilor in timpul operatiunilor de vamuire si mergand, acolo unde se impune, pana la dispunerea distrugerii marfurilor contrafacute. Gabriela Tanasa a aratat ca exista anual in jur de 220 de cazuri de marfuri retinute, din care, in circa 80 de situatii, se emit decizii de distrugere a marfurilor contrafacute. In acest sens, Tanasa a relatat cat de importante sunt bazele de date europene in verificarea marfurilor suspectate de contrafacere, dar si ajustarea legislatiei, astfel incat operatiunile vamale pe acest domeniu sa fie cat mai simplificate. S-a aratat in acest sens ca cea mai scurta durata intr-o procedura de distrugere a unor marfuri contrafacute a durat 66 de zile, aratand ca la polul opus cea mai lunga procedura de acest gen a durat 2.455 de zile (peste 6 ani).

Sesiunea a doua a lucrarilor a oferit un adevarat combat de idei intre moderatorul Ileana Ruxandra Tirica, presedintele Sectiei a IV-a civila a Curtii de Apel Bucuresti, si avocatele Sonia Florea de la Florea Gheorghe si Asociatii (fiica presedintelui UNBR Gheorghe Florea) si Iulia Burbea de la Intellectual Property & Law Office (foto 3).

Avocata Sonia Florea a dat exemple de hotarari considerate de aceasta ca fiind gresite ale unor instante de judecata, care au afectat principiul securitatii juridice prin vadita lor emitere pro causa.

O prezentare de exceptie a avut-o av. dr. Mihai Acsinte (foto 4), directorul juridic al Grupului Renault, senior managing partner la Acsinte & Partners. Fost judecator si director al Resurselor Umane din Ministerul Justitiei, avocatul Mihai Acsinte a prezentat problemele de contrafacere cu care se confrunta piata pieselor auto, exemplificand cu cateva filme ce inseamna pentru siguranta oamenilor utilizarea de piese after-market contrafacute, de o slaba calitate. Au fost prezentate cazuri in care s-a pus in periol viata unor oameni prin folosirea de piese care nu erau originale la autoturisme de grupul Renault.

Avand calitatea de moderator al celei de-a treia sesiuni de lucrari, avocatul Gabriel Turcu de la Turcu & Turcu a evidentiat in cazul prezentarilor oferite de avocatul Acsinte ca o consecinta a utilizarii produselor contrafacute este aceea ca nu vor putea fi trase la raspundere din punct de vedere juridic societatiile care produc produse contrafacute. Si deci, in efect, nu vor putea fi despagubite persoanele care folosesc piese care nu sunt originale pentru simplul motiv ca nu se va sti pe cine poti sa tragi la raspundere atunci cand nu se cunoaste fabricantul pieselor pirat.

Un discurs elaborat a avut si Stefan Cocos (foto 5), directorul general adjunct al ROMINVENT, care a plimbat audienta intr-o "excursie de proprietate intelectuala" via Marrakech – Lisabona – Geneva, vorbind despre protectia denumirilor de origine si inregistrarea lor internationala in lumina Actului de la Geneva si a Aranjamentului de la Lisabona, dar si a altor acorduri internationale.

Lumeajuridica.ro va prezenta in editiile viitoare, pe larg, alocutiunile participantilor la Simpozionul Rominvent.

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.