Revolta impotriva procurorilor de la DNA Oradea

Data: 08 January 2019, 16:19 | autor: L.J. | 5 comentarii | 1772 afisari

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania au reactionat dupa difuzarea inregistrarilor in care mai multi procurori de la DNA Oradea, in frunte cu Ciprian Man, planuiau deschiderea de dosare impotriva judecatorilor incomozi.

Intr-un comunicat de presa, Uniunea condusa de judecatoarea Dana Girbovan (foto 1) si Asociatia condusa de judecatoarea Andreea Ciuca (foto 2) cer deschiderea unei anchete care sa priveasca activitatea DNA Oradea din ultimii opt ani. UNJR si AMR acuza ca inregistrarile din DNA Oradea devoaleaza actiuni de timorare a judecatorilor, cu scopul ca acestia sa dea solutii favorabile DNA, fiind evidenta deturnarea actului de justitie.


Pozitia UNJR si AMR:

“UNJR si AMR condamna practicile abuzive ce transpar din inregistrarile de la DNA Oradea si solicita investigarea activitatii din ultimii 8 ani a acestei unitati de parchet

Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Magistratilor din Romania (AMR) isi exprima consternarea si condamna ferm practicile abuzive ce transpar din continutul inregistrarilor recent aparute in spatiul public, din dialogul ce pare a fi o sedinta de lucru a 5 procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul Teritorial Oradea, si solicita institutiilor abilitate sa verifice, prin prisma acestor aspecte grave, activitatea din ultimii 8 ani a acestei unitati de parchet.

Din continutul discutiilor transpare faptul ca procurorii DNA Oradea, folosindu-se de autoritatea publica cu care au fost investiti, actionand intr-un mod planificat si concertat, au deschis dosare penale judecatorilor din zona cu scopul timorarii acestora, pentru a obtine solutii care sa le fie favorabile.

Astfel de actiuni, daca se dovedesc a fi reale, sunt de natura sa deturneze brutal actul de justitie, fiind inadmisibile intr-un stat de drept. Ele trebuie, de aceea, investigate cu celeritate si profesionalism, urmand ca, in cazul in care faptele infractionale relatate sunt reale, cei vinovati sa fie deferiti justitiei.

Scopul declarat al procurorilor de la DNA Oradea, de a 'linisti' judecatorii si de a-i face sa le fie frica, este o incalcare samavolnica si concreta a independentei judecatorilor, de o gravitate fara precedent, cu efectul vadit al incalcarii drepturilor omului si dispretuirii dreptului persoanelor la un proces echitabil si la o judecata dreapta.

In acest context, UNJR si AMR saluta luarea de pozitie a Sectiei pentru judecatori din cadrul CSM si se alatura cererii adresate Inspectiei Judiciare si Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie pentru ca acestea 'sa deruleze, cu maxima operativitate, cercetarile care se impun, absolut necesare pentru protejarea efectiva a independentei judecatorilor si pentru garantarea respectarii drepturilor cetatenilor la o justitie dreapta'.

Este imperativ ca, macar acum, in al doisprezecelea ceas, sa fie cercetate in mod real, cu profesionalism si celeritate, plangerile privind abuzurile din justitie, reclamate atat de judecatori, cat si de persoane din afara sistemului de justitie.

Inca din 2016, UNJR si AMR au subliniat intr-o scrisoare adresata ambasadorului Statelor Unite in Romania, Hans Klemm, dupa ce acesta 'aplauda' practicile procurorilor DNA, ca administrarea justitiei intr-un stat democratic trebuie sa fie un proces ce se desfasoara cu rigurozitate si strict in limitele legii, cu respectarea tuturor drepturilor si obligatiilor procedurale (due process), tocmai pentru a pastra un just echilibru intre interesul public, pe de o parte, si demnitatea, drepturile si libertatile fiecarei persoane, pe de alta parte. Orice derapaj trebuie punctat si corectat pentru a preveni erori ulterioare, iar acest lucru se poate face doar analizand obiectiv si critic activitatea unei institutii, exact ce nu s-a facut in cazul DNA-ului.
http://www.unjr.ro/2016/10/31/scrisoare-deschisa-din-partea-judecatorilor-adresata-ambasadorului-american-hans-klemm-dupa-comentariile-acestuia-privind-justitia-si-lupta-anticoruptie/

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Comentarii

# Flory Liche date 10 January 2019 12:01 0

Daca oameni nevinovati au fost bagati in puscarie sau imbolnavit si au murit de frica si teroare, ce ar merita acesti monstri de procurori ???????? Eo cred ca merta acelasi lucru cel putin. Puscarie pe viata si in fiecare zi cit mai au de trait sa fie terorizati si cu frica in suflet cu minime conditii de trai. Fara drept de apel !!!

# Bobes Paraschiva date 10 January 2019 02:34 0

Eu i-as detasa in alte judete si la alte parchete ,nu DNA ! Trebuie distruse cuiburile !

# ispas constanta date 9 January 2019 16:47 0

inspectia judiciara ,sa inceapa un aplu control la toate sectiile DNA din tara,iar CSM sa isi faca datoria...nu doar sa mimeze ca o face....as mai avea o propunere legea raspunderii magistratilor

# Lolos nicu date 9 January 2019 13:01 0

Sa raspunda pt.ceea ce au facut

# Soniatoth@yahoo.com date 9 January 2019 12:17 0

Avocatii ce atitudine iau fata de tot ceea ce s-a intamplat si se intampla,fata de Abuzurile din JUSTITIA, din Romania???

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.