RESTITUIREA IMOBILELOR - “Legea privind modurile de stingere a obligatiei este cea de la data exigibilitatii acesteia”

Data: 25 November 2019, 11:32 | autor: L.J. | 0 comentarii | 642 afisari

Prin Decizia 45/2019, Inalta Curte de Casatie si Justitie - Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept a luat in examinare sesizarile conexate formulate de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie si Sectia a IV-a civila, in dosarele nr. 45.709/3/2017 si nr. 8.316/3/2018, in vederea pronuntarii unei hotarari prealabile cu privire la urmatoarea chestiune de drept:

"prevederile art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, se aplica numai actiunii directe privind solutionarea pe fond a notificarilor/cererilor de restituire/cererilor de acordare a masurilor reparatorii in echivalent, fiind de stricta interpretare si aplicare sau se aplica si in privinta actiunilor prin care se solicita obligarea la solutionarea notificarilor/cererilor, de catre entitatile investite cu solutionarea lor?", respectiv

"dupa aparitia Legii nr. 165/2013, respectiv a prevederilor art. 33, 34 si 35, mai subzista obligatia entitatii investite conform legii de solutionare, pe cale administrativa, a notificarilor legal formulate, fie prin restituire in natura, fie prin acordarea de masuri reparatorii prin echivalent, in conditiile neexercitarii procedurii judiciare prevazute de art. 35 din Legea nr. 165/2013?".


Judecatori:

Laura-Mihaela Ivanovici - presedintele Sectiei I civile, presedintele completului
Andreia Liana Constanda - judecator la Sectia I civila
Lavinia Curelea - judecator la Sectia I civila
Carmen Georgeta Negrila - judecator la Sectia I civila
Bianca Elena Tandarescu - judecator la Sectia I civila
Mirela Visan - judecator la Sectia I civila
Sorinela Alina Macavei - judecator la Sectia I civila
Simona Gina Pietreanu - judecator la Sectia I civila
Mihaela Paraschiv - judecator la Sectia I civila

Minuta Inaltei Curti:

“Admite sesizarile conexate formulate de Curtea de Apel Bucuresti - Sectia a III-a civila si pentru cauze cu minori si de familie si Sectia a IV-a civila, in dosarele nr. 45.709/3/2017 si nr. 8.316/3/2018, privind pronuntarea unei hotarari prealabile.

  In interpretarea si aplicarea dispozitiilor art. 35 alin. (2) din Legea nr. 165/2013 privind masurile pentru finalizarea procesului de restituire, in natura sau prin echivalent, a imobilelor preluate in mod abuziv in perioada regimului comunist in Romania, cu modificarile si completarile ulterioare, stabileste urmatoarele:

  Termenul de 6 luni nu se aplica cererilor formulate impotriva refuzului entitatilor investite de lege de solutionare a notificarii, altele decat cele prevazute de art. 35 alin. (3) din Legea nr. 165/2013.

  Obligatia entitatii investite conform legii de solutionare, pe cale administrativa, a notificarilor legal formulate, fie prin restituire in natura, fie prin acordarea de masuri reparatorii prin echivalent, se mentine chiar in conditiile neexercitarii procedurii judiciare prevazute de art. 35 din Legea nr. 165/2013.

  Obligatorie, potrivit dispozitiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedura civila”.

Extras din decizia Inaltei Curti:

Citește continuarea pe Monitorul Justiției

Adauga comentariu

*
*
laugh.giflol.gifsmile.gifwink.gifcool.gifnormal.gifwhistling.gifredface.gifsad.gifcry.gifsurprised.gifconfused.gifsick.gifshocked.gifsleeping.giftongue.gifrolleyes.gifunsure.gif

*

DISCLAIMER

Mesajele cu continut indecent nu vor fi postate. Atentie! Postati pe propria raspundere!

Inainte de a posta, cititi regulamentul: Termeni legali si Conditii

rominvent.ro Harta avocati romania Harta avocati romania Lege5
PORTAL JURISPRUDENTA RELEVANTA
ULTIMELE ACTE NOUTATI
ABONEAZA-TE!

Introdu-ti adresa de email pentru a te abona la Lumea Juridica si vei primi notificari cu cele mai noi stiri si articole.